Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Η Google έγινε «Alphabet»

Ένα από τα πιο γνωστά brand name του διαδικτύου και ένας από τους πιο σημαντικούς ομίλους παγκοσμίως, η Google, με μία κίνηση που ξάφνιασε
πολλούς, δημιούργησε μια νέα εταιρεία-ομπρέλα ονόματι «Alphabet».
«Η Google δεν είναι μία συμβατική εταιρεία. Και δε θέλουμε να γίνουμε τέτοια». Με αυτήν την τη φράση ξεκίνησε ο Λάρι Πέιτζ, δημιουργός της Google το άρθρο του για τη νέα διάρθρωση του εταιρικού μοντέλου της εταιρείας. Η εταιρεία με τη γνωστή μηχανή αναζήτησης και τις online διαφημίσεις αναμένεται να διαχωριστεί από τις νεότερες υπηρεσίες που προσφέρει. Η Google δημιούργησε μια νέα μητρική εταιρεία-ομπρέλα με την ονομασία «Alphabet Inc.» Πρόκειται για μία εταιρεία συμμετοχών, δηλαδή όχι μία παραγωγική εταιρεία αλλά μία εταιρεία που θα διαχειρίζεται το επενδυτικό και ερευνητικό κομμάτι.
Περισσότερη διαφάνεια
Ο γενικός διευθυντής της Google Σούνταρ Πιτσάι
Ο γενικός διευθυντής της Google Σούνταρ Πιτσάι
Στόχος της νέας δομής είναι η επίτευξη περισσότερης διαφάνειας. Ο όμιλος επιχειρήσεων αναπτύσσει δραστηριότητα σε τομείς όπως τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, τους δικτυωμένους θερμοστάτες και τους ανιχνευτές καπνού στα νοικοκυριά. Επίσης πειραματίζεται με ειδικά drones και αερόστατα για διαδικτυακή πρόσβαση. Εν ολίγοις, ασχολείται με πολλούς και διαφορετικούς τομείς που έχουν μέλλον, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό πότε θα υλοποιηθούν στην πράξη και πότε θα καταλήξουν να είναι το επόμενο «χρυσωρυχείο» της εταιρείας.
Η «Alphabet» θα αναλάβει τις νεότερες δραστηριότητες του ομίλου, όπως τα τμήματα επενδύσεων (Google Ventures) και έρευνας (Google X) ενώ η Google, ως θυγατρική της «Alphabet», θα συνεχίσει να έχει στην αρμοδιότητά της τις κλασικές της δραστηριότητες, όπως την ομώνυμη μηχανή αναζήτησης, τις εφαρμογές (π.χ. Google Maps) και το youtube. Σύμφωνα με επενδυτές αυτή η αλλαγή θα την ανταμείψει με μία αύξηση της χρηματιστηριακής της αξίας της τάξης του 6%.
Ένας Ινδός στο τιμόνι
Το ιστορικό των είκοσι χρόνων της Google
Το ιστορικό των είκοσι χρόνων της Google
Αυτό που δεν αλλάζει σίγουρα είναι η κεφαλή της εταιρείας στην οποία θα συνεχίσει να βρίσκεται ο Λάρι Πέιτζ. Ο συνδημιουργός της εταιρείας Σεργκέι Μπριν θα βρίσκεται στη θέση του αντιπροέδρου, όπως έγραψε ο Πέιτζ σε άρθρο του. Εξαιρετική άνοδο μετά την αναδιάρθρωση της εταιρείας σημειώνει και ο γενικός διευθυντής της Google Σούνταρ Πιτσάι. Ο 43χρονος Ινδός είχε έρθει με υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και πριν από μια δεκαετία προσελήφθη στην εταιρεία. Η πρότασή του για δημιουργία δικού της προγράμματος περιήγησης web, ήταν το εισιτήριο για την κορυφή του ομίλου. Τώρα, ως επικεφαλής της νέας μορφής της εταιρείας έχει και επισήμως την ευθύνη για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών σε ό,τι αφορά τα νέα πρότζεκτ. Ο Πέιτζ θα μπορεί εν τω μεταξύ, απαλλαγμένος από αυτές τις ευθύνες, να σκεφτεί για τις μεγάλες ιδέες, όπως το μέλλον του διατροφικού ζητήματος και τη μάχη κατά του γήρατος.
Νικόλας Μάρτιν / Διογένης Δημητρακόπουλος
http://www.dw.com/