Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Εκλογές 2015: Πως γίνονται με λίστα και οχι με σταυροδοσία οι εκλογές

Σύμφωνα με το ισχύον εκλογικό θεσμικό πλαίσιο από τη στιγμή που δεν έχουν συμπληρωθεί 18 μήνες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, οι εκλογές θα
διεξαχθούν με λίστα και όχι σταυροδοσία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κάθε κόμμα θα επιλέξει τα πρόσωπα που επιθυμεί να αναδειχθούν σε βουλευτικές θέσεις. Η τελική ανάδειξη των προσώπων από τις εκλογές προκύπτει από τη σειρά προτεραιότητας που εμφανίζονται στη λίστα και από τα ποσοστά που έλαβε το κάθε κόμμα.
Οι πολίτες δε χρειάζεται να βάλουν  σταυρός προτίμησης υπέρ υποψηφίου. Ωστόσο  η τυχόν σημειώσή του,  δεν επιφέρει ακυρότητα του ψηφοδελτίου. Οι έδρες που παραχωρούνται σε κάθε συνδυασμό καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους αυτού σύμφωνα με τη σειρά που έχουν προταθεί στη δήλωση κατάρτισης του συνδυασμού και ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο.
Επίσης οι αναπληρωματικοί («επιλαχόντες») ανακηρύσσονται κατά τη σειρά που έχουν προταθεί στη δήλωση κατάρτισης του συνδυασμού και ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο και όχι κατά τη σειρά των ψήφων προτίμησης καθενός.
Στη παρούσα φάση για να διεξαχθούν οι εκλογές θα πρέπει να εκδηλωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια αφού διαπιστωθεί κάτι τέτοιο ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία αναλαμβάνει τη διεξαγωγή των εκλογών.

http://www.dikaiologitika.gr/