Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

"ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ" - Γράφει ο Σωτήρης Μιχ. Τσιλίκας

Σωτήρης Μιχ. Τσιλίκας
Δημοψήφισμα.
28 Ιουνίου 2015
Η απόφαση ψηφίστηκε με πλειοψηφία από την Βουλή των Ελλήνων στις 28-06-2015 και θα διενεργηθεί στις 05-07-2015 
Δημοψήφισμα: Κομβικό σημείο στις Διαπραγματεύσεις Ελλάδος - Δανειστών.

Πέραν του σκεπτικού, που σίγουρα χρειάζεται να διερευνήσουμε και που οδήγησε στην πρόταση διεξαγωγής Δημοψηφίσματος με την συγκεκριμένη διατύπωση στο τώρα και με τις ιδιαιτερότητες του τώρα,
δύο είναι οι απαντήσεις: ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο από τους ΄΄Θεσμούς΄΄προταθέν και υπό διαμόρφωση νέο Μνημόνιο (νέα Συμφωνία).

Εδώ, το όλον σκηνικό, μας θυμίζει το πλοίο του Οδυσσέα, που θάπρεπε να περάσει σώο και με τις λιγότερες ζημιές, ανάμεσα στην Σκύλα και την Χάρυβδη.

Αν ο Ελληνικός λαός ψηφίσει ΝΑΙ, τότε δημοψηφικά εγκρίνει ο ίδιος να οδεύσει και να τσακιστεί το πλοίο στην Σκύλα.
Διότι προϊόν των Διαπραγματεύσεων είναι από την μια μεριά η μέχρι ΄΄χθες΄΄ πρόταση των δανειστών, η Σκύλα και από την άλλη η αντιπρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, που αν δεν συμπεριληφθεί σ΄αυτήν και το Μείζον θέμα του Χρέους, η πρόταση συμφωνίας, με τα προτεινόμενα από την Κυβέρνηση, επώδυνα και αιματηρά μέτρα, θα αποτελέσουν την Χάρυβδη.

Αν η Ελληνική Κυβέρνηση στόχευε και στοχεύει -όπως διατείνεται- στον έντιμο και ειλικρινή διάλογο με τα βαφτισμένα ως Θεσμούς, αντίπαλα μέρη, τότε το Δημοψήφισμα με την επικράτηση του ΟΧΙ, θα της δώσει ένα νωπό και ισχυρό διαπραγματευτικό εφόδιο, στα πλαίσια της πολιτικής. Και αυτά με την προϋπόθεση ότι θα συμπεριληφθεί οπωσδήποτε στις διαπραγματεύσεις και το θέμα του χρέους. Τότε αντισταθμιστικά μπορεί να αποσοβηθεί ο κίνδυνος από το προταθέν από την ίδια την Ελληνική Κυβέρνηση, πακέτο οδυνηρών – αιματηρών μέτρων. Τότε με τον ούριο άνεμο του θέματος της επίλυσης του χρέους, το πλοίο δεν θα τσακιστεί ούτε και στην Χάρυβδη.

Τα βαφτισμένα από την Ελληνική πλευρά μέρη ως Θεσμοί, εφ΄ όσον πλέον επισήμως αυτοπροσδιορίζονται και τα ίδια έτσι, αναγκάζονται προοδευτικά ή σε έναν βαθμό, να παίξουν τον ρόλο τους ως Θεσμών. Βέβαια πίσω από την προβιά μπορεί να κρύβονται λύκοι, αλλά η προβιά εφ΄ όσον και ενόσο την φορούν και δεν αποκαλύπτουν το κακό τους πρόσωπο, μπορεί να προσδιορίζει όλο και λιγότερο κακές συμπεριφορές. Επί πλέον έτσι, δίνεται μια άλλη διάσταση, χρώμα και ένας άλλος άνεμος, στα διαδραματιζόμενα στην Ευρώπη. Διότι μπορεί να έρχονται στο προσκήνιο και να συνειδητοποιούνται προοδευτικά από τους πολίτες και τους Θεσμούς, οι Αρχές της Δημοκρατίας με τους αληθινούς Θεσμούς, τα ιδανικά και τον Άνθρωπο (πάντων χρημάτων μέτρον Άνθρωπος), για τον οποίον άλλωστε εφευρέθηκε η Δημοκρατία.

Στην χειρότερη περίπτωση, είτε δεχτούμε να πέσουμε και να τσακιστούμε στην φριχτή σκύλα, είτε να τσακιστούμε στην αγκαλιά της Χάρυβδης, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: Καταστροφή για τον Έλληνα και την Πατρίδα μας και ένα μάθημα της δύναμης της εξουσίας του χρήματος για τους λαούς, να μην τολμούν και σηκώνουν κεφάλι.

Στην καλλίτερη προοπτική, το σοκ από το ταρακούνημα του Δημοψηφίσματος, με τα ποθούμενα θετικά συνακόλουθα, μπορεί να αποτελέσει και την απαρχή για να φύγουμε ελπιδοφόρα και θετικά από το τέλμα στις διαπραγματεύσεις. Επί πλέον και να συνειδητοποιήσουν οι λαοί, ότι Ευρώπη είναι το σύνολο της δράσης και έκφρασης, ισότιμων λαών και Πολιτισμών και όχι το πεδίο της στυγνής έκφρασης των διακινητών του χρήματος.