Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Χρηματιστήριο: Μάτωσε η Λεωφόρος Αθηνών

Σε ελεύθερη πτώση το χρηματιστήριο, με απώλειες - σοκ 16,23% . Στην πρώτη συνεδρίαση μετά από 5 εβδομάδες έκανε βουτιά άνευ
προηγουμένου. Ποιες μετοχές σημείωσαν άνοδο και ποιες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση. Πώς κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών
Δικαιωματικά ο τίτλος της ανήκει. Ήταν η Μαύρη Δευτέρα του ελληνικού χρηματιστηρίου και έτσι θα μείνει στην ιστορία (χρηματιστηριακή και μη) η 3η Αυγούστου του 2015. Σήμερα η ελληνική αγορά κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το 1987.
Μετά από πέντε εβδομάδες απραξίας και μια συνεδρίαση γεμάτη στρες, ασφυκτικές πιέσεις και μεγάλη πτώση, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με μεγάλες απώλειες -16,23% στις 668,06 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 67,660 εκατ. ευρώ.
Το χαμηλό ημέρας καταγράφηκε στις 615,08 μονάδες (πτώση -22,88%) και υψηλό ημέρας στις 790,81 μονάδες (-0,84%) κατά την έναρξη της συνεδρίασης. Η χρηματιστηριακή αξία που χάθηκε σήμερα ανέρχεται στα 8,45 δισ. ευρώ, αν και ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε και τα 10 δισ. ευρώ.
Μεγάλα θύματα των ακραίων διακυμάνσεων που σημειώθηκαν σήμερα στην ελληνική αγορά, ήταν χωρίς αμφιβολία οι τραπεζικές μετοχές που έκλεισαν όλες κλειδωμένες στο limit down.
Eιδικότερα, στις 461,63 μονάδες, κλειδωμένος στο -29,92% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,84 ευρώ με πτώση 30%, η Πειραιώς στα 0,28 ευρώ, στο -29,86% η Eurobank στα 0,1010 ευρώ, στο -29,81% η Alpha Bank στα 0,2260 ευρώ.
Δεν είναι όμως μόνο οι τράπεζες, καθώς σχεδόν μία στις δύο μετοχές της ελληνικής αγοράς έκλεισε με πτώση άνω του -15%.
Υπήρξαν όμως και μετοχές που κατόρθωσαν, εν μέσω των πρωτοφανών πιέσεων, να απορροφήσουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος των απωλειών τους.
Μεταξύ αυτών ξεχώρισαν ο Μυτιληναίος που από πτώση της τάξης του 29,36% στο άνοιγμα της συνεδρίασης, έκλεισε τελικά στο -14,16%, ο Τιτάνας στο -9,35%, η Folli Follie στο -17,36%.
Απώλειες -22,29% κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ, στο -11,59% έκλεισε ο ΟΤΕ, ενώ πτώση -16,90% κατέγραψε η μετοχή του ΟΠΑΠ.
Η επόμενη μέρα
Χρηματιστές και επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται την επόμενη μέρα στο χρηματιστήριο, καθώς, παρά το αρχικό σοκ για τις πρωτοφανείς καταστάσεις που σημειώθηκαν κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της ελληνικής αγοράς, αποτελεί κοινό τόπο πως πρέπει να πρυτανεύσει η σύνεση και η λογική.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο μπορεί άμεσα να συγκρατηθεί η σημερινή βίαιη εκτόνωση στο χρηματιστήριο.
Το ξέσπασμα της πρώτης μέρας επαναλειτουργίας της αγοράς δεν θα μπορούσε να μην είναι επιθετικό και βίαιο.
Το μεγάλο στοίχημα όμως έγκειται στο πόσο μπορεί να διατηρηθεί στο ελληνικό ταμπλό η σημερινή εικόνα χάους, αλλά και στο τι πρέπει να γίνει για την όσο το δυνατόν πιο άμεση συγκράτηση της κατάστασης.
Οι μεγάλες πιέσεις δεν θα μπορούν να αποφευχθούν ούτε τις επόμενες ημέρες, ωστόσο αυτό που απασχολεί το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας είναι ο περιορισμός των ανεξέλεγκτων - όπως σήμερα - καταστάσεων.
Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, είναι βέβαιο πως οι πιέσεις θα συνεχιστούν μέχρις ότου ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.