Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

“Χαστούκι” ΗΠΑ σε Τουρκία: Αμερικανοί καταδρομείς ενισχύουν τους Κούρδους στην Συρία

H Ουάσινγκτον διαμηνύει την ετοιμότητά της να συνεργαστεί με τη Ρωσία , κατ’ αρχήν, στον τομέα της διαχείρισης πληροφοριών, κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, επικαλούμενη αμερικανικές πηγές. Όπου όμως υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στελέχη της CIA και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών συναντήθηκαν, την προηγούμενη εβδομάδα, στη Μόσχα για να συζητήσουν τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην Συρία.

Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις βρίσκονται στο πλευρό των Κούρδων της Συρίας και τους ενισχύουν στο αγώνα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Αυτό ανακοίνωσε ο στρατηγός Λόιντ Ώστιν, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώπιον της Γερουσίας.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο NBC, ο στρατηγός ανέφερε πως άνδρες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων θα «συμβουλεύουν», αλλά και θα ενισχύουν τους Κούρδους μαχητές του YPG, της οργάνωσης δηλαδή που στηρίζει το ΡΚΚ και η διάλυσή της αποτελεί στόχο της Τουρκίας.
Η Τουρκία θωρεί το YPG σοβαρή απειλή. Για αυτό άλλωστε άφησε τους Κούρδους στην τύχη τους όταν αυτοί προσπαθούσαν, απεγνωσμένα, να κρατήσουν το Κομπάνι. Λόγω του YPG, επίσης, η Άγκυρα εμμένει, καιρό τώρα, στη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, ώστε να μην ενωθούν οι τρεις περιοχές που έχουν απελευθερώσει από τους τζιχαντιστές οι Κούρδοι, σχηματίζοντας, de facto, μια κουρδική κρατική οντότητα στην Συρία.
Αν και ο Αμερικανός στρατηγός δήλωσε πως οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν θα εμπλακούν στις συγκρούσεις, αυτό είναι αμφίβολο και θα εξαρτηθεί, αποκλειστικά, από τις ανάγκες του αγώνα. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι το πολιτικό μήνυμα που περνούν οι Αμερικανοί στην Άγκυρα και είναι : Μακριά τα χέρια από τους Κούρδους.
Οι Κούρδοι, άλλωστε, είναι οι μόνοι που πολεμούν, σοβαρά, κατά των τζιχαντιστών. Οι άνδρες της λεγόμενης «μετριοπαθούς» αντιπολίτευσης που εκπαιδεύτηκαν από Τούρκους και Αμερικανούς, στην Τουρκία και στάλθηκαν να πολεμήσουν στην Συρία, διαλύθηκαν με την πρώτη επαφή με τους τζιχαντιστές.
Τον Ιούλιο, όταν οι Τούρκοι έσπασαν την εκεχειρία με το ΡΚΚ και άρχισαν και πάλι να δολοφονούν, βομβάρδισαν και τους Κούρδους της Συρίας, επισύροντας τη μήνη των Αμερικανών, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ανεχθούν κάτι παρόμοιο.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ήδη την οργή της Άγκυρας. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Taraf, ο Ερντογάν «τρελάθηκε» όταν την πληροφορήθηκε και όχι άδικα, αφού το YPG είναι σύμμαχος του ΡΚΚ.
Είναι όμως και η μόνη αξιόπιστη δύναμη στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών που μπορούν, για την ώρα, τουλάχιστον, να διαθέσουν οι Αμερικανοί στην Συρία, όπου, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει κινητικότητα, μετά τη ρωσική πρωτοβουλία ενίσχυσης των δυνάμεων του προέδρου Άσαντ.
Οι Αμερικανοί γνωρίζουν πως οι εναντίον του ΙΚ αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύουν δεν έχουν εξασθενίσει, σοβαρά, τους τζιχαντιστές, οι οποίοι είναι σε θέση να αναπληρώνουν τις απώλειές τους.
ΠΗΓΕΣ: NBC, Middle East Eye, Taraf http://mignatiou.com/
http://constantinoupoli.com