Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

4η Συνδιάσκεψη Σαρακατσάνικης Νεολαίας & Διασποράς στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

 Η 4η Συνδιάσκεψη Σαρακατσάνικης Νεολαίας Ελλάδας και Διασποράς θα διεξαχθεί με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Λιτόχωρο
Πιερίας στις 11,12 και 13 Σεπτεμβρίου 2015.

Η συνδιάσκεψη αποτελεί συνδιοργάνωση του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο Κατσαντώνης» μέσω της Επιτροπής Νεολαίας του και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων μέσω της Επιτροπής Σαρακατσάνικης Νεολαίας Ελλάδας και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της Συνδιάσκεψης «με γνώμονα τις νουθεσίες των παλιών, προχωράμε στο μέλλον…» , στόχος της Συνδιάσκεψης είναι να δώσει στους νέους τόπο και χρόνο να εκφραστούν, να προτείνουν, να συνδιαλλαγούν και με αυτό τον τρόπο να θέσουν τις βάσεις για τη συνέχιση της σαρακατσάνικης παράδοσης. Η ποικιλία των εκδηλώσεων, η πληθώρα των εισηγήσεων και ο συγκερασμός Σαρακατσάνων και μη Σαρακατσάνων συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της Συνδιάσκεψης.

«Το σαρακατσάνικο στοιχείο αποτελεί έναν από τους πυλώνες του πολιτισμού των Πιεριέων με τα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά του να διαμορφώνουν την κουλτούρα μας και να εμπλουτίζουν την παράδοσή μας. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η χαρά μας γιατί θα υποδεχτούμε στην Πιερία νέους από όλη την Ελλάδα, αλλά και τη Διασπορά, γεγονός που σημαίνει πως τα νέα παιδιά στρέφονται προς τις παραδόσεις, αγαπούν και αγκαλιάζουν τις ρίζες τους και κυρίως δεν ξεχνούν την πολιτιστική τους ταυτότητα» δηλώνει με αφορμή την 4η  Συνδιάσκεψη Σαρακατσάνικης Νεολαίας & Διασποράς, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου.