Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΧΡΟΝΙΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΤΟΜΟΣ ΕΝΑΤΟΣ - ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΑΣΤΑΓΚΑΣ

ΧΡΟΝΙΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΤΟΜΟΣ ΕΝΑΤΟΣ
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά  με τίτλο «ΜΕΛΕΤΕΣ, ΕΡΕΥΝΕΣ. ΙΣΤΟΡΙΑ»



Τα ΧΡΟΝΙΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ στοχεύουν και επιδιώκουν την προώθηση θεμάτων που αφορούν το πλούσιο, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, ένδοξο παρελθόν του τόπου. Σκοπός είναι η συμβολή στη μελέτη, διάσωση και διάδοση της τοπικής ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της κωμόπολης.
Ο Σωτήριος Μασταγκάς είναι άοκνος μελετητής και επιμελής ερευνητής της λιτοχωρίτικης ιστορίας σε διαχρονικό επίπεδο. Σκαλίζει γνωστά και άγνωστα, ξεχασμένα και σκόρπια αρχεία του παρελθόντος, για να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας του Λιτοχώρου και για να συνθέσει μια όσο γίνεται συνολική εικόνα της πορείας του τόπου μέσα στον χρόνο.
Ο παρών ένατος τόμος με τίτλο «ΜΕΛΕΤΕΣ, ΕΡΕΥΝΕΣ. ΙΣΤΟΡΙΑ» ευελπιστεί να αναδείξει νέα ζητήματα και να καλύψει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο κενά, τα οποία έχουν εντοπιστεί στην τοπική ιστορία. Από τις 222 σελίδες με τα 20 θέματα, επιλέγουμε 5 ενδεικτικούς τίτλους θεμάτων:
1. Η πληθυσμιακή σύνθεση του Λιτοχώρου από τον 19ο αιώνα έως τις ημέρες μας.
2. Ο Εθνικός Διχασμός και η περιπέτεια του Λιτοχώρου (1916-1918).
3. Οι ΜΑΥΡΕΣ ΧΕΙΡΕΣ.
4. Αναμνήσεις. Μπακάλικα και βερεσέδια στις αρχές του 20ου αιώνα.
5. «ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ». Ο προσκοπισμός στο Λιτόχωρο.
Για τον Σωτήριο Μασταγκά η καταγραφή της τοπικής ιστορίας είναι επείγουσα ανάγκη να γίνει αντικείμενο μεθοδικής μελέτης. Ο ίδιος πιστεύει ότι μέσα και από τον πρόσφατο ένατο τόμο επανέρχονται στην επικαιρότητα μνήμες του παρελθόντος, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της ενότητας με το παρόν και το μέλλον.