Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

TAP: Έως 31 Αυγούστου η κτηματογράφηση χωραφιών – Χωρίς ενημέρωση οι Πρόεδροι των αγροτών

Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα δέχονται δηλώσεις τα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης του αγωγού TAP από αγρότες των περιοχών που θα περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου. Η
διαδικασία της κτηματογράφησης είναι απαραίτητη προκειμένου να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες της γης που θα δεσμευτεί για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η κατασκευή του αγωγού. (Αναλυτικά  στο site της Κοινοπραξίας εδώ)
Μετά την λήξη της προθεσμίας θα υπάρξει απαλλοτρίωση όσων χωραφιών δεν δηλωθούν
Οι ιδιοκτήτες και χρήστες γης κατά μήκος του ελληνικού τμήματος του αγωγού καλούνται να προσέλθουν σε κάποιο από τα Γραφεία Κτηματογράφησης προκειμένου να πληροφορηθούν εάν η ιδιοκτησία τους επηρεάζεται από τον αγωγό και να ελέγξουν εάν η εταιρεία TAP διαθέτει πλήρως επικαιροποιημένα στοιχεία για την κυριότητα και τη χρήση της γης τους.
Από τον Νοέμβριο του 2013, έχουν συσταθεί συνολικά 22 Γραφεία Κτηματογράφησης και 100 Κέντρα Πληροφόρησης σε 27 δήμους κατά μήκος του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP, καθώς και δύο Γραφεία Κτηματογράφησης στις πόλεις της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.
Εάν η γη σας επηρεάζεται από τον TAP, ή εάν θέλετε να πληροφορηθείτε εάν πρόκειται να επηρεαστεί, παρακαλείσθε να προσέλθετε στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής σας.
Έφτασαν στις Σέρρες τα πρώτα έγγραφα με τις αποζημειώσεις
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των αγροτών στις Σέρρες κύριο Κασάπογλου, οι συνάδελφοι του εξακολουθούν να καταθέτουν τα χαρτιά τους ενώ έχουν φτάσει και τα πρώτα έγγραφα των αποζημειώσεων. Ο ίδιος όμως ως πρόεδρος δεν είχε καμιά ενημέρωση από την Κοινοπραξία όσο αφορά την πορεία της διαδικασίας. Όπως ανέφερε ο ίδιος αυτό θα συνέβη γιατί η διαδικασία κινείται ομαλά
Με προσφυγές απειλούν στην Καβάλα
Διαφορετικό είναι το κλίμα στην Καβάλα με τους αγρότες να προσφεύγουν στην δικαιοσύνη  με τον εκεί πρόεδρο των αγροτών κύριο Καλπακίδη να δηλώνει πως η Κοινοπραξία δεν έχει δώσει καμιά ενημέρωση για την πορεία της διαδικασίας στην περιοχή. 
Άγνοια Ξάνθη και Κομοτηνή
Καμιά ενημέρωση από την Κοινοπραξία δεν έχουν ούτε η πρόεδροι αγροτών σε Ξάνθη και Κομοτηνή κύριοι Λουκμακιάς και Κυριαζής αντίστοιχα. Όπως μας δήλωσαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί τους, δεν έχουν καμιά ενημέρωση για την πορεία της διαδικασίας
Χωρίς επικοινωνιακή πολιτική η Κοινοπραξία
Πριν το δημοσιοποίηση του άρθρου, σε αναζητήσεις που κάναμε για το θέμα, υπήρξαν αναφορές σε ελάχιστα sites και αυτά των Αθηνών. Στα διαδικτυακά μέσα που υπάρχουν στο χώρο ενδιαφέροντος του αγωγού δεν υπήρξε καμιά αναφορά και αυτό έχει εξήγηση αφού η Κοινοπραξία δεν απέστειλε κανένα σχετικό δελτίο τύπου για υπενθύμιση ως προς την λήξη. 
Η κτηματογράφηση χωραφιών είναι από τις πιο σοβαρές διαδικασίες στην εκτέλεση του έργου και μια επιτυχία με το σύνολο των αγροτών να αποζημειώνεται , θα πιστωθεί στα θετικά της εταιρείας. 
Είναι σαφές όμως ότι το κομμάτι του TAP στην Ελλάδα έχει σαφές έλλειμα στην επικοινωνία ώστε ο κόσμος γενικά αλλά και ειδικά να έχει ενημέρωση για το έργο.
Προχωρούν ομαλά σε Ιταλία και Αλβανία
Από την άλλη, σε Ιταλία και Αλβανία φαίνεται πως δίνουν μεγάλη σημασία στην στήριξη του τοπικού πληθυσμού με την εταιρεία να προβαίνει σε τακτές ενημερώσεις για τις εξελίξεις στο έργο. Άλλωστε και στην Ελλάδα (όσο μας αφορά) η ενημέρωση που έχουμε για το έργο γενικά είναι από τα ΜΜΕ της Ιταλίας και Αλβανίας καθώς επίσης και από το www.tap-ag.com και του μενού που αναφέρεται σε αυτές τις δύο χώρες.
Πρόσφατα μάλιστα, για τον διορισμό του Gunnar Walter νέου Οικονομικού Διευθυντή, υπήρχε ανάρτηση (14/8) στο tap-ag.com  αλλά μόνο στην Ιταλική και Αλβανική έκδοση. Στην Ελληνική η ενημέρωση υπήρξε στις 17 Αυγούστου με ημερομηνία 14 Αυγούστου για να συμβαδίζει με τις άλλες δύο εκδόσεις (δείτε εδώ το σχετικό άρθρο)
Ο TAP είναι το μεγαλύτερο έργο που υλοποιείται στην χώρα με προεκτάσεις όχι μόνο οικονομικές αλλά και γεωστρατηγικές. Οι τοπικές κοινωνίες (δείτε τους 5 λόγους που ο TAP χάνει τις τοπικές κοινωνίες) αλλά και οι διάφορες κοινωνικές ομάδες θα πρέπει να κατανοήσουν την σημασία του έργου και αυτό θα γίνει μόνο με την ενημέρωση. 
*η Hellas Press Media ήρθε σε επαφή με την Κοινοπραξία και ζήτησε πληροφορίες για την πορεία της κτηματογράφησης χωραφιών αλλά μέχρι την δημοσιοποίηση του άρθρου δεν έλαβε καμιά απάντηση