Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Η εφημερίδα που πανηγύρισε για τη δολοφονία του Καποδίστρια, ενώ ο κόσμος λίντσαρε τον έναν από τους δολοφόνους του (βίντεο)

Η ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους άρχισε επίσημα όταν ο Ιωάννης Καποδίστριας κατέφθασε στο Ναύπλιο και δέχτηκε να αναλάβει το τιμόνι της χώρας.

Ο Καποδίστριας βρέθηκε από τις ευρωπαϊκές αυλές σε μια χώρα που ήταν σε χαοτική κατάσταση, μετά από μια εξαντλητική επανάσταση.
Το κράτος της Ελλάδας δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί από τον σουλτάνο και οι μεγάλες δυνάμεις δεν επιθυμούν την πλήρη ανεξαρτησία του. Ο νέος κυβερνήτης δίνει πολυμέτωπο αγώνα τόσο στον διπλωματικό, όσο και στον στρατιωτικό στίβο για να δικαιώσει τις θυσίες των Ελλήνων.
Στην προσπάθειά του να συγκροτήσει ένα κράτος από το μηδέν, δημιούργησε ένα συγκεντρωτικό και προσωποπαγές σύστημα διακυβέρνησης.
Ανέστειλε το σύνταγμα, κατάργησε την ελευθεροτυπία και διόρισε σε υψηλές θέσεις τα δύο αδέρφια του.
Στην εποχή του ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας θαυμάστηκε όσο ελάχιστοι για τον πατριωτισμό και το πλούσιο έργο του.
Παράλληλα όμως, μισήθηκε θανάσιμα τόσο από τους φιλελεύθερους, όσο και από τους τοπικούς άρχοντες που διεκδικούσαν προνόμια και μερίδιο στην εξουσία. Κάτι που ο νέος κυβερνήτης τους το ξέκοψε.
Η συγκεντρωτική του διακυβέρνηση ήρθε σε αντίθεση με τα συμφέροντα των τοπικών αρχόντων της εποχής, τους περίφημους προεστούς, ή κοτζαμπάσηδες.
Δύο οικογένειες, οι Κουντουριώτες στην Ύδρα και οι Μαυρομιχαλαίοι στη Μάνη πρωτοστάτησαν στην αντίδραση εναντίον του.
Ήταν για δύο οικογένειες που πρόσφεραν τεράστια ποσά και πολλούς νεκρούς στο βωμό του αγώνα της ανεξαρτησίας.
Όμως η σύγκρουσή τους με τον κυβερνήτη θα είναι σκληρή και θα οδηγήσει στην ακραία πράξη της δολοφονίας του.

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» το χρονικό της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια στις 27 Σεπτεμβρίου και πως αντιμετώπισε τη δολοφονία του κυβερνήτη, ο τύπος της εποχής.
Οι εφημερίδες του Ναυπλίου «θρηνούσαν» για την εθνική απώλεια, ενώ η εφημερίδα Απόλλων, πανηγύριζε.
Μόλις έξι μέρες μετά τη δολοφονία του κυβερνήτη το έκτακτο δικαστήριο καταδίκασε τον Γιώργη Μαυρομιχάλη στην εσχάτη των ποινών. Η ποινή του εκτελέστηκε αμέσως.
Λίγο πριν εκτελεστεί, ο Μαυρομιχάλης ζήτησε ομόνοια και αγάπη, ενώ έδωσε ο ίδιος το σύνθημα να τον πυροβολήσουν.
Σε θάνατο καταδικάστηκε και ένας εκ των φρουρών ενώ ο άλλος, σε 10ετή φυλάκιση.
Το τραγικό τέλος του κυβερνήτη βύθισε εκ νέου τη χώρα στο χάος και λίγα χρόνια μετά οδήγησε στην έλευση του Όθωνα και της «ελέω Θεού» βασιλείας.