Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Η σόγια και τα οφέλη της

Η σόγια είναι πηγή πρωτεϊνών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Οι ευεργετικές της ιδιότητες αποδίδονται κατά κύριο λόγο στις πρωτεΐνες και ισοφλαβόνες που περιέχει.

Πολλαπλά οφέλη
1. Βοηθάει την αρτηριακή υπέρταση και τη λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων.
2. τη δυσανεξία στη λακτόζη.
3. τη δυσλιπιδαιμία.
4. την αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος.
5. το μεταβολικό σύνδρομο.
6. την οστεοπόρωση και την εμμηνόπαυση.
7. τους καρκίνους του μαστού, γεννητικών οργάνων και προστάτη.
8. την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη.
Αλεύρι Σόγιας (1 κιλ.) – 4210 θερμίδες
Αλεύρι Σόγιας (1 φλ. τσαγιού) – 488 θερμίδες
Αλεύρι Σόγιας (1 κ. σούπας) – 57 θερμίδες
Σάλτσα σόγιας (1 κ. σούπας) – 10 θερμίδες
Σόγια ολόκλ.σπόρος (1 κιλ.) – 4036 θερμίδες
Σόγια γάλα σε σκόνη (1 κιλ.) – 4290 θερμίδες
Σόγια γάλα σε υγρό (1 κιλ.) – 330 θερμίδες
Σόγια για κιμά Μπολοναίζ (100 γρμ.) – 360 θερμίδες
Σόγια για Λουκάνικα (100γρμ.) – 575 θερμίδες
Σόγια για Μπιφτέκια (100 γρμ.) – 430 θερμίδες
Η αυξημένη περιεκτικότητά της σε ισοφλαβόνες (φυτοοιστρογόνα) εξηγεί την πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου. Τα φυτοοιστρογόνα έχουν δράση αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντιαγγειογενετική.
Τα δεδομένα αποδεικνύουν μειωμένη επίπτωση του καρκίνου του μαστού σε άτομα τα οποία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων που βασίζονται στη σόγια.
Μεταναλύσεις μελετών δείχνουν επίσης άτομα με αυξημένη κατανάλωση σόγιας έχουν μέχρι 30% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ενδομητρίου, 48% μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου ωοθηκών και 30% μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη.
Η σόγια φαίνεται ότι είναι ευεργετική για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την υγεία γενικότερα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνη, πολυακόρεστα λίπη, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα αλλά και της χαμηλής περιεκτικότητάς σε κορεσμένα λίπη.
goneosmarket