Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Σαρώνει στα θερμοκήπια η πιπεριά ELLI F1

Με φόρα μπαίνει στο θερμοκήπιο η ELLI F1  
Ένα υβρίδιο πιπεριάς θερµοκηπίου µε το πλεονέκτηµα της ανοχής στην ίωση του
κηλιδωτού µαρασµού (TSWV N) παρουσίασαν πρόσφατα στην Ιεράπετρα η εταιρεία ΑΓΚΡΟΣΙΝΤ Κανδηλίδη ΑΕ και ο Οίκος Sakata Vegetables Europe SAS. Ο λόγος την πιπεριά τύπου Charleston (κέρατο) ELLI F1, η οποία µετά από 3 χρόνια πειραµατικών δίνει λύση σε ένα πρόβληµα που γίνεται όλο και πιο έντονο.

Αρκεί να σηµειωθεί, όπως αναφέρθηκε και στην εκδήλωση, ότι οι περισσότεροι παραγωγοί της Ιεράπετρας που καλλιεργούν Charleston σε θερµοκήπιο, αναγκάστηκαν να καταστρέψουν χιλιάδες φυτά λόγω της ίωσης µε µεγάλη µείωση της παραγωγής τους και των εσόδων τους.  Σε ό,τι αφορά µάλιστα την  ELLI F1 πρέπει να σηµειωθεί ότι η ανοχή στην TSWV συνδυάζεται µε την ανοχή στην ίωση του µωσαϊκού (Tm:0-2) αλλά και στους νηµατώδεις (Mi) καθώς και µε µεγάλη παραγωγή, και εξαιρετικής ποιότητας καρπούς.

Στη γεωργία 35 χρόνια
Την εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πλήθος παραγωγών καθώς επίσης γεωπόνοι, φυτωριούχοι και εξαγωγείς, άνοιξε ο ∆ηµήτρης Κουµεντάκος, ∆ιευθύνων Σύµβουλος της ΑΓΚΡΟΣΙΝΤ, κάνοντας µία σύντοµη παρουσίαση της εταιρείας που εδώ και 35 χρόνια συµβάλλει στην ανάπτυξη της γεωργίας µε την εισαγωγή νέων υβριδίων και καλλιεργειών. Στη συνέχεια ο Γενικός ∆ιευθυντής Πωλήσεων του Οίκου Sakata, Christophe Coelho, παρουσίασε τον Οίκο ο οποίος για εδώ και 100 χρόνια συνεχώς αεξελίσσει την τεχνολογία του σπόρου.

Καρποί µε µεγάλη διατηρησιµότητα
Το νέο υβρίδιο πιπεριάς ELLI F1, έχει ισχυρό στέλεχος µε πλούσιο και δυνατό ριζικό σύστηµα και εκµεταλλεύεται άριστα τα θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος και το διαθέσιµο νερό. Είναι αραιόφυλλο µε όχι ζωηρούς πλάγιους και ευκολοκαλλιέργητο. Μπορεί να δίνει παραγωγή τόσο κατά τη χειµερινή περίοδο όσο και αργότερα µε υψηλές θερµοκρασίες µέχρι και τον Ιούνιο.  Οι καρποί του είναι επιµήκεις 16 -20 x 4-6 εκ. ανοιχτοπράσινου χρώµατος µε χονδρά τοιχώµατα, άριστης ποιότητας και κατάλληλοι για εξαγωγή. Είναι ανθεκτικοί στο σκάσιµο (cracking) µε µεγάλη διατηρησιµότητα, εύγευστοι και µε άρωµα, οµοιόµορφοι µεταξύ τους και παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό καρπών Α’ ποιότητας.
Νέα υβρίδια δοκιµάζονται στην Κρήτη

Το νέο υβρίδιο παρουσίασε στους παρευρισκόµενους ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας ΑΓΚΡΟΣΙΝΤ Κανδηλίδη ΑΕ, Βασίλης Λέτσιος.Παράλληλα ο ίδιος έκανε µια σύντοµη αναφορά παρουσιάζοντας τα νέα υβρίδια που δοκιµάζονται στην περιοχή. Την παρουσίαση έκλεισε ο καθηγητής Οολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Κατής, ο οποίος ενηµέρωσε τους ενδιαφερόµενους για το πρόβληµα της ίωσης του κηλιδωτού µαρασµού και τις επιπτώσεις της.