Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Κλείδωσε η συμφωνία με συμβιβασμούς και από τις δυο πλευρές στα θέματα "αγκάθια"

- Στο Μαξίμου για να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό για την συμφωνία Τσακαλώτος και Σταθάκης που ήταν από χθες το πρωί στο ξενοδοχείο Χίλτον

- Τι έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών
- Πρωτογενές έλλειμα για το 2015 και +0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, +1,75% το 2017 και +3,5%  το 2018
- Αγώνας δρόμου αμέσως μετά για να ψηφιστεί το Μνημόνιο

"Υπάρχει λευκός καπνός. Η συμφωνία κλείδωσε" ανέφερε κυβερνητική πηγή αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τους θεσμούς στις 8.35 το πρωί σήμερα. Η συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισε με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, στα ζητήματα που αφορούν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα "κόκκινα δάνεια" και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Επίσης, παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες για τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα εξεταστούν από τα τεχνικά κλιμάκια. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε μετά από μαραθώνιες συζητήσεις που διήρκησαν σχεδόν 22 ώρες.

Αυτή την ώρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό.

Νωρίτερα, την επίτευξη συμφωνίας ανέβασε και στο twitter ένα από τα βασικά μέλη του επικοινωνιακού επιτελείου, ο Θεόδωρος Μιχόπουλος.

Οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης βρίσκονταν για πάνω από 22 ώρες στο ξενοδοχείο Χίλτον προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε να μην ληφθεί κανενα νέο μέτρο αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015-2016.

Οι στόχοι που συμφωνήθηκαν ειναι:
Πρωτογενές έλλειμμα -0,25% του ΑΕΠ το 2015, +0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, +1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και +3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Συμφωνία έχει υπάρξει σχεδόν σε όλα τα επιμέρους ζητήματα, και στην παρούσα φάση συζητούνται οι εκκρεμότητες σε ορισμένα ζητήματα (κόκκινα δάνεια, ταμείο αποκρατικοποιήσεων, απελευθέρωση αγοράς ενέργειας) προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.

http://www.newsit.gr