Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Αφιέρωμα στην κα Δέσποινα Ποικιλίδου από την Ευγενία Κορτσάρη

 Για την κα Δέσποινα Ποικιλίδου
                                Η κα Δέσποινα Ποικιλίδου, η κυρία Δέσποινα για τους γνωστούς και φίλους της, είναι ένα ενεργό μέλος της κοινωνίας μας.  Χήρα του Χαράλαμπου Ποικιλίδη,
δικηγόρου και μητέρα του Γιάννη, Πάρη  και Νίκου,  έχει καταξιωθεί ως ζωγράφος συμμετέχοντας κατ΄ επανάληψη σε ομαδικές εκθέσεις (45 συνολικά) αλλά κάνοντας και δικές της- 8 ατομικές- στη διάρκεια  των τριάντα και πλέον ετών καλλιτεχνικής πορείας.  Εκτός από τη ζωγραφική, έχει δείξει ενδιαφέρον και για άλλες μορφές των εικαστικών τεχνών όπως η γλυπτική και η μικρογλυπτική σε ξύλο.  Μαθήτευσε  για 5 χρόνια κοντά σε διακεκριμένους ζωγράφους και αξιοποίησε την τέχνη της αναπαράστασης σε όλο της το εύρος (Λάδια, πλαστικά, ακουαρέλες, κάρβουνο, παστέλ)


Παλιό μέλος της Ένωσης  Εικαστικών Πιερίας και πρόεδρός της από το 1985 για τέσσερις θητείες !   Σκοπός της να ενθαρρύνει τους νέους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν και να εκθέσουν αλληλοϋποστηριζόμενοι.  Η κα Δέσποινα κινητοποίησε τους ζωγράφους και όλους τους εικαστικούς οργανώνοντας και πραγματοποιώντας ομαδικές εκθέσεις σε ετήσια βάση, τόσο σε συνεργασία με τον Δήμο Κατερίνης και τον Οργανισμό Πολιτισμού-Αθλητισμού και Πρόνοιας όσο και με την Εστία Πιερίδων Μουσών κατά τις «εαρινές  μέρες Μουσών» στην ΕΚΑΒΗ αλλά και στην Αστική Σχολή.


                Ποιήτρια επίσης και συγγραφέας χρονογραφημάτων, δημοσιεύει τακτικά στις τοπικές μας εφημερίδες και είναι πάντα επίκαιρη !    Ανατρέχει στην Ιστορία, θαυμάζει με κάθε ευκαιρία τον Όλυμπο-τα Πιέρια-τις Μούσες.                                                                        «Η Ελλάδας μας είναι πανέμορφη», λέει η κα Δέσποινα.         «Μια ζωγραφιά,  μια καρφίτσα να τη φορέσουμε στο στήθος !»        Έχει κερδίσει το 1ο βραβείο  σε διαγωνισμό ποίησης του Δήμου Κατερίνης, με το έργο  της  «Ψηλά στον Όλυμπο», που της απονεμήθηκε το 1987.     Το συγκεκριμένο έχει περιληφθεί μαζί με τέσσερα ακόμη ποιήματά της  σε μία έκδοση Νέων Ελλήνων Λογοτεχνών Β. Ελλάδας. 
Η κα Δέσποινα υπογράφει παντού «ζωγράφος» γιατί υπηρετεί με θέρμη τη ζωγραφική.  Ευαίσθητη στα κοινωνικά θέματα, δοτική στους γύρω της, προβληματίζει με τη γραφή της, πάντα ειλικρινής, παρακινεί σε δημιουργία νέους και λιγότερο νέους, τιμά με τον τρόπο της όσους φεύγουν «….για τη γειτονιά των αγγέλων…»
                Η τελευταία της ατομική και αναδρομική έκθεση ζωγραφικής, τα εγκαίνια της οποίας είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε την Τετάρτη 27 Μαϊου 2015 στην αίθουσα τέχνης  ΜΑΤΙ,  θεωρείται η πιο σημαντική και ολοκληρωμένη, όπως λέει η ίδια.                     Τα έργα της κατακλύζονται από φως, το φως της ημέρας, της ευθύτητας, της ειλικρίνειας. Τα χρώματά της είναι χαρούμενα και αναδεικνύεται η αισιοδοξία. Τα θέματά της τα εμπνέεται από τον περιβάλλοντα χώρο και είναι προσιτά και κατανοητά από όλους.          Για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν επεδίωξε να βάλει  καθόλου τίτλους.


                Χαίρεται κανείς να βλέπει τα έργα της και όλα μαζί, μια πανδαισία χρωμάτων ! Στήνουν χορό και παίζουν γύρω-γύρω σαν μικρά παιδιά στην πατρική αυλή !

Με αγάπη
       Ευγενία Κορτσάρη


Σημείωση : Η έκθεση ζωγραφικής της κας Δέσποινας Ποικιλίδου στην γκαλερί ΜΑΤΙ θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουνίου 2015 και είναι ανοικτή καθημερινά κατά τις εργάσιμες ώρες