Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Η φιλόλογος και συγγραφέας Τζήκα Ελένη, τίμησε με την παρουσία της το ΣΔΕ Κατερίνης.

Η φιλόλογος και συγγραφέας Τζήκα Ελένη, γεννημένη στην Κάτω Μηλιά Πιερίας, τίμησε με την παρουσία της το ΣΔΕ Κατερίνης. Η εκπαιδεύτρια Τερζοπούλου Σοφία, ΠΕ06 αγγλικής φιλολογίας,
προλόγισε την κ.Τζήκα τονίζοντας τις εξαιρετικές κριτικές που έχει λάβει η συγγραφέας για το έργο της από τα ΜΜΕ και διακεκριμένους επιστήμονες.
Η κ.Τζήκα μίλησε με λόγια ζεστά, με απλότητα και χωρίς περιστροφές για τα δύσκολα χρόνια της γενιάς του ’50, όπου κυριαρχούσε η ανέχεια, η φτώχεια, ο απόηχος του πολέμου και του εμφυλίου. Όμως παρόλα αυτά διατηρήθηκαν οι παραδόσεις, τα παραμύθια και τα τραγούδια, πλεγμένα μέσα στις συνήθειες της κλειστής κοινωνίας που αντιπροσωπεύονται στην φράση «Σσσ… μας ακούει ο κόσμος». Αυτός ήταν και ο τίτλος του πρώτου της βιβλίου.
Αναφερόμενη στην ενασχόλησή της με τη συγγραφή, λέει: «Τα μυθιστορήματα που πραγματεύονται τα έργα είναι γραμμένα με αφορμή των εμπειριών της ζωής. Η πραγματικότητα πλεγμένη με το μυθικό στοιχείο χωρίς να υπάρχει σαφής διαχωρισμός. Όπως η θάλασσα με την στεριά ...» Και σε άλλη στιγμή αναφέρει: «Το γράψιμο είναι μια διέξοδος και σας παροτρύνω, εάν σας ελκύει, να ασχολείσθε. Όπως διέξοδος είναι και η ενασχόληση με την ποίηση, τη ζωγραφική, με τη φύση και καθετί δημιουργικό.»
Η κ.Τζήκα ενημερώθηκε για το ΣΔΕ και την αποστολή του. Συνεχάρη τους εκπαιδευόμενους για την επιλογή τους να επιστρέψουν στο σχολείο και τόνισε, ότι στο πλαίσιο των δυνάμεων της, θα τους συμπαρασταθεί και θα τους στηρίξει. Επίσης, πρόσφερε βιβλία της για τη βιβλιοθήκη του ΣΔΕ. Ο διευθυντής Θανάσης Παπαγεωργίου ευχαρίστησε την κ.Τζήκα που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του σχολείου και βοήθησε έμπρακτα την αποστολή του ΣΔΕ.

ΣΔΕ Κατερίνης