Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Δίκτυο "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ":Ο Βόλος θα φιλοξενήσει το μεγάλο Συνέδριο της Ψηφιοποίησης της Κληρονομιάς

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ  ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2015

Βόλος, 24-26 Σεπτεμβρίου, 2015
               Παραλιακό Συγκρότημα "Παπαστράτου"- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Διοργανωτές σοβαροί Φορείς από την Ελλάδα και την Κύπρο
Πολιτισμός, παιδεία, έρευνα, καινοτομία, ψηφιακές τεχνολογίες, τουρισμός
Μεγάλη ανταπόκριση  βρήκε στον επιστημονικό κόσμο σε Ελλάδα ,Κύπρο και το εξωτερικό η ανακοίνωση της διοργάνωσης ,για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενός  καινοτόμου και πρωτοπόρου σε ότι αφορά τη φιλοσοφία του Συνεδρίου,   που αφορά την Πολιτιστική Κληρονομιά και την Ψηφιοποίησή της,  με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών .
Πρόκειται για το  " Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής  Κληρονομιάς - 2015 "("Pan-Hellenic Conference on Digital  Cultural Heritage-2015"), που θα γίνει στην Ελλάδα ,στην όμορφη πόλη του Βόλου ,με επιλογή του Δικτύου 'ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" ,που είναι  ένας από τους βασικούς διοργανωτές , κατά το χρονικό διάστημα από την Πέμπτη 24 έως και  το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015 . και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ,τον Δήμο Βόλου ,το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ,πολλά άλλα Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του Εξωτερικού ,Ιδρύματα, Ινστιτούτα ερευνών ,Εργαστήρια απ όλο τον κόσμο και αποτελεί το μεγάλο κάλεσμα και τη μεγάλη συνάντηση των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων που ασχολούνται με την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα αμφιθέατρα «Γ. Κορδάτος» και «Γ. Σαράτσης», στους φιλόξενους χώρους του Παραλιακού Συγκροτήματος "Παπαστράτου" του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη στη μεγάλη αυτή πρωτοβουλία .
Για τον λόγο αυτό έχει προσκληθεί όλη η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς  και όλοι οι  Έλληνες ερευνητές ανά την υφήλιο ,  να υποβάλλουν  τις εισηγήσεις και τα Posters τους   μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015 ,μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Συνεδρίου που είναι η www.euromed2015.eu.
Το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό Συνέδριο  για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015 διοργανώνεται από σοβαρούς Φορείς της Ελλάδας ,είναι  αποτέλεσμα μιας μεγάλης συνεργασίας  μεταξύ του ΤΕ.ΠΑ.Κ.(Κύπρος ) και του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού "Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" (Ελλάδα) σε θέματα Επιστημών και   το συνδιοργανώνουν το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.) , το  Εργαστήριο Μη Καταστροφικών Τεχνικών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τεχνολογικού Τομέα και το Δίκτυο 'ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" .
Το Συνέδριο αυτό έχει την πλήρη  στήριξη  των επιτυχημένων Συνεδρίων Euromed, που διοργανώνονται με ιδιαίτερη επιτυχία ,κάθε δύο χρόνια, στη Λεμεσό της  Κύπρου, από το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.) και απόφαση  των διοργανωτών και της Οργανωτικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Συνεδρίου ,που αποτελείται από έγκριτους επιστήμονες από την Ελλάδα και την Κύπρο , είναι η θεσμοθέτηση της διοργάνωσής του στην Ελλάδα κάθε δύο χρόνια ,επίσης, ήτοι το 2015,2017,2019,....

Το Συνέδριο αυτό απευθύνεται στο   :
1.                 Επιστημονικό δυναμικό των Πανεπιστημίων, Ιδρυμάτων και Ινστιτούτων  , όλων των βαθμίδων ,  με ειδίκευση στην Αρχαιολογία ,Ιστορία, Γεωλογία, Βιολογία ,Ανθρωπολογία ,Χημεία, Πληροφορική ,Φυσική ,Μαθηματικά ,Πολιτισμική Πληροφορική, Πολυτεχνεία (Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Πολιτικοί Μηχανικοί ,Αρχιτέκτονες κ.ά. ) , Συντηρητές Ανασκαφικών Ευρημάτων και Έργων Τέχνης ,Γραφιστικές Τέχνες  κ.α. ,ειδικότητες δηλ. που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στο μεγάλο  θέμα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
2.                 Στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού , Εφορειών Αρχαιοτήτων ,ICOMOS, Μουσείων ,Γενικών Αρχείων του Κράτους ,κρατικών και ιδιωτικών βιβλιοθηκών ,Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και άλλων Εκκλησιών,Oμοσπονδιών, Συλλόγων Επιστημόνων , Ένωση Ελλήνων Συντηρητών, Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία, Ένωση Αρχαιολόγων, Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, ΙCOM Ελλάδος και Κύπρου, Συλλογικοτήτων ,Μελετητικών Εταιριών, Φορείς υλοποίησης Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων,  Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ.ά. όπως και τους  αντίστοιχους Φορείς της Κύπρου.
3.                 Στελέχη άλλων Υπουργείων και ΟΤΑ Α' και Β΄ Βαθμού
4.                 Έλληνες και Κύπριους που εργάζονται σε Ελληνικά και Ξένα Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα σχετικά με τον Πολιτισμό
5.                 Έλληνες και Κύπριους Φοιτητές Ελληνικών και Ξένων Πανεπιστημίων
6.                 Ανεξάρτητους Επιστήμονες και Ερευνητές στην Ελλάδα,  Κύπρο και όλο τον κόσμο
7.                 Γενικά ,κάθε ενδιαφερόμενο σε θέματα ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Οι ενδεικτικοί θεματικοί άξονες προβληματισμού είναι οι ακόλουθοι:
1. Νέες ψηφιακές τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες
2. Η ψηφιοποίηση στην Αρχαιολογία και τον τουρισμό
3. Ψηφιακή Πολιτιστική κληρονομιά και η διαχείριση της
4. Συντήρηση, Προστασία  και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ψηφιακό πολυμεσικό περιβάλλον και διαδίκτυο (Εκπαίδευση, Τουρισμό, κτλ)
5. Νομικό πλαίσιο και ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομίας (συμβάσεις, προγράμματα, πνευματικά δικαιώματα)
6. Εμπειρίες, νέες προκλήσεις και προοπτικές για την ψηφιακή κοινωνία της Πολιτιστικής Κληρονομιάςς.
 Στο τριήμερο του Συνεδρίου θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες να επιτευχθεί ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών για τα αποτελέσματα της έρευνας στην πολιτιστική κληρονομιά και τις ψηφιακές τεχνολογίες και να συζητηθούν οι τρέχουσες και οι μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα  αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο και να δημιουργηθούν οι  απαραίτητες συνέργειες μεταξύ Φορέων της Ελλάδας και της Κύπρου για την καλύτερη αξιοποίηση των ίσων ευκαιριών μέσα στην Ευρώπη και πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για τον Πολιτισμό.

Επίσης , στο Συνέδριο αυτό θα συμμετέχουν ως εισηγητές εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού ,αλλά και άλλων Υπουργείων , Ελληνικών και Κυπριακών Πανεπιστημίων , ερευνητικών κέντρων ,αλλά και ανεξάρτητοι επιστήμονες και ερευνητές ,που εμπλέκονται με κάθε τρόπο στο μεγάλο θέμα της μελέτης ,έρευνας και διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς .

Για συμπληρωματικές πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται  τον αποκλειστικό  ιστότοπο του συνεδρίου :  
www.euromed2015.eu, μέσα από τον οποίο θα λαμβάνουν όλη την ενημέρωση  για κάθε τι νεώτερο που θα  αφορά τη Διοργάνωση του συνεδρίου και τους συνέδρους .

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συνέδριο με ανακοίνωση ή με ανακοίνωση τοίχου (poster) μπορούν να τα υποβάλλουν  ηλεκτρονικά   μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015  και ώρα  15.00 μ.μ., μέσω της επίσημης ιστοσελίδας
www.euromed2015.eu .

Με Εκτίμηση
Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου
  • ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ  -ΚΥΠΡΟΣ
  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΑΛΗΣ, ΘΕΟΔ.ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ, ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ, ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΚΡΙΑΠΑΣ -ΕΛΛΑΔΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΦΟΡΕΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΚΥΠΡΟΣ

Dr Μαρίνος Ιωαννίδης
Διευθυντής Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου -  ΤΕΠΑΚ(Λεμεσός -ΚΥΠΡΟΣ)
E-Mail: marinos.ioannides@cut.ac.cy
 

ΕΛΛΑΔΑ

Dr Ιωάννης Βαραλής
Επίκ. Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας -Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας -ΒΟΛΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ
E-Mail: iovaralis@uth.gr,
 
Dr Θεόδωρος Γκανέτσος
Καθηγητής ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ.-Eργαστήριο Μη Καταστροφικών Τεχνικών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμοφών ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ.-ΠΕΙΡΑΙΑΣ -ΕΛΛΑΔΑ
E-Mail: ganetsos@teipir.gr,
 
Ηλίας Νομπιλάκης
τ.  Καθηγητής Συντήρησης Λίθου ΤΕΙ  ΑΘΗΝΩΝ .-ΑΘΗΝΑ-ΕΛΛΑΔΑ
E-Mail: elnobil@hotmail.com,
 
Κων/νος Σκριάπας
Οικονομολόγος -Σύμβουλος Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας-
Πρόεδρος ΔΣ Δικτύου 'ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ"- Δευτεροβάθμια ΜΚΟ για τον Άνθρωπο και τον Πολιτισμό--ΕΛΛΑΔΑ
E-Mail: skriapask@gmail.com,

www.euromed2015.eu