Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Σταύρος Θεοδωράκης : «Το debate Τσίπρα-Μεϊμαράκη ήταν η αποθέωση της δημιουργικής ασάφειας»

 «Ήταν μια μονομαχία του πολιτικού τίποτα. Δεν άκουσα να λέει κάποιος μια συγκεκριμένη πρόταση. Αντιθέτως υπήρξε αρκετή μαγκιά και επιθετικότητα κι ακόμη αποθέωση της
“δημιουργικής ασάφειας”» σχολίασε αμέσως μετά το χθεσινοβραδυνό debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας  στην εκπομπή “Στον Ενικό” του Νίκου Χατζηνικολάου ο Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας το σημερινό debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού «Δεν νομίζω ότι κάποιος από τους δύο κέρδισε, ούτε καν στα σημεία. Ούτε μπορεί να πει κάποιος ότι θα ψηφίσω τον έναν ή τον άλλο, ή ακόμη θα αλλάξω την ψήφο μου, επειδή είδα αυτή την τηλεμαχία. Η εκτίμηση μου είναι ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχασαν. Δεν το λέω με αντιπολιτευτική διάθεση αλλά δεν ήταν σκόπιμο λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές να μας πουν τι θα κάνουν στις 21 του μήνα; Τους ρώτησα και στο debate, ρωτάω και σήμερα, δεν θα απαντήσουν στην στοιχειώδη ερώτηση “με ποιους θα κυβερνήσουν;”. Με ποιους θα κυβερνήσει ο κ. Μεϊμαράκης; Με το παλιό υπουργικό σχήμα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ; Με ποιους θα κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας; Ζήτησε συγγνώμη για τα πρόσωπα που απέτυχαν παταγωδώς και τα οποία έχει βάλει τώρα στις λίστες σε εκλόγιμες θέσεις. Δεν θα πρέπει ο ελληνικός λαός να γνωρίζει από τη στιγμή που και οι δύο ζητάνε την πρωθυπουργία, ποιο θα είναι, στοιχειωδώς, το επόμενο υπουργικό σχήμα; Εμείς, ενώ δεν θα έπρεπε ίσως να μπούμε σε αυτή τη κουβέντα, έχουμε δώσει απαντήσεις, έχουμε πει πως υπάρχουν άνθρωποι που θα έπρεπε να προωθηθούν σε αυτές τις θέσεις, και μάλιστα τους έχουμε υποδείξει. Οι δύο αρχηγοί που διεκδικούν την εξουσία δεν έχουν δώσει καμία απάντηση. Νομίζω ότι εδώ κρύβεται, επιτρέψτε μου τον όρο, μία πολιτική απάτη. Είναι πολλά τα προβλήματα της χώρας και θα έπρεπε οι δύο “μονομάχοι” της πρωθυπουργικής καρέκλας να μας πουν με ποιους θα κυβερνήσουν».


Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση του έμπειρου δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου, εάν θα μπορούσαν τα δύο (2) μεγάλα κόμματα να συνεργαστούν μεταξύ τους, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια να συνεργαστεί ο κ. Τσίπρας με τον κ. Μεϊμαράκη σε μία μόνιμη βάση. Εμείς προτείνουμε κάτι διαφορετικό. Προτείνουμε τη Δευτέρα μετά τις εκλογές τα κόμματα που έχουν ψηφίσει το μνημόνιο Τσίπρα να κάνουν μία πολιτική συμφωνία. Προσέξτε, δεν εννοώ κυβέρνηση, λέω πολιτική συμφωνία. Τα προβλήματα είναι τεράστια, δεν θα πρέπει ένας από τους δύο να βγει απέναντι και να πετροβολάει. Δεν θα πρέπει ο καθένας να γκρεμίζει κάθε μέρα αυτό που φτιάχνει ο άλλος. Εννοώ μία πολιτική συμφωνία θαρραλέα, με μικρούς δίκαιους συμβιβασμούς. Όλοι να κάνουμε λίγα βήματα πίσω να συμφωνήσουμε πως θα λύσουμε τα μεγάλα θέματα της χώρας και μετά να υπάρξει μία κυβέρνηση. Με έκπληξη βλέπω ότι οι όροι που χρησιμοποιεί το Ποτάμι είναι πλέον πολύ αρεστοί στα κόμματα. Όταν εμείς τους χρησιμοποιούσαμε ήμασταν απολιτίκ. Έχουμε πει επανειλημμένα ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία προοδευτική κυβέρνηση χωρίς άλλο πρόσημο. Σήμερα άκουσα τον κ. Τσίπρα για δεύτερη φορά στον προεκλογικό αγώνα να μην ονοματίζει την κυβέρνηση του ως αριστερή και να μιλάει μόνο για προοδευτική κυβέρνηση. Μετά είναι και αυτό που είπε ο κ. Μεϊμαράκης, για μία κυβέρνηση της Εθνικής Ελλάδας, κάτι το οποίο ανέφερε πρώτο το Ποτάμι».
Τέλος, απαντώντας ο επικεφαλής του κινήματος για το αν θα συνεργαζόταν το Ποτάμι είτε με το ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τη Νέα Δημοκρατία, είτε και με τους δύο (2), επεσήμανε «Εμείς θα συνεργαζόμασταν εξίσου δύσκολα και με τους δύο γιατί μας χωρίζουν πάρα πολλά. Δεν έχουμε σχέση και με το κομματικό κράτος της ΝΔ και με τα λάθη που έχει κάνει ο κ. Τσίπρας τους εφτά μήνες που κυβέρνησε. Το αίτημα του Ποταμιού είναι πολύ συγκεκριμένο. Ψαλιδίστε το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ γιατί τους έχουμε πληρώσει ακριβά. Δώστε στο Ποτάμι ένα μεγάλο ποσοστό για να μπορέσει να καθορίσει την επόμενη κυβέρνηση και να μην μας κυβερνούν οι κομματικοί υπάλληλοι. Να μας κυβερνούν οι ικανοί και οι άξιοι που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. Το αποδείξαμε με το ψηφοδέλτιο επικρατείας μας και με την επιλογή του κ. Διαμαντούρου ως επικεφαλής. Εμείς θέλουμε η επόμενη κυβέρνηση της χώρας να είναι μία κυβέρνηση ικανών και όχι μία κυβέρνηση παλιών κομματικών υπαλλήλων».
Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα :