Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Τράπεζες: Κι όμως τα capital controls είχαν και τα θετικά τους! - Πώς τα όρια ανάληψης "χτύπησαν" τη φοροδιαφυγή

- Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης, ανέφερε με δηλώσεις του στο Bloomberg τα... οφέλη της οικονομίας από τα capital controls

- Τον Ιούλιο εκδόθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο νέες χρεωστικές κάρτες
- Πενταπλασιάστηκαν οι νέοι κωδικοί χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής eBanking
- Η ζήτηση για εγκατάσταση συσκευών POS εκτοξεύτηκε, ακόμα και από λιγότερο παραδοσιακούς κλάδους, όπως μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες επαγγελματίες
Η επιβολή των capital controls στις ελληνικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στην οικονομία της χώρας. Ωστόσο, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, υπήρξαν και κάποια... παράπλευρα οφέλη, όπως επισήμανε με δηλώσεις του στο Bloomberg ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης.

Αναλυτικά:

- Εκδόθηκαν πάνω από 1εκ νέες χρεωστικές κάρτες κατά το μήνα Ιούλιο, ενώ πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, εκδίδονταν κατά μέσο όρο κάτω από 100.000 κάρτες μηνιαίως

- Ο τζίρος σε POS των χρεωστικών καρτών υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι με την αυξημένη χρήση να παρατηρείται στους υφιστάμενος αλλά και στους νέους πελάτες καρτών

- Πενταπλασιάστηκαν οι νέοι κωδικοί χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής eBanking (με πάνω από 150,000 νέους χρήστες τον Ιούλιο)

- Η ζήτηση για εγκατάσταση συσκευών POS εκτοξεύτηκε, ακόμα και από λιγότερο παραδοσιακούς κλάδους , όπως μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες επαγγελματίες (π.χ. φαρμακοποιοί, γιατροί, οδοντιατρικές κλινικές). Εκτιμάται ότι στα επόμενα δύο χρόνια, η εγκατεστημένη βάση συσκευών POS στη χώρα θα φτάσει τις 400.000 (υπερδιπλασιασμός από τη σημερινή βάση των 150.000)

Τα στοιχεία για τη Eurobank


Ειδικότερα για τη Eurobank, τον Ιούλιο προχώρησε στην έκδοση 170.000 νέων χρεωστικών καρτών, με μηνιαίο μέσο όρο τις 10.000 πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, ενώ υπερδιπλασιάστηκε ο τζίρος και χρήση των χρεωστικών καρτών στα τερματικά POS. Επίσης υπερ-δεκαπλασιάστηκε η έκδοση νέων κωδικών/χρηστών e-Banking, με πάνω από 26.000 νέες εγγραφές χρηστών στην υπηρεσία.

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις, εκτιμά η Eurobank αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά τις τράπεζες στην προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού τους κόστους, μέσω μεταφοράς των συναλλαγών από τα τραπεζικά καταστήματα σε εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης.

Ακόμα πιο ουσιαστικά όμως, αυτές οι εξελίξεις, θα συμβάλλουν στη μετάβαση της Ελληνικής οικονομίας από την κυριαρχία των συναλλαγών με μετρητά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σε παρόμοια κατεύθυνση προβληματίστηκε και η Ελληνική κυβέρνηση αξιολογώντας την εισαγωγή ενός άνω ορίου 70Euro για κάθε συναλλαγή με μετρητά στα τουριστικά νησιά. Παρόλο που αυτή η πρόβλεψη έμεινε εκτός της νομοθεσίας που ψηφίστηκε πρόσφατα, η ιδέα δεν έχει εγκαταλειφθεί, και πραγματικά πιστεύουμε ότι η επιβολή ενός γενικού ορίου στις συναλλαγές μετρητών θα έχει σημαντικά οφέλη στον έλεγχο της «μαύρης» οικονομίας και την ενδυνάμωση των δημοσιονομικών της χώρας.

Στην χώρα μας, το μέγεθος της "μαύρης" οικονομίας εκτιμάται στο 25% του ΑΕΠ, (δηλ. 40 δις ευρώ) . Βάσει εκτιμήσεων, μια μείωση της κατά 5δις ευρώ θα μπορούσε να αποφέρει αύξηση φορολογικών εσόδων πάνω από 1 ένα δις ετησίως (ΦΠΑ, φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων). Άρα η συντονισμένη υλοποίηση ενός εκτενούς πακέτου μέτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα μπορούσε να μειώσει τουλάχιστο κατά 25% τη "μαύρη" οικονομία, ενισχύοντας σημαντικά τα δημόσια έσοδα της χώρας. Συνολικά εκδόθηκαν πάνω από 1εκ νέες χρεωστικές κάρτες κατά το μήνα Ιούλιο, ενώ πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, εκδίδονταν κατά μέσο όρο κάτω από 100.000 κάρτες μηνιαίως.

http://www.newsit.gr/