Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Το 1,5 ευρώ/κιλό επιτρέπει να ξαναβάλεις σκόρδα

Ικανοποιητική αποδοχή από την αγορά καταγράφει το νωπό σκόρδο της εσοδείας του 2015 από τη Νέα Βύσσα Έβρου, µε τις πρώτες εµπορικές συναλλαγές να
«χτίζουν» γερή βάση στα 1,5 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό και να µετριάζουν, σε έναν µεγάλο βαθµό, τις απώλειες εισοδήµατος από τη µείωση παραγωγής, λόγω των πληµµυρών που έπληξαν την περιοχή.
«Ολοκληρώσαµε τη συγκοµιδή γύρω στις 20-22 Ιουνίου και η απόδοσή µας είναι µειωµένη κατά περίπου 40%, σε σχέση µε τα συνήθη επίπεδα. Οι τιµές, ωστόσο, για το νωπό προϊόν κινούνται στα 1,50 ευρώ, για τον παραγωγό, ενώ µετά τη συσκευασία ο συνεταιρισµός µας πουλά γύρω στα 2,20 – 2,30 ευρώ το κιλό», επεσήµανε στην εφηµερίδα Agrenda ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισµού παραγωγών σκόρδου της Νέας Βύσσας Αναστάσιος Γιακµολίδης, προσθέτοντας ότι συνολικά στο χωριό απασχολούνται µε την καλλιέργεια περίπου 100 µε 150 οικογένειες, οι οποίες και καλλιεργούν πάνω από 2.500 στρέµµατα.

Σύµφωνα µε τον επικεφαλής των σκορδοπαραγωγών του ακριτικού οικισµού, οι τιµές αυτές είναι περίπου 20 λεπτά το κιλό υψηλότερες συγκριτικά µε τις αντίστοιχες περσινές και θα επιτρέψουν στους παραγωγούς να ξαναφυτέψουν σκόρδα και του χρόνου. 

«Με οτιδήποτε λιγότερο από 1,50 ευρώ το κιλό, θα είχαµε πρόβληµα. Ο κόσµος έχει απογοητευτεί µε τις αποδόσεις των 800 κιλών ανά στρέµµα, σε ξερό σκόρδο, που έχουµε φέτος, αντί των 1.200 κιλών που πιάνουµε συνήθως κι αν δεν είχαµε µια σχετικά καλή τιµή, πολύ φοβάµαι δεν θα καλλιεργούσε την επόµενη χρονιά, γιατί θα έµπαινε µέσα. Το κοστολόγιο έχει ξεπεράσει τα 1.100 ευρώ το κιλό και κάθε χρόνο αυξάνεται», είπε χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά την πώληση της παραγωγής, το 80%, του νωπού σκόρδου του συνεταιρισµού απορροφάται από την ελληνική αγορά, µέσω σούπερ µάρκετ και λαχαναγορών ενώ το 20%, κατευθύνεται στη γειτονική Βουλγαρία και στην Κύπρο. Για το ξερό σκόρδο (σ. σ. η ξήρανση της φετινής παραγωγής θα έχει ολοκληρωθεί µέχρι τις 10 Ιουλίου) ο κ. Γιακµολίδης τόνισε ότι ακόµη δεν έχουν γίνει εµπορικές συναλλαγές, αλλά εκτίµησε ότι οι τιµές παραγωγού αναµένεται να «παίξουν» στα 1,60-1,70 ευρώ το κιλό και πάνω από 2,20–2,30 σε συσκευασµένες πωλήσεις του συνεταιρισµού. 
Η διάθεση του ξερού σκόρδου στο µεγαλύτερο µέρος της γίνεται στην Ελλάδα, αλλά καθώς διατηρείται για µεγαλύτερο διάστηµα και µεταφέρεται πιο εύκολα, γίνονται και περισσότερες εξαγωγές. «Εξάγουµε ήδη σε Γερµανία και Βέλγιο, ενώ πέρσι κάναµε άνοιγµα και στην Αυστραλία», λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισµού και ευελπιστεί σε ανάλογη συνέχεια και φέτος. 


http://www.agronews.gr