Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Τι λένε οι Τούρκοι για το αίτημα Ιβάν Σαββίδη να επιστραφεί η Αγία Σοφία Τραπεζούντας

Διαστάσεις στον τουρκικό Τύπο λαμβάνει η πρόταση του Πόντιου επιχειρηματία και προέδρου της Εθνοπολιτιστικής Ομοσπονδίας των Ελλήνων της Ρωσίας Ιβάν
Σαββίδη να χτίσει τζαμί στην Τραπεζούντα προκειμένου να επιτύχει επιστροφή του Ναού της Αγίας Σοφίας στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
 Οι Τούρκοι μιλούν για «πρόταση-βόμβα», δείχνοντας έτσι ότι το θέμα μάλλον θα τους απασχολήσει και στο μέλλον και δεν πρόκειται να πάει στις καλένδες.
Σύμφωνα με δημοσίευση στο επίσημο site του Ιβάν Σαββίδη, το Ίδρυμα που φέρει το όνομά του έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατυπώνοντας την πρότασή του για την κατασκευή τεμένους με δικές του δαπάνες, με αντάλλαγμα την παραχώρηση του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κυρίως ναός της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας που έχει μετατραπεί σε τζαμί (Φωτ.: pontos-news.gr)
Τρόπους παραχώρησης του Ναού συζήτησε ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης με τοπικούς πολιτικούς παράγοντες της Τραπεζούντας σε συνάντηση που είχε μαζί τους μετά το πέρας της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο. Αποφασίστηκε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ενώ επιστολή στην οποία θα τονίζεται η ανάγκη αποκατάστασης της Μονής Παναγία Σουμελά θα σταλεί προς την UNESCO, υπό την προστασία της οποίας τελεί το μοναστήρι.

Δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη και στα ποντιακά, από την Παναγία Σουμελά στον Πόντο

Η παραμονή του Ιβάν Σαββίδη στον Πόντο είχε και καθαρά ποντιακή χροιά, στη λογική μάλιστα της αναζήτησης ενότητας για τον ποντιακό ελληνισμό.
Εκπρόσωποι των Ποντιακών Ομοσπονδιών από όλον τον κόσμο ζήτησαν την ευλογία του Πατριάρχη για την ενότητα των Ποντίων και αφού επισκέφτηκαν ιστορικά μνημεία του Πόντου έλαβαν μέρος σε βραδιά ελληνοτουρκικής φιλίας. Οι περιφερειακές αρχές της Τραπεζούντας προτίθενται να καθιερώσουν την εν λόγω εκδήλωση συνάντησης και επαφής με τους Ποντίους. 
http://ekklisiaonline.gr/