Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Λήγει σήμερα ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός: «Η δική (σ)μου αρχαιολογία – Απεικονίζοντας το παρελθόν»

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος NEARCH διεξάγεται ένας Ευρωπαϊκός διαγωνισμός με τίτλο «Η δική (σ)μου αρχαιολογία – Απεικονίζοντας το παρελθόν»

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται και συντονίζεται από το IBC - Institute for Cultural and Natural Heritage (Ιταλία)με τη συμμετοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και άλλων πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων σε 9 χώρες στην Ευρώπη. Είναι ανοιχτός για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες των 28 κρατών μελών και περιλαμβάνει ειδικό μέρος για παιδιά (από 0 ως 12 ετών)
Τι είναι η αρχαιολογία; Μια περιπέτεια; Ένας βραχνάς; Η γοητεία που ασκεί το παρελθόν, η ομορφιά των αρχαιολογικών χώρων, η βαρεμάρα που αποπνέουν τα μουσεία; Ίσως όλα αυτά μαζί και ακόμη περισσότερα.
Έως τις 31 Ιουλίου, όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα και να απεικονίσουν την ιδέα που έχουν για την αρχαιολογία παίρνοντας μέρος στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό «Η δική (σ)μου αρχαιολογία», με ένα πίνακα/σχέδιο, μια φωτογραφία ή ένα βίντεο.
Ο Διαγωνισμός αυτός είναι μέρος μιας σειράς πρωτοβουλιών του ευρωπαϊκού προγράμματος NEARCH με στόχο την απεικόνιση και ανάλυση του τρόπου που αντιλαμβάνονται οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Κοινότητας την έννοια της αρχαιολογίας και της αρχαιολογικής τους κληρονομιάς. Απώτερος σκοπός του δικτύου NEARCH είναι να αναγνωρίσει νέες στρατηγικές επικοινωνίας και να διαμορφώσει τις συνθήκες για την μεγαλύτερη αειφορία του κλάδου, ιδίως σε μια συγκυρία που οι πόροι αποβαίνουν συνεχώς περιορισμένοι.
Το παρελθόν και τα κατάλοιπά του είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής, τόσο θετικά ως αφορμή για αναστοχασμό, ομορφιά και ανακάλυψη όσο και αρνητικά, όπως στην περίπτωση σωστικών ανασκαφών στις πόλεις και στο πλαίσιο δημοσίων έργων.
Παίρνοντας μέρος στον διαγωνισμό μπορείς να εκφραστείς και να κερδίσεις ένα ταξίδι σε μαγευτικά μέρη καθώς και να γίνεις ο πρωταγωνιστής σε μια διεθνή έκθεση.
Πληροφορίες επικοινωνίας



Συμπληρωματικά στοιχεία επικοινωνίας: 

κ. Κωνσταντίνος Κωτσάκης, Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΑΠΘ
κ. Ελευθερία Θεοδωρούδη 
τηλ. 2310 997199

https://www.auth.gr/