Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Ο Νότης Μαριάς για την κλιματική αλλαγή και για τις συντάξεις

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Παρέμβαση για το μείζων ζήτημα της κλιματικής αλλαγής έκανε στις 9/6/2015 ο Ανεξάρτητος
Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι «το θέμα της κλιματικής αλλαγής είμαι ιδιαίτερα σημαντικό διότι αποτελεί απειλή για τις ανθρώπινες κοινωνίες, χτυπά κυρίως τους πιο φτωχούς συνανθρώπους μας, δημιουργεί νέες μεταναστευτικές ροές, μειώνει τους υδάτινους πόρους και καταστρέφει τη χλωρίδα στον πλανήτη».
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Η σύναψη της  Τροποποίησης της Ντόχα στο Πρωτόκολλο του Κιότο και η συμμετοχή της Ισλανδίας στη δεύτερη περίοδο δέσμευσης του Πρωτοκόλλου του Κιότου είναι σημαντικές, διότι στέλνουν ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ως προς την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Θα πρέπει επίσης όμως να λάβουν μέρος και άλλες χώρες του πλανήτη, οι οποίες έχουν ιστορική και σημαντική ευθύνη διότι έχουν υψηλά ποσοστά εκπομπών».
Καταλήγοντας ο Νότης Μαριάς τόνισε: «Άλλωστε οι χώρες που συμμετέχουν στη δεύτερη περίοδο ανάληψης υποχρεώσεων 2013-2020 είναι ευρωπαϊκές χώρες ενώ σημαντικές ρυπαίνουσες χώρες απέχουν. Προσβλέπουμε σε σημαντικές αποφάσεις στην Διάσκεψη του ΟΗΕ που θα γίνει το Δεκέμβριο στο Παρίσι, καθώς οι αποφάσεις που έλαβαν οι G7 χθες για το ζήτημα του κλίματος είναι απογοητευτικές».




Νότης Μαριάς: Η τρόικα διαλύει το ασφαλιστικό και κάνει νέο φορολογικό ρεσάλτο
Άρθρο του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητή Νότη Μαριά που δημοσιεύτηκε στην KontraNews της Κυριακής 14/6/2015, σελ.11 με τίτλο «Η τρόικα διαλύει το ασφαλιστικό και κάνει νέο φορολογικό ρεσάλτο».
Το εν λόγω άρθρο είναι ιδιαίτερα επίκαιρο ενόψει και του χθεσινού νέου τελεσιγράφου της τρόικας προς την κυβέρνηση για λήψη νέων μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 2 δις ετησίως και μείωση μισθών και συντάξεων.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο του άρθρου:
«Η ΤΡΟΙΚΑ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΡΕΣΑΛΤΟ
Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Οι πολιτικές της μερκελικής  λιτότητας που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα μέσω των μνημονίων διέλυσαν τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας και φτωχοποίησαν μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών καθώς 3,9 εκατομμύρια συμπολίτες μας  ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. 
Η  ανεργία το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2015 έφτασε στο  26,6%   και η ανεργία των νέων ηλικίας 15-24 ετών έχει εκτιναχθεί στο 51,9%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν στις 11/6/2015 (enikos.gr). 
Το μέσο νοικοκυριό βίωσε τη μείωση του εισοδήματός του αθροιστικά κατά 39% την περίοδο 2008-2012 ως αποτέλεσμα της μείωσης των μισθών, της αύξησης της ανεργίας και των πρόσθετων φορολογικών βαρών, με τα χαμηλά εισοδήματα στη χώρα μας να επιβαρύνονται κατά 337,7% και τα πλούσια εισοδήματα μόνο κατά 9%.
Σύμφωνα με  τα ευρήματα της 22ης  Έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος Ήλιος που αφορά τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα για το μήνα Μάρτιο 2015, το 60% των συνταξιούχων, δηλαδή 1.511.000 συμπολίτες μας λαμβάνουν σύνταξη μέχρι 800 ευρώ (Τα Νέα  27/3/2015),  ενώ για το 45% των συνταξιούχων, δηλαδή για 1.186.650 συνταξιούχους, η σύνταξη ορίζεται σε ποσό κάτω από το όριο της φτώχειας, ποσό που αντιστοιχεί σε λιγότερο από 665 ευρώ (Financial Times 5/6/2015 σ.4). Τέλος οι αναπηρικές συντάξεις κυμαίνονται από 250 έως 540 ευρώ  (Τα Νέα  27/3/2015).
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο μηνιαίο ποσό της συνταξιοδοτικής δαπάνης ανέρχεται σε 2.346.511.801 ευρώ, ποσό που αφορά 2.654.784 συνταξιούχους (Η Ναυτεμπορική 8/6/2015 σ.7)
Ο τομέας της δημόσιας υγείας εκπέμπει SOS, καθώς τα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν έχουν αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και χρήματα για τη συντήρηση των ιατρικών μηχανημάτων. Η διατροφή των ασθενών είναι περιορισμένη σε ποσότητα, η έλλειψη φαρμάκων στα νοσηλευτικά ιδρύματα και στα φαρμακεία είναι σοβαρή, το νοσοκομειακό προσωπικό συρρικνώνεται δραματικά και οι εργαζόμενοι υπεραπασχολούνται για να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατό περισσότερους ασθενείς.
Την ίδια στιγμή η τρόικα που φαίνεται πλέον να τα βρίσκει μεταξύ της (The Wall Street Journal 5-7/6/2015 σ.13) ζητά αύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στις δαπάνες υγείας από 4% σε 6%.
Κι ενώ τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν με τον πιο μελανό τρόπο την πλήρη αποτυχία του μνημονίου στην Ελλάδα, η τρόικα στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει με την Ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει στην μνημονιακή πολιτική.
Οι δανειστές ζητούν κατάργηση όλων των συνταξιοδοτήσεων πριν το 62ο έτος της ηλικίας με σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Έτσι 180.000 ασφαλισμένοι, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, κυρίως γυναίκες με ανήλικα τέκνα και εργαζόμενοι με 25ετία, που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν μέσα στην επόμενη πενταετία κινδυνεύουν με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Επίσης η τρόικα απαιτεί  αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων και  επανασχεδιασμό του ασφαλιστικού συστήματος με ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων  (Η Καθημερινή- Οικονομία  30-31/5/2015, σ.1-2).
Στόχος των δανειστών είναι πλέον τα μέτρα στο ασφαλιστικό να έχουν ετήσια απόδοση 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,8 δις ευρώ επί του παρόντος.
Και όλα αυτά ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει 14 παρεμβάσεις που πετσόκοψαν τις συντάξεις (Η Ναυτεμπορική 8/6/2015 σ. 7).
Επιπλέον απαιτούν επιβολή φοροκαταιγίδας για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και όλους τους καταναλωτές.
Η νέα φορομπηχτική πολιτική της τρόικας προβλέπει νέα επιβάρυνση ύψους πάνω από 1 δις ευρώ από τον ΦΠΑ, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για είσπραξη 2,6 δις ευρώ αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης το 2015 και 2016, ένα χαράτσι που επιβάλλεται στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Επιπλέον απαιτεί κατάργηση των εξαιρέσεων και των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, αύξηση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις και ανώνυμες εταιρίες, κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών, κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους αγρότες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, μείωση των ορίων προστασίας μισθών και συντάξεων από τις κατασχέσεις και  περικοπή του μισθολογικού κόστος στο δημόσιο (Έθνος 5/6/2015, σ.9).
Μέτρα που θα επιτείνουν περαιτέρω τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και θα οδηγήσουν σε εκτίναξη της ανεργίας.
Παρά λοιπόν την πλήρη αποτυχία του μνημονίου που μετέτρεψε την πατρίδα μας σε κοινωνικό νεκροταφείο η τρόικα συνεχίζει να επιμένει στην αποτυχημένη μνημονιακή της πολιτική απαιτώντας λιτότητα, σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ,  διάλυση των εργασιακών σχέσεων και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας αντί πινακίου φακής.
Δεν πρόκειται όμως να καταφέρει να γονατίσει τον λαό μας. Και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά.