Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Παιδικοί Σταθμοί: Προσεχώς η πρόσκληση για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών

Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, να εκδοθεί η πρόσκληση για τη φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς,
ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Στόχος, η έγκαιρη τοποθέτηση των παιδιών στις δομές παιδικής μέριμνας έως τον Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Η πλήρης εικόνα του μεγέθους των αιτημάτων αναμένεται να αποτυπωθεί εντός του καλοκαιριού.

Από την πλευρά της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, έχει διατυπωθεί η δέσμευση να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η χρηματοδότηση του προγράμματος όχι μόνο να διατηρηθεί τουλάχιστον στα φετινά επίπεδα (συνολικά 200 εκατ. ευρώ) και επομένως οι θέσεις φιλοξενίας να παραμείνουν κοντά στις 90.000, αλλά και να αναζητηθούν τρόποι για την αύξησή της.
Διασφαλισμένα για τη σχολική χρονιά που έρχεται θεωρούνται ήδη 125 εκατ. ευρώ κοινοτικών πόρων. Για τη συμπλήρωση της απαιτούμενης χρηματοδότησης, επικρατεί το σενάριο της εμπροσθοβαρούς δαπάνης από μία δεξαμενή 365 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων, κάτι που πρέπει να συμφωνηθεί με την ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχετικές προσπάθειες επιβεβαιώνονται από το συναρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και επίσης επαναλαμβάνεται η δέσμευση ότι οι θέσεις φιλοξενίας δεν θα μειωθούν. Αισιοδοξία για τη διατήρηση του ποσού στα φετινά επίπεδα εκφράζεται και από την ΕΕΤΑΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τη σχολική χρονιά 2015-2016 στα 250 εκατ. Το περασμένο καλοκαίρι, παρά τη διάθεση 89.642 θέσεων, κατατέθηκαν αιτήσεις φιλοξενίας περίπου 112.000 παιδιών.

http://www.aftodioikisi.gr