Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τον αγώνα των αγροτών της Πιερίας

Η Λαϊκή Ενότητα Πιερίας εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των αγροτών της Πιερίας ενάντια στην εφαρμογή των αντι-αγροτικών πολιτικών του 3ου μνημονίου που θα
οδηγήσει σε αφανισμό τις καλλιέργειές τους και σε απομόνωση την αγροτική οικογένεια.
Οι αγρότες της Πιερίας που έχουν υποστεί πολλά δεινά τα τελευταία χρόνια της μνημονιακής λιτότητας έρχονται πλέον αντιμέτωποι με τη σκληρότερη φορολόγηση που επέλεξε για αυτούς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στηρίχθηκε με θετική ψήφο από όλα τα υπόλοιπα κόμματα του μνημονιακού τόξου.
Η αντίσταση των αγροτών και των κτηνοτρόφων στην καταστροφή της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας είναι επιβεβλημένη και ο αγώνας τους εντάσσεται στους συλλογικούς και μαζικούς αγώνες όλων των πολιτών ενάντια στα μνημόνια.
Για τη Λαϊκή Ενότητα ο αγροτικός τομέας θεωρείται κρίσιμης σημασία, τόσο από την άποψη της εξασφάλισης των αναγκαίων τροφίμων για την ελληνική κοινωνία, όσο για την απασχόληση και επιβίωση των αγροτών, την προμήθεια πρώτων υλών σε διάφορους κλάδους της μεταποίησης, τη διατήρηση ζωντανών οικισμών στην περιφέρεια της χώρας, για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του περιβάλλοντος κ.α.
Προτεραιότητά μας είναι η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης εθνικής αγροτικής πολιτικής με στόχο την ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας, της οικολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, της ενίσχυσης των δημόσιων υποδομών, την αύξηση της αγροτικής απασχόλησης, τη βελτίωση της θέσης των αγροτών και ιδιαίτερα των νέων αγροτών.
Μόνο  με ισχυρή ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και συλλογικούς αγώνες μπορεί η χώρα να ανακτήσει τη λαϊκή και εθνική ανεξαρτησία της, να προχωρήσει σε μία νέα προοδευτική πορεία παραγωγικής ανασυγκρότησης και να βάλει τέλος στα μνημόνια και την υποτέλεια.
Τα μέτρα του 3ου Μνημονίου:
  • Αυξάνεται ο ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόρους κ.λπ.) από το 13% στο 23%.
  • Τριπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ.
  • Διπλασιάζεται αναδρομικά από 1/1/2014 η προκαταβολή φόρου από το 27,5%, στο 55%. Η αύξηση της προκαταβολής του φόρου  θα φτάσει στο 100% από 1/1/2017 αφού οι αγρότες εξομοιώνονται με τους ελευθέρους επαγγελματίες.
  • Καταργείται ο «νόμος Βαλαβάνη» για το αφορολόγητο των αγροτικών επιδοτήσεων μέχρι το ποσό των 12.000 ευρώ. Με βάση το 3ο μνημόνιο οι αγροτικές επιδοτήσεις φορολογούνται από το πρώτο ευρώ!
  • Αυξάνεται δραματικά η τιμή του πετρελαίου γιατί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου ανεβαίνει από 66 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 200 ευρώ από 1/10/2015 και φτάνει στα 330 ευρώ 1/10/2016. Έτσι καταργείται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για όλους τους αγρότες.
  • Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης. Από το σημερινό 13% στο 20% από 1/1/2016 και στο 26% από 1/1/2017 από το πρώτο ευρώ!
  • Αυξάνεται η τιμή του αγροτικού ρεύματος.



Λαϊκή Ενότητα Πιερίας