Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Ξεκινά σήμερα στις 8 μ.μ στον «Ευκαρπίδη» το τριήμερο Κινηματογράφου «Φωτίζοντας τα Βαλκάνια»

          44ο Φεστιβάλ Ολύμπου
ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
«Φωτίζοντας τα Βαλκάνια»


Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC) και η διαδικτυακή πλατφόρμα για τον Βαλκανικό κινηματογράφο,altcine.com, με τη συνεργασία  του Φεστιβάλ Ολύμπου και την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης “Φωτίζουν τα Βαλκάνια”, μέσα από ένα ιδιαίτερο τριήμερο κινηματογραφικών προβολών.
Ιδιαίτερο γιατί θα επικεντρωθεί σε δυο σχετικά άγνωστες, στο ευρύ κοινό διαστάσεις του κινηματογράφου. Τους Διευθυντές Φωτογραφίας και την Βαλκανική παραγωγή.

Έτσι στις 23, 24 και 25 Αυγούστου, στην Κατερίνη και στον κινηματογράφο Ευκαρπίδη, θα  προβληθούν πέντε βαλκανικές ταινίες μεγάλου μήκους, ενώ παράλληλα Έλληνες Διευθυντές Φωτογραφίας θα συζητήσουν με το κοινό για τις ταινίες και την τέχνη τους.
Θα είναι μαζί μας οι Ολυμπία Μυτιληναίου, Ηλίας Αδάμης, Γιώργος Φρέντζος, η ιδρυτής του altcine.com, Ηλέκτρα Βενάκη, ενώ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου Γιάννης Σκοπετέας ,ο οποίος θα μιλήσει για τη Διεύθυνση Φωτογραφίας στις ελληνικές ταινίες.


Σκοπός αυτής της σημαντικής συνεργασίας είναι η δημιουργία μιας εβδομαδιαίας εκδήλωσης που θα αποτελεί ένα μόνιμο κοινό τόπο για την εξερεύνηση της κινηματογραφικής κληρονομιάς της γειτονιάς μας. Το φως, το κάδρο, η ματιά, των Βαλκάνιων κινηματογραφιστών θα δώσει την ευκαιρία στο ευρύ διεθνές κοινό να ανακαλύψει τον κινηματογράφο αυτής της "άλλης Ευρώπης", να συνομιλήσει μαζί του, δημιουργώντας νέες γέφυρες επικοινωνίας. Ειδικά βραβεία, αφιερώματα, workshops και master classes θα πλαισιώνουν τις προβολές.


Αναλυτικά, οι ταινίες που θα προβληθούν εφέτος στον κινηματογράφο Ευκαρπίδης είναι:

Κυριακή 23/08/15 

20.00: Γιάννης Σκοπετέας
Η Διεύθυνση Φωτογραφίας στις ελληνικές ταινίες.

21.30: 
Αμνηστία, (Amnesty) 2010, 83min, Αλβανία, Ελλάδα, Σκηνοθεσία:Μπουγιάρ Αλιμάνι.
Ακολουθεί συζήτηση με τον Δ. Φωτογραφίας της ταινίας, Ηλία Αδάμη 

Δευτέρα 24/08/15

19.30:
-Οικογενειακή Υπόθεση (Child’s Pose),  2013, 112min, Ρουμανία,  Σκηνοθεσία: Calin Peter Netzer, Διευθυντής Φωτογραφίας: Andrei Butica

22.00:
-Στιγμές στη Ζωή ενός Ήρωα (An Episode in the Life of an Iron Picker), 2013, 75min, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σλοβενία,  Σκηνοθεσία: Danis Tanovic, Διευθυντής Φωτογραφίας:  Erol Zubcevic


Τρίτη 25/08/15

19.30:
-Θεϊκό Κόλπο, (The Priest’s Children), 2013, 93min, Κροατία, Σερβία, Σκηνοθεσία: Vinko Bresan, Διευθυντής Φωτογραφίας: Mirko Pivcevic

22.00:
-Τρεις Πίθηκοι (Three Monkeys), 2008, 109min, Τουρκία, Σκηνοθεσία: Nuri Bilge Ceylan, Διευθυντής Φωτογραφίας: Gokhan Tiryaki

Οι Ολυμπία Μυτιληναίου, Ηλέκτρα Βενάκη, Παναγιώτης Σαλαπάτας και  Γιάννης Σκοπετέας , θα συζητούν με το κοινό μετά τις προβολές των ταινιών.
Με την συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Κατερίνης
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.