Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Πιο θετική η εικόνα του Νότου για την ΕΕ-Πιο αρνητικοί οι Γερμανοί

Πιο θετικά βλέπουν την ΕΕ οι Νοτιοευρωπαίοι, όπως προκύπτει από  νέα δημοσκόπηση. Αντιθέτως, μειώνεται η υποστήριξη των Γερμανών,  ενώ αυξάνεται των Βρετανών. Σημαντική
άνοδο παρουσιάζει η υποστήριξη των Ευρωπαίων απέναντι στο ευρώ. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις έξι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ όπου συγκεντρώνεται το 70% του πληθυσμού των 28 χωρών-μελών, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Pew Research Center που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το 64% των Ιταλών και το 63% των Ισπανών έχουν πολύ θετική ή σχετικά θετική άποψη για την ΕΕ, σε σχέση με το 46% και 50% που ήταν τα ποσοστά αυτά αντίστοιχα πριν από ένα χρόνο. Αντιθέτως στη Γερμανία, οι θετικές απόψεις έχουν μειωθεί στο 58% από 66%. Στη Βρετανία, η οποία μέχρι το 2017 θα έχει πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ, το 55% των πολιτών τάσσεται υπέρ της παραμονής και το 36% κατά. Το 2013, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, τα δύο “στρατόπεδα” βρίσκονταν αμφότερα στο 46%.
Στις  τρεις από τις έξι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης η υποστήριξη προς τη διατήρηση του ευρώ αυξήθηκε, στη Γαλλία, την Ισπανία και κυρίως την Ιταλία, ενώ στη Γερμανία παρέμεινε σταθερή στο 72%. Τον περασμένο χρόνο, οι Ιταλοί ήταν μοιρασμένοι σε δύο στρατόπεδα σχετικά με πιθανή επαναφορά του εθνικού νομίσματος. Σήμερα, οι Ιταλοί είναι υπέρ του ευρώ κατά 56% έναντι 37% που είναι κατά, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.
Άνοδο καταγράφει και το ποσοστό των Ευρωπαίων που έχουν θετική εικόνα για το ευρωπαϊκό μπλοκ Τον περασμένο χρόνο, το 53% των πολιτών της ΕΕ είχε θετική εικόνα για το ευρωπαϊκό μπλοκ, το 2013 το 52%, ενώ φέτος το ποσοστό, κατά μέσο όρο, εκτοξεύεται στο 61%. «Στον απόηχο της κρίσης στην ευρωζώνη, η υποστήριξη των πολιτών προς την ΕΕ και η άποψη ότι η ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση είναι θετική για μία χώρα μειώθηκε απότομα ανά την Ευρώπη φθάνοντας σε χαμηλό επίπεδο το 2013″, ανακοίνωσε η Pew. «Αλλά το 2015, οι θετικές απόψεις για την ΕΕ και η πίστη στην αποτελεσματικότητα της δημιουργίας ενιαίας αγοράς επανέρχονται σε γενικές γραμμές στις μεγάλες χώρες της ΕΕ», επισημαίνεται.

EurActiv με ΑΜΠΕ