Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Φεύγουν τα επιτραπέζια ροδάκινα, που είναι λίγα σε Ελλάδα και Ισπανία

Αξιόλογη ζήτηση απ’ το εξωτερικό έχουν τα ελληνικά επιτραπέζια ροδάκινα, καθώς φέτος ήταν µειωµένα (τα πρώιµα) και υψηλής ποιότητας. Μείωση παρατηρείται και
για την παραγωγή των ισπανικών, όπως και για τα µεσοπρώιµα στην Ελλάδα, των οποίων η συγκοµιδή θα ξεκινήσει τις επόµενες µέρες.

Έτσι, στην Ηµαθία η τιµή παραγωγού βρίσκεται στα 50 λεπτά το κιλό για τις µεγαλύτερες ποσότητες (15-20 λεπτά παραπάνω απ’ την περσινή χρονιά). Παράλληλα, στην Πέλλα «η τιµή παραγωγού είναι 40 λεπτά τα κιλό για τα χνουδωτά και στα 50 λεπτά το κιλό για τα νεκταρίνια, 33% υψηλότερα από πέρυσι, που οι τιµές διαµορφώθηκαν στα 30-35 λεπτά το κιλό (για τα τελευταία)», σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Α. Σ. Προφήτη Ηλία, Παναγιώτη Κρητίδη. 

Η φετινή µείωση της παραγωγής φτάνει και το 50% στις πρώιµες ποικιλίες, που έχουν µαζευτεί, ενώ αναµένεται µεγάλη και για τις µεσοπρώιµες ποικιλίες. Συγκεκριµένα, φέτος οι βροχές προκάλεσαν καρπόπτωση και ακαρπία, όπως επίσης και ανοµοιόµορφη ωρίµαση στα ροδάκινα του ίδιου δέντρου, ενώ εµφανίστηκε και κακή καρπόδεση. Ενδεικτικό είναι ότι κάποια κτήµατα στην Πέλλα έδωσαν φέτος µόλις 200 κιλά έναντι 2 τόνων πέρυσι. Αξίζει να σηµειωθεί ότι τη φετινή χρονιά πολλοί παραγωγοί περιόρισαν τα στρέµµατα επιτραπέζιου ροδάκινου και έβαλαν συµπύρηνο λόγω των µικρότερων αποδόσεων για τα πρώτα και της κακής γι’ αυτούς περσινής χρονιάς (πολλά επιτραπέζια ροδάκινα πουλήθηκαν 14 λεπτά το κιλό, ενώ αρκετοί είναι απλήρωτοι εδώ και 14 µήνες από τουλάχιστον 15 εταιρείες της Ηµαθίας). 


http://www.agronews.gr