Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Eurogroup: Συμφωνία για δάνειο – γέφυρα ύψους 7 δισ. στην Ελλάδα

- Η απόφαση ελήφθη στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup 
- Η επίσημη ανακοίνωση για το δάνειο – γέφυρα θα γίνει αύριο
- Κομισιόν: Η Ελλάδα "ικανοποίησε" τις απαιτήσεις της συμφωνίας για ένα σχέδιο αρωγής

- Νέα μέτρα προτείνουν οι Θεσμοί λόγω επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας
- Δείτε το σχέδιο για το δάνειο μέσω του EFSM 
- Ναι, και από τη Φινλανδική Βουλή 

Το Eurogroup που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη συμφώνησε επί της αρχής να δοθεί στην Ελλάδα το δάνειο γέφυρα ύφους 7 δισ. ευρώ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται αύριο, αφού θα έχουν ψηφίσει τα εθνικά κοινοβούλια για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Δευτέρα με τους 18 ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενεργοποιείται η πρόταση της Κομισιόν για δάνειο – γέφυρα προς την Ελλάδα μέσω του μηχανισμού EFSM.

Το δάνειο θα προέλθει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stabilisation Mechanism), ο κοινοτικός αξιωματούχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί. Η Ελλάδα "ικανοποίησε" τις απαιτήσεις της συμφωνίας για ένα σχέδιο αρωγής, ανακοίνωσε, στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα χρήματα από τον μηχανισμό θα πρέπει να φτάσουν το αργότερο ως την ερχόμενη Δευτέρα στην Τράπεζα της Ελλάδος για την πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ.

Το δάνειο γέφυρα θα έχει μέγιστη ωρίμανση τους 3 μήνες και θα αποπληρωθεί στον EFSM με χρήματα που η Ελλάδα θα πάει από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η Ελλάδα θα λάβει και τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα που θα της επιτρέψει να εξαγοράσει τη Δευτέρα τα ομόλογά της που κρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία θα τεθεί προς έγκριση αργότερα σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, έχει έναν και μόνο όρο: η Ελλάδα μπορεί να πάρει το δάνειο γέφυρα μόνο αν το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθετήσει σήμερα ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Η χώρα πρέπει επίσης να αρχίσει επισήμως με τον ESM διαπραγματεύσεις για το επόμενο πρόγραμμα στήριξης -- μια διαδικασία που θα μπορούσε να αρχίσει σήμερα ή και αύριο.
Για να εξασφαλισθεί ότι τα 7 δισεκ. θα καταστεί δυνατό να συγκεντρωθούν σύντομα, η Επιτροπή, η οποία θα δανειστεί τα χρήματα, θα μπορέσει να το κάνει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ομολόγων.
Ναι, και από τους Φινλανδούς

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουπ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η Μεγάλη Επιτροπή, η οποία ενεργεί για λογαριασμό της Βουλής των 200 και έχει την ευθύνη για να δώσει στην κυβέρνηση εντολή για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την παροχή βοήθειας


http://www.newsit.gr/