Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Πραγματοποιήθηκε στο Δίον Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 44ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

 Ο πολιτισμός ξεπερνά την κρίση. Σε πείσμα των καιρών ορθώνεται και αποδεικνύει ότι μπορεί και υπερβαίνει. Το Φεστιβάλ Ολύμπου δηλώνει την παρουσία του και συνεχίζει στο διάβα του
πολιτισμικού ορίζοντα.
   Το Σαββατόβραδο 25 Ιουλίου 2015 πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου στον αίθριο χώρο του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου, παρουσία εκπροσώπων της φετινής τιμώμενης χώρας του Μαρόκου, της πολιτείας και των φίλων και υποστηρικτών του θεσμού.
   Προλογίζοντας και παρουσιάζοντας την εκδήλωση το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΡ.ΦΕ.Ο.  Περικλής Χατζηγιάννης, τόνισε:
   «Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου σας καλωσορίζει στην αποψινή έναρξη του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Καλωσορίζει και υποδέχεται τους εκπροσώπους της φετινής τιμώμενης χώρας, του Μαρόκου.
  Το Φεστιβάλ Ολύμπου καταξιώθηκε στο πέρασμα του χρόνου και μπορεί πλέον με περισσή περηφάνια να καμαρώνει για την ανάδειξή του ως το δεύτερο σημαντικότερο Ελληνικό φεστιβάλ.
  Λόγω των γνωστών πολιτικών εξελίξεων το φετινό πρόγραμμα τροποποιήθηκε, όπως βέβαια και η αποψινή πρεμιέρα που ήταν προγραμματισμένη στις αρχές Ιουλίου.
  Η εκδήλωση με τις τρεις αξιόλογες εκθέσεις,  με γραμματόσημα  και κεραμικά του Μαρόκου αλλά και με τις άγνωστες πτυχές της Πιερικής γης, συνδιοργανώνεται από τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών του Δίου.»

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΡ.ΦΕ.Ο. ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
   Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος, αφού ευχαρίστησε τους συμπαραστάτες και συνδιοργανωτές του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου, επισήμανε την καθοριστική, γενναιόδωρη και αποφασιστική συμβολή του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη στην πραγματοποίηση των φετινών εκδηλώσεων, για να προσθέσει: «Αγαπητοί φίλοι της τιμώμενης χώρας του Μαρόκου, επίσημοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι.
  Συναντιόμαστε σήμερα εδώ στο Δίον, για 44η συνεχή χρονιά. Αυτή τη φορά κάτω από δύσκολες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες για τη χώρα μας, τον τόπο μας και φυσικά το Φεστιβάλ Ολύμπου.
  Είμαστε όμως σήμερα εδώ, για να διατρανώσουμε πως στα δύσκολα πρέπει να αναδεικνύομαι όλοι μαζί, τις δυνατότητές μας, τα προτερήματα μας, τα πλεονεκτήματά μας.
  Αυτός ο τόπος, αυτή η χώρα, διαθέτει τον πολυτιμότερο πλούτο, ανάμεσα σε όλους τους λαούς και όλες τις χώρες του κόσμου. Τη λαμπρή ιστορία της και τον μοναδικό πολιτισμό της.
Αυτά τα προτερήματα και αυτό τον πλούτο, θα αναδείξει και φέτος το Φεστιβάλ Ολύμπου, με δύναμη, αισιοδοξία και περηφάνια. Στέλνοντας συγχρόνως μήνυμα παντού, πως η ιστορία και ο πολιτισμός ενός τόπου και ενός λαού, όπως του ελληνικού, αποτελούν την σπουδαιότερη παρακαταθήκη και το ακριβότερο κεφάλαιο σε όποια διαπραγμάτευση και όποια συμφωνία μεταξύ εταίρων και εχθρών..
  Η Πιερία μέσα από το Φεστιβάλ Ολύμπου, στέλνει συγχρόνως μήνυμα και προς τα έσω, σύσσωμη και ενωμένη , με τη συμμετοχή όλων των φορέων της, Εκκλησία, Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, Σωματεία, Εθελοντές, Χορηγοί, διοργανώνει από κοινού το 44ο Φεστιβάλ Ολύμπου και αποδεικνύει πως τίποτε δεν είναι ανέφικτο και αξεπέραστο όταν το θέλουν και το υποστηρίζουν πολλοί.
  Αισθάνομαι την ανάγκη εκ μέρους του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, να εκφράσω τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες προς όλους ανεξαιρέτως, για την υπευθυνότητα, την ωριμότητα, την οικονομική συνεισφορά αλλά κυρίως για το άγγιγμα νου και ψυχής, αγάπης και αγωνίας, για το μέλλον και την τύχη του τόπου.
  Σας καλούμε αυτό το δύσκολο καλοκαίρι να γιορτάσουμε και να διατρανώσουμε όλοι μαζί, την απαράμιλλη αξία και τον ανεκτίμητο πλούτο της ιστορίας και του πολιτισμού μας, μέσα από τις μοναδικές εκδηλώσεις του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου.Σας ευχαριστώ.»
   Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσικά ακούσματα από την τιμώμενη χώρα και την Ελλάδα που  απέδωσαν η γενική γραμματέας του ΟΡ.ΦΕ.Ο. και εξαίρετη μουσικός Μαρίκα Φωτοπούλου και ο επίσης ταλαντούχος καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Καψάλης.
ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ-Η ΚΗΡΥΞΗ
 Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος, οι Βουλευτές Πιερίας Ζήσης Ζάννας και Χάρης Τζαμακλής, οι Δήμαρχοι Κατερίνης Σάββας Χιονίδης και Δίου-Ολύμπου Κωνσταντίνος Δημόπουλος, ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου μετά την χαιρετιστήριο αναφορά της, μαζί με τους Κωνσταντίνο Δημόπουλο και Γρηγόρη Παπαχρήστο, κήρυξε την επίσημη έναρξη του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου.
ΟΙ ΜΑΡΟΚΙΝΟΙ
   Από πλευράς της Μαροκινής αντιπροσωπείας απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόξενος Bantali Antar. Παρόντες η σύμβουλος της Πρεσβείας του Μαρόκου Sinaceur Aicha, ο διευθυντής τομέα ανάπτυξης φιλοτελισμού ταχυδρομείων Μαρόκου Souni Driss και οι υπεύθυνοι έκθεσης κεραμικής τέχνης Mamdouh Hayat και Allaf Youssef.
ΤΑ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ
   Στους Μαροκινούς απένειμαν αναμνηστικά των ευρημάτων της ανασκαφικής έρευνας στη Μακεδονία ο επίτιμος πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Ιάκωβος Τασχουνίδης (κεφαλή Μεγάλου  Αλεξάνδρου), το μέλος της διοίκησης Ζαφείρω Κουσιοπούλου (Μακεδονικό ρόδακα) και το λεύκωμα των 40 χρόνων του Φεστιβάλ Ολύμπου προσέφεραν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΡ.ΦΕ.Ο.  Νικόλαος Πασχαλούδης και Χάιδω Παπαχατζή καθώς  και ο πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης Αναστάσιος Πολυχρονίδης.
   Από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, η κ. Μαυρίδου συνοδευμένη από τον Περιφεριακό Σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας Στέφανο Μπιτόπουλο απένειμαν το λεύκωμα του Ολύμπου και τοπικούς οίνους.
   Ανάλογα αναμνηστικά των ταχυδρομείων του Μαρόκου απένειμε ο διευθυντής τομέα ανάπτυξης φιλοτελισμού ταχυδρομείων Souni Driss.
ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
  Η επίσημη έναρξη του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των τριών εκθέσεων. Της «Τοπία-τόποι πολιτισμού στην Πιερία» με ξεναγό τον επιμελητή της έκθεσης και ιστορικό τέχνης Νικόλαο Γραίκο, των Μαροκινών γραμματοσήμων με τον Souni Dress να παρουσιάζει τα εκθέματα και την Mamdouh Hayat σε ρόλο ξεναγού των Μαροκινών κεραμικών.
   Τέλος ο ΟΡ.ΦΕ.Ο ευχαριστεί όλους όσοι τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους καθώς τη διασωστική ομάδα Πιερίας, τους εθελοντές και τους χορηγούς των εδεσμάτων αρτοποιεία Χατζόπουλος και το οινοποιείο Αδάμος.