Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Το τρίτο μνημόνιο

Δια χειρός Αλιθέρση
Ποιος να το φανταζόταν πριν πέντε μήνες! Οι περισσότεροι έβλεπαν μια ελπίδα, πίστεψαν, έστω, ότι δεν θα πάμε κι άλλο πίσω. Και να που πολλοί, κι απ’ αυτούς,
σήμερα, “βγαίνουν σε δρόμους και πλατείες”, όχι για να πουν έξω οι δανειστές κι οι τοκογλύφοι, όχι για να πουν δεν πληρώνουμε αυτά που πήραν κι έφαγαν οι άλλοι, αλλά για να ζητήσουν στην ουσία -και μάλιστα κάποιοι και υπό τους ήχους των τραγουδιών του Μίκη, που οι παλιότεροι τα έχουμε συνδέσει με εποχές ανάτασης και αγώνα, με εποχές όπου κυριαρχούσε η λεβεντιά και το εμείς- το τρίτο μνημόνιο!
Ας μη γελιόμαστε! Εκεί οδηγούν, σε τρίτο μνημόνιο, και το ΟΧΙ και το ΝΑΙ. Δάνειο ξανά ζητάμε και νέα συμφωνία-μνημόνιο από τους δανειστές, για να πληρώσουμε σ’ αυτούς τις δόσεις των δανείων που τρέχουν.
Όπως προκύπτει από πίνακα στη δεύτερη σελίδα της επιστολής του πρωθυπουργού προς τους δανειστές, “…λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία του υπάρχοντος μνημονίου, η Ελλάδα πρέπει να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 29,145 δισ. ευρώ μέχρι το 2017 στο εσωτερικό και το εξωτερικό… Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά, για να καλυφθεί η εξυπηρέτηση των ελληνικών χρεών στο εξωτερικό και οι υποχρεώσεις κάλυψης χρέους στο εσωτερικό της χώρας…”
Είναι ολοφάνερο ότι κι αυτοί που υποστηρίζουν ένα δουλοπρεπές ΝΑΙ κι εκείνοι που κατά τη γνώμη τους υποστηρίζουν ένα αξιοπρεπές ΟΧΙ -και εδώ δεν αναφέρομαι στους πολιτικούς και πολιτικάντηδες που γνωρίζουν καλά σ’ όλη τους την έκταση τι σημαίνουν αυτά- στο ίδιο σημείο θα καταλήξουν, στο τρίτο μνημόνιο!
politiki-to-trito-mnimonio2
Και αν ήθελαν πραγματικά οι σημερινοί που κυβερνούν να ρωτήσουν τον λαό, θα έβαζαν και το ερώτημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί η εξάρτησή μας απ΄ αυτήν είναι η κύρια αιτία που οδηγήθηκαν τα πράγματα έως εδώ. Όμως ένα τέτοιο ερώτημα θεωρείται περιττό και μια απάντηση σ’ αυτό θα καταγραφεί ως άκυρη! Βλέπετε αυτό το ερώτημα ξεπερνά τα όρια της δημοκρατίας τους! Η παραμονή μας σ’ αυτή τη συμμαχία των οικονομικών δολοφόνων είναι γι αυτούς, και του ΟΧΙ και του ΝΑΙ, πέρα από κάθε αμφισβήτηση!
Τα πράγματα λοιπόν παίρνουν το δρόμο τους. Νέο μνημόνιο, νέες περικοπές σ’ όλη την έκταση των κοινωνικών δαπανών, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, νέες αυτοκτονίες, κι άλλη δυστυχία, κι άλλη κατάθλιψη! Και φυσικά νέες δεσμεύσεις πέραν των παλαιών και βάθεμα της υποδούλωσης στους… “εταίρους”!
politiki-to-trito-mnimonio3Και βέβαια, ξανά χρήμα στις τράπεζες για τη λεγόμενη… ρευστότητα! Νέο χρήμα για έργα υποδομής για τις ανάγκες των δανειστών! Και νέος λογαριασμός στις πλάτες μας! Τόκοι και πανωτόκια και για το νέο δάνειο, και νέα αύξηση του χρέους, διεύρυνση της εξάρτησης σ’ όλη της την έκταση.
Κανείς τους όμως, ούτε αυτοί του ΝΑΙ ούτε εκείνοι του ΌΧΙ, δεν μπαίνουν στον κόπο να εξηγήσουν πού πήγαν τα 260 δις που δόθηκαν στις τράπεζες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από τα ήδη υπάρχοντα δάνεια που υποθήκευσαν κι αυτό το μέλλον των επόμενων γενεών;
Κανείς τους, ένθεν κι ένθεν, δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει στους βιοπαλαιστές, σ’ αυτούς που δουλεύουν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, κι όμως χρωστούν και δεν τα βγάζουν πέρα, ότι η “ρευστότητα” δεν τους αφορά κι ότι το μέλλον τους είναι ήδη προδιαγεγραμμένο!

Η ρευστότητα αφορά μόνο εκείνους για τους οποίους η κρίση και τα μνημόνια στάθηκαν εργαλεία ισχυρού πλουτισμού, κι αυτοί, είναι απόλυτα λογικό, να τροφοδοτούν με κάθε μέσο και τρόπο τη συνέχιση αυτής της πορείας.
politiki-to-trito-mnimonio4
Μιλούν και για ανάπτυξη! Ας κάνει όμως κανείς τον κόπο να δει τι είδους “ανάπτυξη άφησαν εκεί, απ’ όπου πέρασαν αυτοί, οι οικονομικοί δολοφόνοι, που εμείς τους έχουμε κάνει… “θεούς” και το πρώτο που λέμε, για να μην παρεξηγηθούμε, είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε δίχως αυτούς.
Τα γεγονότα τρέχουν! Η συμφωνία, το τρίτο μνημόνιο, θα υπογραφεί το πολύ σε δύο εικοσιτετράωρα μετά το δημοψήφισμα, χωρίς να περάσει απ’ τη Βουλή, αφού θα υπάρχει λαϊκή εντολή, όπως δηλώθηκε απ’ την Κυβέρνηση. Θα χρειαστεί όμως κι η Βουλή, για να ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νεομνημονιακούς νόμους, που θα ακολουθήσουν. Και είναι γνωστό ότι οι “κάνουλες” θα ανοίγουν, με το σταγονόμετρο, μετά από κάθε τέτοιο νόμο!
politiki-to-trito-mnimonio5Κι εδώ θα τους χρειαστεί μια “ισχυρή” κυβέρνηση. Είναι βέβαιο ότι οι δανειστές έχουν έτοιμο τον επόμενο “προσωρινό” πρωθυπουργό και φυσικά, πάνω απ’ όλα, την ισχυρή κοινοβουλευτική στήριξη, που θα ερμηνεύεται απ’ αυτούς σαν λαϊκή θέληση! Είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν “ισχυρές” κυβερνήσεις φερέφωνα, για να τους κάνουν τη… “δουλειά”. Αναμενόμενο ότι τα συγκροτήματα κι εδώ, και οι υπαλληλίσκοι τους θα παίξουν και πάλι άριστα το ρόλο τους!
Το τρίτο μνημόνιο λοιπόν είναι προ των πυλών! Μετά τις κερκόπορτες θα ανοίξουν, με τον πιο επίσημο τρόπο, με τη λαϊκή βούληση τώρα, και οι κεντρικές πύλες! Οι επίσημοι περιμένουν με τα καλά τους να υποδεχτούν ως “φίλους” τους καταχτητές! Ήδη η μπάντα είναι σε παράταξη έτοιμη να παίξει τον εθνικό τους ύμνο!

http://faretra.info/