Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Ομάδα Παραγωγών τεύτλων στήνεται γύρω από το Πλατύ Ημαθίας

Ένα βήµα πιο κοντά στην ίδρυση Οµάδας Παραγωγών που θα µπορεί να διεκδικεί συµφερότερους όρους συνεργασιών, αξιοποιώντας, παράλληλα, τους πόρους της
Ε. Ε., είναι οι τευτλοπαραγωγοί της ζώνης του εργοστασίου του Πλατέος.
Κινούµενοι στη λογική «η ισχύς εν τη ενώσει» παραγωγοί από την περιοχή της Λάρισας, της Κατερίνης, της Ηµαθίας και της Πτολεµαΐδας, οι οποίοι συγκροτούν τον σκληρό «πυρήνα» της πρωτοβουλίας, συναντήθηκαν την περασµένη Τρίτη 21 Ιουλίου σε ξενοδοχείο στον Πλαταµώνα και έθεσαν τις βάσεις για την υλοποίηση του σχεδιασµού τους. 
Το αρχικό πλάνο, που εξετάστηκε σε πρώτη συνάντηση στις 3 Ιουλίου στη Λάρισα, προέβλεπε την ίδρυση Συνεταιρισµού και µάλιστα ο Ηλ. Καλφούντζος, γεωπόνος µελετητής από την «Περιβάλλον Agro», που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, είχε προετοιµάσει ένα σχέδιο καταστατικού.  
Ωστόσο, έπειτα από 2 ώρες ανταλλαγής απόψεων, αποφασίστηκε να προκριθεί η λύση της σύστασης Οµάδας, η οποία, για λόγους λειτουργικότητας, θα έχει µάλλον (τυπική) έδρα στη Λάρισα, ενώ το ∆.Σ. θα είναι 5µελές ή (πιο πιθανό) 7µελές. Όσο δε για το καταστατικό της, αν δεν προκύψει κάποια απροσδόκητη, ανατρεπτική, εξέλιξη, θα είναι έτοιµο µέχρι το τέλος Αυγούστου, δίδοντας την ευκαιρία στη νεοσύστατη οµάδα να είναι ενεργή στη φετινή καµπάνια ζάχαρης, που θα ξεκινήσει στο Πλατύ περί τις 15-20 Σεπτεµβρίου και θα διαρκέσει για περίπου ένα µήνα και κυρίως για να διαχειριστεί τις συµβάσεις µε την ΕΒΖ για την επόµενη καλλιεργητική σεζόν.

Προσλήψεις για την «αµφιλεγόµενη» Ορεστιάδα
Οι παριστάµενοι σχολίασαν επίσης, την -κατά πολλούς χωρίς καµία επιχειρηµατική λογική- απόφαση της διοίκησης της ΕΒΖ ΑΕ να λειτουργήσει στη φετινή καµπάνια και τη µονάδα της Ορεστιάδας, παρά τις περιορισµένες εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν στον Έβρο. Κάποιοι, µάλιστα, θυµήθηκαν πως στη µελέτη της Kantor είχε γίνει σαφής αναφορά πως, υπό τις παρούσες καλλιεργητικές και οικονοµικές συνθήκες της ζαχαροβιοµηχανίας, βιώσιµο είναι µονάχα το εργοστάσιο του Πλατέος. Σηµειώνεται ότι η διοίκηση ΕΒΖ προετοιµάζει την πρόσληψη 94 εποχικών υπαλλήλων στην Ορεστιάδα κι ήδη έχει στείλει την προκήρυξη στο ΑΣΕΠ, ώστε να κάνει τυχόν διορθώσεις.


http://www.agronews.gr/