Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΖΚ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΑΚΑΣΑ

Στον ενάμιση χρόνο της θητείας μου, ως προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ),όλοι μαζί, διοίκηση, στελέχη και συνεργάτες της εταιρείας, θέσαμε τις βάσεις για το
οικοσύστημα καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη και κατ” επέκταση, στη Βόρεια Ελλάδα. Πετύχαμε τη δημιουργία του πρώτου θύλακα της ΑΖΚ με την επίλυση του χρονίζοντος θέματος της γης, με την παραχώρηση των 60 στρεμμάτων στην περιοχή της Θέρμης και εκπονήσαμε το στρατηγικό μας σχέδιο. Επιπλέον, θεσμοθετήσαμε το Thessaloniki Smart Up Innovation Hub, ως ολοκληρωμένο πεδίο επιχειρηματικής επώασης (incubation) όπου σε δύο κύκλους συμμετείχαν περισσότερες από 100 νεοφυείς επιχειρήσεις, στις οποίες παρείχαμε υποστηρικτικές υπηρεσίες και ουσιαστική επιχειρηματική κατάρτιση με σκοπό να επιταχύνουν την δραστηριότητα τους στο κέντρο Noesis.
Επίσης, συνεργαστήκαμε στενά με άλλους φορείς για τη διοργάνωση του θεσμού “ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ” και Τechnology Forum ενώ συμμετείχαμε σε δεκάδες εγχώρια και διεθνή συνέδρια (Greek Innovation, Γαλλόφωνο Φόρουμ Επιχειρήσεων, Education- Innovation- Enterpreneurship) σχετικά με την καινοτομία ενώ προχωρήσαμε και στη δημιουργία newletter, μέσω του οποίου ενημερώνουμε ηλεκτρονικά τα μέλη μας για τις μηνιαίες δράσεις της ΑΖΚ.
Δουλέψαμε ομαδικά και ανιδιοτελώς, με γνώμονα το κοινό μας όραμα για την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Θεωρώ λοιπόν ότι σε συλλογικό επίπεδο αναδείξαμε και δικτυώσαμε το οικοσύστημα καινοτομίας Θεσσαλονίκης, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος. Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας διαθέτει πλέον ισχυρές βάσεις, δραστηριότητα και γη.
Απομένει, η θέσπιση των κινήτρων για τα όποια απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση. Ωστόσο, οι αυξημένες επαγγελματικές μου υποχρεώσεις με ωθούν σήμερα να βάλω τέλος σε αυτή την διαδρομή, ευελπιστώντας ότι ο διάδοχος μου θα συνεχίσει και θα ξεπεράσει αυτή την πορεία, κτίζοντας πάνω σε ότι καταφέραμε να οικοδομήσουμε αυτόν τον ενάμιση χρόνο. Προσωπικά, θα είμαι συμπαραστάτης και αρωγός του οικοσυστήματος καινοτομίας διότι θεωρώ την Καινοτομία και την Εξωστρέφεια, ως δύο από τους βασικούς πυλώνες για την ανασύσταση της οικονομίας και της κοινωνίας.Άλλωστε, η εμπειρία μου έδειξε ότι μπορώ να είμαι το ίδιο ή και περισσότερο χρήσιμος όταν ελεύθερα σκέπτομαι και πράττω ως ανεξάρτητος επιχειρηματίας. Θέλω να ευχαριστήσω τους πρώην υπουργούς Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου και Γιώργο Ορφανό, όπως επίσης και την υφυπουργό Εσωτερικών και Ανασυγκρότησης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά για την αρωγή και την στήριξη τους στο πολύπτυχο και απαιτητικό έργο της ΖΚΑΙΘ. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω το Δ.Σ., το διοικητικό προσωπικό και τους συνεργάτες της ΑΖΚ καθώς και το σύνολο των φορέων του οικοσυστήματος Καινοτομίας (ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΠΒΕ, ΕΒΕΘ, ΠΚΜ, ΓΓΕΤ, ΤΕΕ/ΤΚΜ, Δήμος Θεσσαλονίκης, ΟΛΘ, ΔΕΘ- HELEXPO, Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΑΤΕΙΘ, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, ΕΚΕΤΑ, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΣΥΠ (ΕΙΜ), Τεχνόπολις, i4G, ΘΕΡΜΗ, ΕΔΑΠ/ΤΕΠ Θεσσαλονίκης) για την άριστη και εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μεγάλο αριθμό σημαντικών δράσεων που ανέφερα. Κλείνοντας, θα ήθελα πραγματικά μέσα από την καρδιά μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς όλους όσους πίστεψαν στο όραμα για την Καινοτόμο και Εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω ανιδιοτελώς να αγωνίζομαι μέσα από τις ίδιες αρχές και αξίες για το κοινό καλό”.
Δημήτριος Λακασάς