Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Πιο ψηλά το ελαιόλαδο το 2016 εκτιμά η Rabobank

Τα περιθώρια ανόδου τόσο των τιµών όσο και της ζήτησης του ελαιολάδου έως το 2017 µετά και την πρόσφατη άνοδο των τιµών του προϊόντος πάνω από 75% τη
φετινή εµπορική σεζόν, µελετά ο οικονοµικός αναλυτής Βίτο Μαρτιέλι, της επενδυτικής τράπεζας Rabobank.
Συγκεκριµένα, ο Βιτέλι αναγνωρίζει το ελαιόλαδο, ως κορυφαίο αγαθό υψηλής ποιότητας, που θα γνωρίσει ισχυρή ζήτηση λόγω των θετικών επιδράσεών του στην υγεία και των διαφηµιστικών εκστρατειών που έχουν λάβει χώρα τελευταία κάνοντάς το ευρύτερα γνωστό. 

Ευκαρία για Ελλάδα-Τυνησία
Ωστόσο, στις κύριες παραγωγικές χώρες, ήτοι Ισπανία και Ιταλία, η παραγωγή λόγω εξαιρετικών συνθηκών (ξηρασία, βροχοπτώσεις, ασθένειες) έχει µειωθεί κατακόρυφα αφήνοντας έτσι περιθώρια στις άλλες µεγάλες παραγωγούς της Μεσογείου να αναδειχτούν. Ο λόγος για την Ελλάδα και την Τυνησία, οι οποίες είχαν φέτος καλές αποδόσεις και παραγωγή. 

Κοντά στα 4 ευρώ

Το Μάιο του 2014 οι διεθνείς τιµές για τον υγρό χρυσό ήταν περίπου 2.000 ευρώ ο τόνος. Τώρα, οι διεθνείς τιµές είναι αυξηµένες κατά 75% στα 3.590 ευρώ ο τόνος ή κατά 45% στα 3.900 δολάρια ο τόνος. Αυτήν την εβδοµάδα, οι τιµές για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στην ισπανική αγορά πλησιάζουν τα 4 ευρώ το κιλό, φτάνοντας τα 3,74 ευρώ το κιλό. Για το παρθένο ελαιόλαδο οι τιµές είναι στα 3,56 ευρώ το κιλό και για τους βιοµηχανικούς άσους στα 3,36 ευρώ το κιλό.

Στήριγµα οικονοµικής ανάπτυξης

Πολλοί αναλυτές αναρωτούνται αν οι υψηλές διεθνείς τιµές µπορούν να στηρίξουν τις οικονοµίες των παραδοσιακών ελαιοπαραγωγικών χωρών, όπως είναι η Ελλάδα. Μάλιστα, τα τελευταία 5 χρόνια, η κατά µέσο όρο παραγωγή στη χώρα µας φτάνει τα 850 εκατ. δολάρια (782,65 εκατ. ευρώ), από τα οποία οι εξαγωγές αντιστοιχούν περίπου στο 40% ή 370 εκατ. δολάρια (340,68 εκατ. ευρώ). Ίσως, οι µελλοντικές αυξήσεις στις τιµές του ελαιολάδου να ευνοήσουν την τρίτη µεγαλύτερη ελαιοπαραγωγό χώρα, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βιτέλι στην έκθεσή του.

Ακόµα πιο ψηλά το 2015/2016

Όσον αφορά τη νέα σεζόν 2015/2016, οι καλές καιρικές συνθήκες κατά το υπόλοιπο του καλοκαιριού κρίνονται αναγκαίες για την ισπανική παραγωγή. Για την ώρα τα δέντρα έχουν στρεσαριστεί και χρειάζονται νερό για να µεγαλώσουν οι καρποί. Τους επόµενους µήνες οι τιµές αναµένεται να διατηρηθούν σταθερές και για τη νέα σεζόν αναµένονται ακόµα πιο ψηλές.

Ολοκλήρωση και προσαρµογή

Με βάση τις εκτιµήσεις της Rabobank για τη διεθνή ζήτηση ελαιολάδου, ειδικά από τις αναπτυσσόµενες περιοχές, το κλειδί είναι η πιο ολοκληρωµένη εφοδιαστική αλυσίδα που θα προσαρµόσει το επιχειρηµατικό της µοντέλο στις διαφορετικές αγορές. Χωρίζει, µάλιστα, την λιανική αγορά σε τρεις οµάδες:
1. παγκόσµιοι επώνυµοι τυποποιητές
2. προµηθευτές ιδιωτικής ετικέτας
3. τελικά προϊόντα υψηλής προστιθέµενης αξίας (niche) από παραγωγούς.

Οι αναλυτές της Rabobank υποστηρίζουν ότι οι µεγάλοι τυποποιητές µε «κορυφαίες ετικέτες» θα επιτύχουν στις αναπτυσσόµενες χώρες, ενώ οι δευτερεύουσες ετικέτες δεν θα µπορέσουν να ακολουθήσουν την καινοτοµία και τις µεθόδους µάρκετινγκ των πρώτων και έτσι θα εξαφανιστούν πρώτες από το ράφι. Ήδη µεγάλες µάρκες ευρωπαϊκού ελαιολάδου έχουν εισχωρήσει στην Κίνα, αλλά τα κανάλια διανοµής είναι κατακερµατισµένα και οι καταναλωτές δεν έχουν την τάση να ακολουθούν πιστά µάρκες.


http://www.agronews.gr/