Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Σταύρος Θεοδωράκης : «Θα προσπαθήσουμε την επόμενη ημέρα τα υπουργεία να μην πάνε σε άεργους πολιτικούς».

«Ο κόσμος έχει πολλούς λόγους να μας ψηφίσει. Έχει όμως και πολλούς λόγους να χαλάσει το σενάριο των παλιών κομμάτων. Τους πληρώσαμε ακριβά. Εμείς είμαστε το καινούριο και το νέο σε
σχέση με τις ιδέες που κουβαλάμε. Ο κ. Τσίπρας συνέχισε το παλιό και ενδυνάμωσε το κομματικό κράτος. Εμείς όμως φτιάξαμε ένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας που νομίζω ότι τιμάει το πολιτικό σύστημα της χώρας. Αυτή η χώρα θα κυβερνηθεί από τα σπινθηροβόλα μυαλά της κοινωνίας. Υπάρχουν πολιτικοί, υπάρχουν λύσεις για τη χώρα, απλώς δε στεγάζονται στην πλατεία Κουμουνδούρου ή στη Συγγρού και ίσως να μη στεγάζονται ούτε στη Σεβαστουπόλεως. Δε λέω ότι είναι δικοί μας, αλλά εμείς τους ξέρουμε, εμείς συζητάμε μαζί τους. Έχουμε Επιτροπές Διαλόγου, συζητάμε συνέχεια με τους ανθρώπους που μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της χώρας. Θεωρούμε ότι άνθρωποι που κατά καιρούς έχουν προσπαθήσει αλλά δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τις μεταρρυθμίσεις, είναι χρήσιμοι στο πολιτικό σύστημα. Αυτό είναι το νέο που φέρνει το Ποτάμι». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα με το οποίο ξεκίνησε η συνέντευξη τύπου του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη στα πλαίσια της 80ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια μελλοντική Κυβέρνηση ο κ. Θεοδωράκης απάντησε «Έχουμε καταγγείλει το προηγούμενο μοντέλο του μοιράσματος της εξουσίας. Εμείς πιστεύουμε ότι την εξουσία δεν πρέπει να τη μοιράζονται οι κομματικοί μηχανισμοί. Η χώρα δεν θα αλλάξει με αυτόν τον τρόπο. Η χώρα χρειάζεται έναν δυνατό τιμονιέρη και μια δυνατή ομάδα. Εμείς λέμε ότι την επομένη των εκλογών μαζεύονται οι πολιτικοί οι αρχηγοί που θεωρούν ότι μπορούν να συνεργαστούν για τη σωτηρία της χώρας, και θέτουν τις προτεραιότητες τους. Σε δεύτερο στάδιο θα πρέπει να δούμε ποιοι θα συγκροτήσουν την κυβέρνηση. Αυτό αν γίνει, θα γίνει στη βάση ενός κοινού προγράμματος και μιας αρχής. Της αρχής που λέει ότι δεν θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση υπουργοί από το παρελθόν, αλλά νέα πρόσωπα. Τα 3/5 του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου, δεν είχαν εργαστεί ποτέ στη ζωή τους. Ήταν πάντοτε στο μισθολόγιο του Δημοσίου. Θα προσπαθήσουμε την επόμενη ημέρα τα υπουργεία να μην πάνε σε άεργους πολιτικούς. Υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να είναι σε κυβερνητικό σχήμα κι έχουν ξανακυβερνήσει. Θέλουμε όμως ο κορμός της νέας κυβέρνησης να αποτελείται από νέα πρόσωπα. Μην θεωρείται όμως δεδομένο ότι εμείς θα συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση. Θέτουμε όρο για να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση να αποκλειστούν οι ανεπάγγελτοι των κομμάτων που έρχονται για να κυβερνήσουν. Εμείς λέμε ότι θα ήταν καλό για τη χώρα να κυβερνιέται από ανθρώπους που έχουν δουλέψει στη ζωή τους.  Αν θέλουμε να μιλάμε για μια Ελλάδα αξιοκρατίας, θα πρέπει να βγουν μπροστά άνθρωποι που τα έχουν καταφέρει στην πραγματική ζωή. Είναι πρωτεύον για εμένα τα πόσα ένσημα έχεις κολλήσει, που τα έχεις κολλήσει και πόσο έχεις βασανιστεί στη ζωή σου για να πετύχεις. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα. Βασίζονται στους κομματικούς στρατούς και παράλληλα πιστεύουν ότι το Δημόσιο πρέπει να είναι στα χέρια των δικών τους παιδιών. Από την άλλη όμως είναι τα κόμματα εξουσίας, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε εναλλακτικά σενάρια. Ελπίζουμε ο ελληνικός λαός να τους ψαλιδίσει τα ποσοστά και να δώσει τη δυνατότητα στο Ποτάμι να γίνει πρωταγωνιστής στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Ελπίζουμε ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ υπάρχουν κάποιοι, έστω λίγοι, άνθρωποι που θα είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια να αλλάξουμε τη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα συγκυβέρνηση. Μπορεί και πάλι, όπως κάναμε, να βοηθάμε στηρίζοντας τα σωστά και κρίνοντας τα κακώς κείμενα, από τη θέση της αντιπολίτευσης. Δεν διεκδικούμε ρόλο στην κυβέρνηση. Διεκδικούμε ρόλο ώστε να κάνουμε κάτι προς όφελος των πολλών».


Παράλληλα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ίδιου του κ. Τσίπρα περί αυτοδυναμίας, ο επικεφαλής του κινήματος δήλωσε «Ο κ. Τσίπρας έχει πολλές μεταπτώσεις στους στόχους του. Τη μια λέει να συγκυβερνήσουμε και την άλλη ζητάει αυτοδυναμία. Τα έχουμε δει τα αυτοδύναμα σχήματα. Η μεγάλη προτεραιότητα των κομμάτων εξουσίας είναι να μοιράσουν τις καρέκλες. Πιστεύω  ότι ο ελληνικός λαός δεν θα το επιτρέψει αυτό. Ο ελληνικός λαός έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία στον Αλ. Τσίπρα και αυτός την πέταξε στα σκουπίδια. Ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να κρατήσει ούτε το κόμμα του και μέσα σε επτά μήνες έχασε το 1/3 του ΣΥΡΙΖΑ. Το να ζητάει λοιπόν τώρα αυτοδυναμία είναι αστείο. Και ας μας δώσει και μια απάντηση ο κ. Τσίπρας: με ποιους θα κυβερνήσει; Γιατί δεν φτάνει να παραδέχεται ότι έκανε λάθη»
Από την άλλη για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε «Ο κ. Μεϊμαράκης από την άλλη είναι καλός σχολιαστής. Δεν αρκεί όμως αυτό για κάποιον που διεκδικεί την πρωθυπουργία. Επιπλέον, η ΝΔ δεν τόλμησε να βγάλει αρχηγό. Δεν τόλμησαν να εκλέξουν αρχηγό και θέλουν να εκλέξουν πρωθυπουργό. Με ποιους θα κυβερνήσει ο κ. Μεϊμαράκης; Και στην τελική ποιος κυβερνάει την ίδια τη ΝΔ; Γιατί δεν απαντάει ο κ. Μεϊμαράκης; Ποιους θα χρησιμοποιήσει την επόμενη μέρα; Ανθρώπους από το δεξιό στρατόπεδο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ή από το φιλελεύθερο;».


Τέλος, αποδοκιμάζοντας το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή και τους όψιμους υποστηρικτές της, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε «Είναι απόλυτη η απόστασή μας από θεωρίες επιστροφής στη δραχμή. Είναι επικίνδυνες αυτές οι θεωρίες. Είναι πολύ επικίνδυνο να θέτεις θέμα αλλαγής νομίσματος. Περιθωριοποιείς και απομακρύνεις την χώρα από τους συμμάχους της. Επιπλέον δίνεις χώρο σ’ εκείνους που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και θα έρθουν να αγοράσουν την Ελλάδα σε τιμή ευκαιρίας. Ο κόσμος της εργασίας είναι αυτός που θα υποφέρει αν επιστρέψουμε στη δραχμή και εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Ήμασταν οι πρώτοι που επισημάναμε και αποκαλύψαμε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ετοίμαζαν σενάρια επιστροφής στη δραχμή. Θα πρέπει με κάθε τρόπο ο ελληνικός λαός να μην ενισχύει λογικές περιθωριοποίησης».