Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Αυτοψία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στην περιοχή της Ειδομένης και σύσκεψη στο Δήμο Παιονίας για τους πρόσφυγες


Αυτοψία στη συνοριακή περιοχή της Ειδομένης, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι χιλιάδες πρόσφυγες με την προσμονή να περάσουν τα σύνορα, πραγματοποίησε  ο Περιφερειάρχης
Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρο Κυρίζογλου, το Δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη.
Της αυτοψίας προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη των τοπικών φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Παιονίας, με αντικείμενο το συντονισμό των φορέων για τη διαχείριση της κατάστασης με τους πρόσφυγες, που καταφθάνουν διαρκώς στην περιοχή.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός των προαναφερθέντων και οι Βουλευτές Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Παραστατίδης και της ΝΔ Γεώργιος Γεωργαντάς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Παύλος Θωμαΐδης και Μιχαλία Καραμισάκη, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Εθελοντικών Ομάδων.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φορέων της περιοχής ότι οι υπηρεσίες της ΠΚΜ βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστεί ιατρική περίθαλψη, αλλά και αγαθά πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.
«Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η παντελής απουσία συντονισμού από την κυβέρνηση, η οποία παρά τις διαρκείς εκκλήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Παιονίας αδιαφορεί και δεν ασχολείται με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ειδικά στην Ειδομένη. Η παρουσία της Περιφέρειας στην Ειδομένη, με την παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθειας προς τους πρόσφυγες που καταφθάνουν για να περάσουν τα σύνορα, αλλά και του Δήμου Παιονίας και των τοπικών Αρχών είναι η μόνη η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή για τους χιλιάδες συνανθρώπους μας», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Τζιτζικώστας μετέβη στην Ειδομένη και ενημερώθηκε από τους φορείς της περιοχής, τις Αρχές και τους κατοίκους για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την έλευση και την πολυήμερη παραμονή πολύ μεγάλου αριθμού προσφύγων και την παράλληλη απουσία οποιασδήποτε κυβερνητικής παρέμβασης για τη διαχείρισή τους.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, παρά τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει και παρότι είναι αναρμόδια για το θέμα και προσπαθεί μέσα από την καλή συνεργασία με το Δήμο Παιονίας και όλους τους φορείς να περιορίσει την ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων. Η κατάσταση δυστυχώς είναι άθλια και όπως όλοι μπορούν να διαπιστώσουν παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα. Η Ελλάδα δεν αξίζει το 2015 τέτοιες εικόνες. Οι πρόσφυγες στοιβάζονται εξαθλιωμένοι σε μια περιοχή, με απάνθρωπο τρόπο, επειδή δεν υπάρχει κανένας απολύτως κεντρικός σχεδιασμός από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι απούσα, παρότι είναι αποκλειστική ευθύνη της η διαχείριση του προβλήματος. Τη χαρακτηρίζουν η ανευθυνότητα, η αναισθησία και η αδιαφορία μπροστά στο συγκλονιστικό ανθρώπινο δράμα και την ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται στα σύνορά μας και μάλιστα παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες της. Κάθε τους κίνηση καταλήγει σε φιάσκο και τελικά υπονομεύει τα συμφέροντα της ίδιας της χώρας, η οποία εκτίθεται διεθνώς. Αναγκαζόμαστε να υποκαταστήσουμε το ρόλο μιας κυβέρνησης ανύπαρκτης, που όποτε παρεμβαίνει προχωρά σε αλλοπρόσαλλες ενέργειες, όπως αποδείχτηκε και με τη χτεσινή μετακίνηση των προσφύγων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Φαίνεται όμως ότι εδώ θα καταλήξουν τελικά κι αυτοί οι άνθρωποι, αλλά δυστυχώς αφού υποστούν ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία. Επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο. Αντιμετωπίζουν όλα τα θέματα με τη λογική ‘βλέποντας και κάνοντας’ και καθίστανται επικίνδυνοι», τόνισε από την Ειδομένη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.