Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Υπερδιπλάσιες από πέρυσι τιμές στο ξερό κρεμμύδι

Υπερδιπλάσιες είναι οι φετινές τιµές για το ανοιξιάτικο ξερό κρεµµύδι, του οποίου η συγκοµιδή βρίσκεται στο τέλος της, σε σχέση µε τις αντίστοιχες περσινές,
επιβεβαιώνοντας προηγούµενο ρεπορτάζ για την αγορά του προϊόντος της Agrenda.
Συγκεκριµένα, η τιµή παραγωγού για το ανοιξιάτικο ξερό κρεµµύδι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, απ’ την αρχή της συγκοµιδής του, τον Αύγουστο, έως τώρα είναι σταθερή στα 22-26 λεπτά το κιλό ανάλογα µε την περιοχή (σε τσουβάλια στο χωράφι). Σηµειώνεται ότι πέρυσι την ίδια περίοδο που είχε παρατηρηθεί υπερπαραγωγή, καθώς οι καλλιεργητές είχαν βάλει περισσότερα στρέµµατα παρακινούµενοι από την τιµή του προϊόντος το ’13 και οι αποδόσεις ήταν υψηλές, η τιµή παραγωγού ήταν στα χαµηλά επίπεδα των 11 λεπτών το κιλό (το ανοιξιάτικο). 

Οι χαµηλές περσινές τιµές, στις οποίες πωλήθηκαν και τα χειµωνιάτικα ξερά κρεµµύδια (στα 8 λεπτά στη Βοιωτία, µε πολλά να µένουν αµάζευτα), είχαν ως αποτέλεσµα την καλλιέργεια λιγότερων στρεµµάτων φέτος τόσο χειµωνιάτικου όσο και ανοιξιάτικου κρεµµυδιού, µείωση που στη Λάρισα έφτασε το 30%

Βέβαια, «ο βασικότερος λόγος για τις αξιόλογες τιµές του ανοιξιάτικου κρεµµυδιού φαίνεται να είναι οι χαµηλότερες αποδόσεις λόγω αφενός της καθυστέρησης των σπορών απ’ τις βροχοπτώσεις, ενώ και οι µετέπειτα καιρικές συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες για την ανάπτυξη του κρεµµυδιού», επισηµαίνει ο γεωπόνος Γιάννης Σταύρου. 
Ενδεικτικό είναι ότι φέτος τα περισσότερα σπάρθηκαν το διάστηµα 20 Μαρτίου-τέλος Απριλίου, σύµφωνα µε τον κ. Σταύρου, ενώ κανονικά οι σπορές για το ανοιξιάτικο κρεµµύδι γίνονται µέχρι το Μάρτη. 



Μάλιστα, υπήρξαν περιπτώσεις παραγωγών στη Θήβα, όπου καλλιεργείται τουλάχιστον το 80% της καλλιέργειας, που οργώσανε έκταση των σιταριών τους για να καλλιεργήσουν ξερό κρεµµύδι, καθώς φοβήθηκαν ότι στα πεδινά χωράφια ξερού κρεµµυδιού, οι σπορές θα καθυστερήσουν τόσο και κατ’ επέκταση οι αποδόσεις θα είναι µηδαµινές. Ως εκ τούτου, στην καλύτερη περίπτωση οι αποδόσεις για το ανοιξιάτικο έφτασαν τους 3-4 τόνους το στρέµµα, ενώ τις καλές χρονιές είναι 7 τόνοι και κανονικά φτάνουν τους 5-6 τόνους.  

Εποµένως, παρουσιάζεται πολύ µεγάλο έλλειµµα στην εγχώρια αγορά, µε τις ποσότητες να αναµένεται να εξαντληθούν τουλάχιστον ένα µήνα νωρίτερα απ’ ό,τι άλλα χρόνια, που υπήρχε ξερό κρεµµύδι έως το Μάρτη-Απρίλη. 

Έτσι, οι τιµές παραγωγού στη Βοιωτία, βρίσκονται στα 22-23 λεπτά το κιλό, κατά 35% πάνω από πέρυσι, που τα περισσότερα πωλήθηκαν έναντι 17-18 λεπτών το κιλό. 


Παράλληλα, στη Λάρισα οι τιµές παραγωγού για το ανοιξιάτικο κρεµµύδι είναι σταθερές στα 25-26 λεπτά το κιλό, µε τα αποθέµατα να είναι µηδαµινά, ενώ «άλλες χρονιές µέχρι το ∆εκέµβρη υπήρχαν αποθέµατα», τονίζουν παράγοντες του κλάδου. 

Ανοδικές τιµές στην Ε.Ε. 

Πολύ υψηλότερες τιµές παραγωγού ξερών κρεµµυδιών από πέρυσι παρατηρούνται αυτό το διάστηµα σε πολλές χώρες της Ε.Ε. λόγω χαµηλότερων αποδόσεων (Γερµανία, Πολωνία, Ην. Βασίλειο, Βαλκάνια, Ολλανδία), ενώ η ξηρασία σε Ισπανία και Γαλλία έχει οδηγήσει, επίσης, στην παραγωγή περισσότερων ξερών κρεµµυδιών µικρού µεγέθους. Η καλλιέργεια χρειάζεται πολλά ραντίσµατα, λιπάσµατα, ποτίσµατα, βοτανίσµατα, σύµφωνα µε τους Έλληνες παραγωγούς. 

Υψηλά εργατικά έχει η καλλιέργεια
Μεγάλο είναι το εργατικό κόστος της καλλιέργειας ξερού κρεµµυδιού, καθώς όσον αφορά µόνο αυτό της συλλογής, ανέρχεται στα 200 ευρώ το στρέµµα. Μάλιστα, το τελευταίο διάστηµα, µετά τα capital controls, οι εργάτες γης θέλουν να πληρώνονται αυθηµερόν τοις µετρητοίς, καθώς σε αντίθετη περίπτωση φοβούνται ότι θα χάσουν τα λεφτά τους. 
Σηµειώνεται ότι γενικότερα, το κόστος της καλλιέργειας, σύµφωνα µε τους παραγωγούς, βρίσκεται στα 500-600 ευρώ το στρέµµα. Ως εκ τούτου, λόγω και του ενδεχόµενου να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής των αγροτών, µειώνεται η πιθανότητα να καλλιεργήσουν περισσότερα στρέµµατα ξερού κρεµµυδιού οι παραγωγοί του χρόνου λόγω των σχετικά καλών τιµών του ’15, όπως συµβαίνει συνήθως και κατ’ επέκταση να κατρακυλήσουν πάλι οι τιµές, σύµφωνα µε συντελεστές της αγοράς. 

Ως γνωστόν, στη Βοιωτία το χειµωνιάτικο ξερό κρεµµύδι σπέρνεται το χειµώνα και µαζεύεται τον Ιούνιο-Ιούλιο και το ανοιξιάτικο σπέρνεται το περισσότερο τον Μάρτιο και µαζεύεται από τον Αύγουστο. Για το χειµωνιάτικο κρεµµύδι η µέση τιµή παραγωγού ήταν φέτος 25 λεπτά το κιλό, λίγο υψηλότερα από πέρυσι. Ωστόσο, οι αποδόσεις ήταν χαµηλές, κατά 20% από τις κανονικές, στους 4 τόνους το στρέµµα και το κοστολόγιο γι’ αυτήν την καλλιέργεια είναι αυξηµένο. 

«Η τιµή για το χειµωνιάτικο πρέπει να είναι 35 λεπτά για να συµφέρει να ασχοληθεί κανείς», επισηµαίνουν οι παραγωγοί. 


http://www.agronews.gr/