Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Λύση από την Πειραιώς για το εργόσημο στους αγρεργάτες

Η συμβολαιακή της Πειραιώς δίνει λύση για αγρεργάτες

Σε πορεία οµαλοποίησης βρίσκεται η καταβολή του εργοσήµου για την απασχόληση των αγρεργατών στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις µε βάση την πράξη νοµοθετικού περιεχοµένου της ∆ευτέρας 4ης Αυγούστου, η οποία επιτρέπει το άνοιγµα νέου τραπεζικού λογαριασµού για πληρωµή µισθοδοσίας προσωπικού, συµπεριλαµβανοµένης της έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήµου, αµβλύνοντας στην ουσία ένα ακόµη εµπόδιο για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής.

Προς την ίδια κατεύθυνση, βέβαια λειτουργεί, για περισσότερους από 15.000 Έλληνες αγρότες, και η ειδική κάρτα Συµβολαιακής Γεωργίας - Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς, που επιτρέπει από τη µια να γίνονται κανονικά οι συναλλαγές των αγροτών σε καταστήµατα γεωργικών εφοδίων και από την άλλη να πληρώνονται συστηµατικά οι εργάτες γης µε την πίστωση του εργόσηµου µέσω λογαριασµού κατάθεσης, ενισχύοντας στην πραγµατικότητα την πολύτιµη ρευστότητα σε µία δύσκολη περίοδο για την εύρυθµη λειτουργία των αγροτικών εκµεταλλεύσεων. 

Εκπίπτει φορολογικά η δαπάνη των εργατικών χεριών
Ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφος, ο οποίος εντάσσεται στο πρόγραµµα Συµβολαιακής Γεωργίας παραλαµβάνει την «ειδική κάρτα», δηλαδή ένα χρηµατοδοτικό εργαλείο µέσω του οποίου µπορεί να καλύπτει όλα τα έξοδα κατά τη διαδικασία παραγωγής του προϊόντος του, από τη σπορά, τα φυτοφάρµακα, το πετρέλαιο και την καλλιέργεια µέχρι τα εργατικά στη φάση της συγκοµιδής. Οι πληρωµές γίνονται αποκλειστικά µέσω της κάρτας.

Αγορά εργοσήµων
Ειδικά δε για την πληρωµή των αµοιβών των εργατών γης, µέχρι πρότινος οι παραγωγοί είχαν τη δυνατότητα να αντλούν µετρητά µέσω της κάρτας. Τα capital controls, όµως, δηµιούργησαν νέα δεδοµένα στην αγορά µε τους περιορισµούς στις αναλήψεις καρτών µέσω ΑΤΜ και έτσι δηµιουργούνταν δυσλειτουργίες στην πληρωµή των εργατών γης. Η Τράπεζα Πειραιώς εργάστηκε για την εύρεση λύσης, καθώς πλέον ο αγρότης µπορεί να χρησιµοποιεί την κάρτα συµβολαιακής γεωργίας που διαθέτει και για την αγορά εργοσήµων στα καταστήµατά της. Στη συνέχεια, ο αγρότης δίνει το εργόσηµο στον εργάτη, ο οποίος το καταθέτει στον λογαριασµό του στην Τράπεζα και µπορεί να κάνει τις σχετικές αναλήψεις µετρητών. Παράλληλα, όσοι εργάτες γης δεν διαθέτουν καταθετικό λογαριασµό µπορούν να ανοίξουν τώρα στην Τράπεζα Πειραιώς αποκλειστικά για την εξόφληση των εργοσήµων.

Σηµαντικά οφέλη
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται σηµαντικά οφέλη όπως:
-Ο αγρότης συνεχίζει την καλλιέργεια της γης του, καθώς δεν αντιµετωπίζει πρόβληµα ρευστότητας και µπορεί να βρει εργάτες που θα συλλέξουν το προϊόν του χωρίς να έχει πρόβληµα στην αποπληρωµή τους.  
-Ο αγρότης ωφελείται και φορολογικά, καθώς το εργόσηµο αποτελεί δαπάνη η οποία εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδηµα.
- Ο εργάτης γης πληρώνεται κανονικά, καθώς το µεροκάµατό του µπορεί να πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασµό, οπότε συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του.
-Ο εργάτης γης δεν περιορίζει τις ευκαιρίες απασχόλησής του µόνο σε όσους έχουν τα µετρητά για να τον πληρώσουν.
-Ο ΟΓΑ στο οποίο αποδίδεται το 10% του εργοσήµου, αυξάνει την εισπραξιµότητα των εισφορών του, βελτιώνοντας έτσι τα έσοδα του.
Όπως προκύπτει, παρά τη σηµερινή δυσµενή συγκυρία των περιορισµών στην κίνηση κεφαλαίων και των συνθηκών ρευστότητας, η Τράπεζα Πειραιώς δείχνει ότι έχει την τεχνογνωσία και τη διάθεση να δίνει λύσεις για τη στήριξη του πρωτογενούς τοµέα. 

Τι αλλάζει για επιταγές, λογαριασμούς, εισαγωγές
Με βάση τη νέα πράξη νοµοθετικού περιεχοµένου, µεταξύ άλλων, το άνοιγµα ενός νέου λογαριασµού σε κάποιο τραπεζικό κατάστηµα επιτρέπεται, «όταν αφορά αποκλειστικά και µόνο συγκεκριµένες συναλλαγές, η αναγκαιότητα των οποίων πρέπει να τεκµηριώνεται εγγράφως και µε την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιµος λογαριασµός µέσω του οποίου αυτές µπορούν να διενεργηθούν όπως η πληρωµή µισθοδοσίας προσωπικού, συµπεριλαµβανοµένης της έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήµου».

Για τις επιταγές
Επίσης «επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και µόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασµού ενώ πληρωµή επιταγών µε µετρητά δεν επιτρέπεται. Για τις επιταγές επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναµία πληρωµής µε ηµεροµηνία από 20/7 µέχρι 31/8 2015, όπως και γραµµάτια εις διαταγήν και συναλλαγµατικές µε ηµεροµηνία λήξης εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήµατος, που δεν εξοφλήθηκαν, δεν εµφανίζονται σε αρχεία δεδοµένων οικονοµικής συµπεριφοράς, εάν αποδεδειγµένα εξοφληθούν το αργότερο µέχρι την 30η Σεπτεµβρίου 2015».
Τέλος «τα αιτήµατα που αφορούν πληρωµές εισαγωγών για εµπορικούς σκοπούς θα πρέπει να υποβάλλονται, ανεξαρτήτως ποσού, από τους ενδιαφερόµενους στα σηµεία εξυπηρέτησης των τραπεζών. Στη συνέχεια, η τράπεζα είτε θα διεκπεραιώνει µόνη της είτε θα αποστέλλει αίτηµα στην Επιτροπή Έγκρισης».

Χωρίς προβλήματα η ροή χρηματοδότησηςγια αγρότες και επιχειρήσεις με συμβάσεις 
Στα δύο χρόνια εφαρµογής του, το Πρόγραµµα Συµβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς, έχει βοηθήσει στην στήριξη του αγροδιατροφικού τοµέα της χώρας, µε τα τοποθετηµένα κεφάλαια να ξεπερνούν τα 500 εκατοµµύρια ευρώ. 
Περισσότεροι από 15.000 παραγωγοί και 150 εξωστρεφείς επιχειρήσεις µε 1,2 δισ. ευρώ εξαγωγές – ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών συµµετέχουν στο πρόγραµµα.  

Αντιµετώπιση προβληµάτων του αγροτικού τοµέα
Η Συµβολαιακή λύνει τα χέρια των αγροτών και των κτηνοτρόφων, καθώς αντιµετωπίζει µια σειρά από καίρια και χρόνια προβλήµατα του αγροτικού τοµέα, τα οποία αφορούν: 
-Στην περιορισµένη σύνδεση µεταξύ πρωτογενούς και δευτερογενούς τοµέα παραγωγής, 
-στην έλλειψη συντονισµού των διαδικασιών στην αλυσίδα εµπορίας των προϊόντων, 
-στην παροχή ρευστότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγής, 
-στην έλλειψη δεσµών εµπιστοσύνης µεταξύ των παραγωγών και των επιχειρήσεων, 
-στην έλλειψη της εξασφάλισης του παραγωγού ότι θα πουλήσει τα προϊόντα του και µάλιστα σε προκαθορισµένες τιµές που καλύπτουν σε κάθε περίπτωση το κόστος παραγωγής, καθώς και 
-στη δυσκολία διαχείρισης του κόστους παραγωγής, ευθυγράµµισης της αλυσίδας και προγραµµατισµού των εξαγωγών.

Αγρότες και επιχειρήσεις

Με τη Συµβολαιακή καλύπτονται τόσο οι µεταποιητικές επιχειρήσεις, µε τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης για τις πληρωµές της αξίας των προϊόντων των παραγωγών όσο και οι αγρότες µέσω της κάρτας Συµβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας για την αγορά εφοδίων και καυσίµων.

Σύγχρονο µοντέλο λειτουργίας της αγροδιατροφικής αλυσίδας
Η µεγάλη ανταπόκριση από τους συµµετέχοντες στο Πρόγραµµα Συµβολαιακής Γεωργίας από όλη την χώρα δείχνει ότι:
-Οι παραγωγοί ξεπερνούν τα εµπόδια που συναντούσαν κατά την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας, καθώς πλέον έχουν στα χέρια τους ρευστότητα την στιγµή που τη χρειάζονται και κυρίως εξασφαλίζουν εκ των προτέρων τον αγοραστή του παραγόµενου προϊόντος. Υπερνικώντας τα δυο βασικότερα εµπόδια µπορούν να πετύχουν ορθολογική διαχείριση του κόστους παραγωγής, να προχωρήσουν σε καλύτερο προγραµµατισµό και το κυριότερο να στραφούν στην επίτευξη του στόχου τους, που αφορά ουσιαστικά στην παραγωγή -ποιοτικότερων προϊόντων.
-Οι επιχειρήσεις και οι συνεταιρισµοί έχοντας εξασφαλίσει την απαιτούµενη ρευστότητα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την οργάνωση τους, να ελαχιστοποιήσουν το διαχειριστικό κόστος, να διασφαλίσουν την ποιότητα του προϊόντος σε όλη την αλυσίδα, να προσαρµόσουν την προσφορά στη ζήτηση, να προσαρµοστούν ευκολότερα στις προδιαγραφές των διεθνών αγορών και το κυριότερο να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές υψηλών απαιτήσεων προωθώντας τα προϊόντα των Ελλήνων παραγωγών.


http://www.agronews.gr/