Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ:ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ-ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ-ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΖΩΔΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΤΩΝ ΒΟΟΕΙΔΩΝ

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Πιερίας ενημερώνει τους βοοτρόφους της Π.Ε.Πιερίας για τα παρακάτω:

            Στις 20.08.2015 επιβεβαιώθηκε η προσβολή δύο εκτροφών στην περιοχή του Έβρου και ακολούθησε η άμεση λήψη μέτρων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και την απαγόρευση αγοραπωλησιών βοοειδών και ειδών χορτονομής από την Π.Ε.Έβρου.
            Υπενθυμίζουμε ότι η Οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης, όλα τα ζώα των θετικών εκτροφών θα θανατώνονται και κάθε υποψία του νοσήματος πρέπει να δηλώνεται υποχρεωτικά από τους εκτροφείς ή τους ιδιώτες κτηνιάτρους σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλονται βαριές διοικητικές κυρώσεις του Ν.4235/2014.
            Τα συμπτώματα του νοσήματος περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, διόγκωση λεμφογαγγλίων, οζίδια στο σώμα διαμέτρου 1-5 εκατοστών τα οποία στην συνέχεια εξελκώνονται, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, αλλοιώσεις σε στόμα-μύτη-οφθαλμούς, διόγκωση των άκρων και χωλότητα, οίδημα υπογνάθιο και λαμυρίδας, αποβολές, στειρότητα και πτώση γαλακτοπαραγωγής.
            Για το νόσημα δεν υπάρχει καμία απολύτως θεραπεία και δεν επιτρέπεται προς το παρόν ο εμβολιασμός.
            Ο μόνος τρόπος πρόληψης είναι η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας από τους κτηνοτρόφους (απολυμαντική τάφρος στην  είσοδο της εκτροφής τόσο για οχήματα όσο και για ανθρώπους και ζώα, ψεκασμοί για αιματοφάγα έντομα που μεταδίδουν την νόσο όπως τσιμπούρια, κουνούπια κλπ.).
            Φωτογραφίες του νοσήματος μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της Π.Ε.Πιερίας http://pieria.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=291&newsid=3228.
            Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Κτηνιατρικής Πιερίας τηλ. 2351354105, Μέρκος Ιωάννης.