Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Ολοκληρωμένη τοποθέτηση του ΚΚΕ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την ολοκληρωμένη τοποθέτηση του ΚΚΕ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό κατέθεσε με τροπολογία της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τοποθετήθηκε ολοκληρωμένα στη διόγκωση του κύματος μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο αναδεικνύοντας τις πραγματικές αιτίες της που οφείλονται στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και το σύστημά της, τις ιμπεριαλιστικές  επεμβάσεις και τη φτώχεια, απαιτώντας μεταξύ άλλων άμεσα μέτρα για το πρόβλημα, με τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σε σχετική έκθεση - γνωμοδότηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο "Σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου και την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης για τη μετανάστευση".
Το περιεχόμενο της τροπολογίας που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει ως εξής :
Τροπολογία:
-Τονίζει ότι η διόγκωση του κύματος προσφύγων και μεταναστών έχει αιτία, είναι αποτέλεσμα των στρατιωτικών επεμβάσεων και ιμπεριαλιστικών πόλεμων της  ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών μελών της σε συμμαχία με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν, Μάλι, Κεντροαφρικάνικη Δημοκρατία κ.ά. Είναι συνέπεια της στήριξης από την EE και τους συμμάχους της αντιδραστικών καθεστώτων, χρηματοδότησης και εξοπλισμού δυνάμεων, όπως ο ISIS, καταλήστευσης του πλούτου των λαών. Είναι υποκριτική η στάση της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών μελών της που με τις στρατιωτικές επεμβάσεις τους από τη μια πλευρά ξεριζώνουν τους ανθρώπους από τον τόπο τους και από την άλλη εφαρμόζουν πολιτική καταστολής όσων μεταναστών «περισσεύουν» με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου.  Υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα της μετανάστευσης και των προσφυγικών ροών  μπορούν να επιλυθούν μόνο εάν αντιμετωπιστούν οι αιτίες που τα γεννούν, δηλαδή η καπιταλιστική εκμετάλλευση και το σύστημά της. Αυτή είναι που γεννά τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, σε περιοχές όπου μαίνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών.
-Καταδικάζει την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ με την επωνυμία  EUNAVFOR Med στα παράλια της Μεσογείου. Τονίζει ότι τα δουλεμπορικά κυκλώματα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται με την ένταση της καταστολής σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων, αλλά, αντίθετα, γιγαντώνονται ανεβάζοντας τις τιμές των δουλεμπόρων, που χρησιμοποιούν ακόμα πιο ριψοκίνδυνα δρομολόγια με νέες πολύνεκρες τραγωδίες.
-Καταδικάζει την τοποθέτηση της Επιτροπής και τις δηλώσεις του Επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δ. Αβραμόπουλου που ζητούν διαδικασία γρήγορων απελάσεων και φυλάκιση μέχρι την απέλαση τόσο για τους μετανάστες όσο και για τους πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις τους απορρίπτονται.  Υπογραμμίζει ότι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών μέσα από τη δημιουργία των λεγόμενων "Hot spots" και τον απαράδεκτο διαχωρισμό σε "νόμιμους" και "παράνομους" μετανάστες εντείνουν την καταστολή και αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τα θύματα των δικών τους ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, σαν πάμφθηνη εργατική δύναμη, βορά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Την ίδια στιγμή όσους δεν χρειάζεται άμεσα το μεγάλο κεφάλαιο τους προορίζει για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και για μαζικές απελάσεις, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία τους, παραδίδοντάς τους στα κυκλώματα των διακινητών, που η πολιτική της ΕΕ αναπαράγει και διογκώνει. Αυτή η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών μελών της είναι άλλωστε που ανοίγει δρόμο και νομιμοποιεί την επικίνδυνη  δράση φασιστικών και ρατσιστικών οργανώσεων.
-Τονίζει ότι η πολιτική της καταστολής που αποτελεί τον πυρήνα της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών μελών της οξύνει στο έπακρο το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Απαιτεί να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης και συγκεκριμένα:    
•Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων και να κλείσουν αμέσως όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να δοθεί πλήρης ιατροφαρμακευτική φροντίδα με άμεση πλήρη στελέχωση κι αναβάθμιση των νοσοκομείων στις πόλεις και τα νησιά υποδοχής, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Ειδική μέριμνα για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
•Να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση από την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τον ΟΗΕ στις χώρες υποδοχής και μετάβασης των προσφύγων και των μεταναστών.
•Να διευθετούνται άμεσα οι απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να χορηγείται γρήγορα άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες που έχουν χτυπηθεί από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Να παρέχονται άμεσα από το κράτος υποδοχής ταξιδιωτικά έγγραφα στους μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν προορισμό άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
•Να καταργηθεί άμεσα και καθολικά ο Κανονισμός Δουβλίνο 3,  η Συνθήκη Σένγκεν. Να καταργηθεί η οδηγία 2008/115 που προβλέπει τη 18μηνη κράτηση των μεταναστών.
•Να παύσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, Εuropol, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων) που η δράση τους αποδεδειγμένα έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο και πρέπει να καταργηθούν.
•Να σταματήσουν  οι ιμπεριαλιστικές αποστολές και επεμβάσεις της ΕΕ σε τρίτες  χώρες.

08/09/2015                                                                                     Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ