Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Έρχονται αλλαγές στο 'νόμο Κατσέλη' -Δημιουργία δικαστηρίων αποκλειστικά για εκδίκαση υποθέσεων υπερχρεωμένων

Αλλαγές στο νόμο 3869/2010, γνωστό και ως «νόμο Κατσέλη» για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της
Ε.Τζώρτζη στην Καθημερινή. 
Οι αλλαγές στοχεύουν στην επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων, αλλά και στον περιορισμό της κατάχρησης των ευεργετικών διατάξεων του νόμου από τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται είναι η δυνατότητα ένταξης στον νόμο και των μικρών επιχειρήσεων, καθώς σήμερα μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι δεν έχουν εμπορική ιδιότητα.
Ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος νόμος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης των υποθέσεων, που μέχρι σήμερα φθάνουν τις 120.000, ενώ ο χρόνος εκδίκασης, φθάνει ακόμη και το έτος 2031. 
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η δημιουργία δικαστηρίων που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την εκδίκαση των υποθέσεων του νόμου 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τα οποία θα εκδικάσουν τόσο τις υφιστάμενες όσο και τις νέες αιτήσεις. 
Στις αλλαγές που προτείνονται είναι επίσης, ο οφειλέτης να υποχρεούται να προσκομίζει τα δικαιολογητικά με την κατάθεση της αίτησης και όχι μετά, ενώ σε περίπτωση ελλιπούς φακέλου, η αίτηση θα απορρίπτεται άμεσα ως απαράδεκτη. 
(kathimerini.gr)

http://legalnews24.blogspot.gr/