Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Eγκύκλιος του Υπ.Εσωτερικών με πληροφορίες και οδηγίες για τη διενέργεια των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου

Εγκύκλιο με θέμα «Πληροφορίες και οδηγίες για τη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015» (αριθ. πρωτ.: 30474/2.9.2015) εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Η εγκύκλιος, όπως αναφέρεται, έχει ως στόχο να παράσχει χρήσιμες πληροφορίες και κατευθυντήριες οδηγίες, που αφορούν στην ομαλή διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, οι οποίες θα διενεργηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών, που έχουν κωδικοποιηθεί σε ενιαίο κείμενο με το π.δ.26/2012 (Α'57), οι διατάξεις του οποίου ρυθμίζουν αναλυτικά τα σχετικά θέματα.
Ωστόσο διευκρινίζεται ότι, στις επικείμενες εκλογές οι οποίες διενεργούνται πριν τη συμπλήρωση δέκα οκτώ (18) μηνών από τις προηγούμενες, δεν εφαρμόζονται οι περί εκλογής βουλευτών με σταυρό προτίμησης διατάξεις του π.δ.26/2012, αλλά οι περί σειράς καταλήψεως εδρών διατάξεις (λίστα) του π.δ. 152/1985 που επανέρχονται σε ισχύ και εφαρμόζονται εν προκειμένω (άρθρο 72 παρ. 11 του π.δ. 26/2012). 
Επίσης, στην εγκύκλιο αυτή περιγράφονται όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας, οι αρμοδιότητες και οι ενέργειες όλων των συντελεστών, ενώ αναφέρονται και οι νόμιμες προθεσμίες, μέσα στις οποίες οφείλουν να ενεργήσουν. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την ημέρα της ψηφοφορίας. 
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι αρμόδιος για την οργάνωση και τη διενέργεια των εκλογών σε κάθε εκλογική περιφέρεια (νομό) είναι ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας της έδρας του, ενώ αρμόδιος για όλους τους δήμους του Νομού Αττικής είναι ο Περιφερειάρχης Αττικής (άρθρο 132 του π.δ. 26/2012). 
Τέλος, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και άρτια ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, επισημαίνεται ότι όλες οι σχετικές κανονιστικές πράξεις και οι απαραίτητες εγκύκλιοι που εκδίδονται για την προπαρασκευή και διενέργεια των εκλογών, αναρτώνται - κατά περίπτωση - στην ιστοσελίδα του Προγράμματος «Διαύγεια» καθώς στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (www.ypes.gr/el/Elections/NationalElections). 
Η εγκύκλιος χωρίζεται σε τρία μέρη: 
Στο πρώτο μέρος περιέχονται πληροφορίες για την ημερομηνία των εκλογών, τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια, την κτήση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, την υποβολή των υποψηφιοτήτων, την ανακήρυξη των υποψηφίων βουλευτών και τον τρόπο εκλογής τους. 
Στο δεύτερο μέρος περιγράφονται οι αρμοδιότητες και οι ενέργειες των κρατικών υπηρεσιών και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, αμέσως μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου έως την προηγούμενη ημέρα της ψηφοφορίας. 
Το τρίτο μέρος αναφέρεται στα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, ενώ αναλύεται και ο τρόπος ψηφοφορίας, εξαγωγής και ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. 
Δείτε την εγκύκλιο στο taxheaven.gr

http://legalnews24.blogspot.gr/