Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Σε ποιες τροφές υπάρχουν τα "καλά" λιπαρά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας;

Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των λιπαρών που εντάσσουμε στη διατροφή μας, καθώς υπάρχουν «καλά» και «κακά» λιπαρά για την
υγεία μας.
Το «κακό» λίπος αφορά στα κορεσμένα και trans λιπαρά που βρίσκονται στο κρέας, τα αλλαντικά, τα πλήρη γαλακτοκομικά, το βούτυρο και διάφορα αρτοσκευάσματα, όπως οι σφολιάτες.
Το κορεσμένο λίπος συνδέεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη και διάφορων μορφών καρκίνου και γι’αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο.
Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει το mothersblog.gr, τα «καλά» λιπαρά περιλαμβάνουν το μονοακόρεστο και πολυακόρεστο λίπος, τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και αυτοάνοσων νοσημάτων. Η αντικατάσταση του κορεσμένου λίπους με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά συστήνεται από τους ειδικούς για την προαγωγή της υγείας.
Τροφές πλούσιες σε «καλά» λιπαρά που μπορείτε να εντάξετε στο διαιτολόγιο όλης της οικογένειας είναι:
Ψάρι: Λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός, το σκουμπρί, η ρέγκα, η σαρδέλα και τόνος είναι εξαιρετικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μπορούν να προλάβουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την άνοια. Καταναλώστε λιπαρά ψάρια 2 φορές/εβδομάδα για να απολαύσετε τα οφέλη τους.
Ξηροί καρποί: Φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα μας τροφοδοτούν με ευεργετικά για την καρδιά λιπαρά. Ωστόσο, μην το παρακάνετε με την ποσότητα! Όσο ωφέλιμα και να είναι τα λιπαρά των ξηρών καρπών, μην ξεχνάτε ότι είναι και πολύ πλούσιοι σε θερμίδες. Μία κλειστή χούφτα είναι αρκετή για να έχετε ένα υγιεινό σνακ.
Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη που συμβάλουν στην υγεία της καρδιάς. Χρησιμοποιήστε το στο μαγείρεμα και στις σαλάτες σας αντικαθιστώντας άλλα λιπαρά dressings. Μην ξεχνάτε όμως και πάλι το μέτρο! Σ
Συνήθως ενδείκνυται μία κουταλιά της σούπας ανά μερίδα στο μαγείρεμα και στη σαλάτα σας.
Φασόλια: Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, τα φασόλια περιέχουν ω-3 λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν τόσο στην σωματική όσο και στην πνευματική υγεία. Μη διστάσετε να τα εντάξετε στο διαιτολόγιό σας τόσο μαγειρευτά όσο και σε καλοκαιρινές δροσερές σαλάτες.
Αβοκάντο: Το αβοκάντο περιέχει ωφέλιμα λιπαρά για την καρδιά, αλλά φαίνεται να βοηθά και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας. Μπορείτε να το προσθέσετε στη σαλάτα σας και σε σάντουιτς.
Σπόροι: Οι ηλιόσποροι και οι κολοκυθόσποροι περιέχουν λιπαρά που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, οπότε μπορείτε να τα ενσωματώσετε στη διατροφή σας σαν σνακ ή ακόμα και στις σαλάτες σας.
http://ekklisiaonline.gr/