Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

H τοποθέτηση της υπ.βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Πιερία Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου

Αριστερό είναι ό,τι στηρίζει, βοηθά και προάγει την κοινωνία.
 Με αυτή την έννοια ως συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παράλληλα με την 7μηνη σκληρή διαπραγμάτευση:

·        Πετύχαμε για πρώτη φορά τη δέσμευση των εταίρων για συζήτηση τέλη Οκτώβρη-αρχές Νοέμβρη για την απομείωση του χρέους.
·        Αποτρέψαμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι 31-12-2015 και δεσμευόμαστε ενώπιον του ελληνικού λαού να θεσμοθετήσουμε νομικό πλαίσιο για τη συνέχιση της προστασίας της.
·        Αναδείξαμε το πραγματικό μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης και θεσπίσαμε νόμο για την υπεράσπιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών (παροχή δωρεάν ρεύματος, δημιουργία κάρτας σίτισης, επιδότηση ενοικίου, κατάργηση 5ευρου στα νοσοκομεία όλης της χώρας).
·        Επαναπροσλάβαμε τους αντισυνταγματικά απολυμένους δημόσιους υπαλλήλους, τους καθηγητές των καταργημένων ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ και σταματήσαμε έτσι την αιμορραγία του μαθητικού δυναμικού προς τα ιδιωτικά ΙΕΚ.
·        Αντιμετωπίσαμε την κατασπατάληση πόρων στα προγράμματα ανέργων και τα επανασχεδιάσαμε με σκοπό να ωφελούνται πραγματικά οι συμμετέχοντες σε αυτά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των ποσών που εισπράττουν οι άνεργοι από 25-40% στο 60-75% των συνολικών πόρων.
·        Φέραμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς.
·        Αποποινικοποιήσαμε επίσης τις οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι και του ποσού των 50.000 ευρώ. Κανένας και καμία μικροοφειλέτης του Δημόσιου δε φοβάται πια την προσωποκράτηση.
·        Νομοθετήσαμε τη Δεύτερη Ευκαιρία, την πλήρη δηλαδή απαλλαγή χρεών για τα φυσικά πρόσωπα  που εντίμως πτώχευσαν, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να ξεκινήσουν νέα επιχείρηση.
·        Απεγκλωβίσαμε χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ οι οποίοι ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν, αδυνατούσαν λόγω των οφειλών τους.
·        Αποτρέψαμε την κατάργηση του νόμου Κατσέλη και επεκτείναμε την εφαρμογή αυτού του νόμου στην κοινωνική ομάδα των ιδιωτών που είχαν παλαιότερα μια επιχείρηση και την έκλεισαν, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτόν, πέρα από τις ρυθμίσεις χρεών προς τις τράπεζες και τα χρέη προς το δημόσιο, και δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε έναν ικανό αριθμό οφειλετών να προσφύγουν στα Ειρηνοδικεία και να διεκδικήσουν τη διαγραφή ακόμη και ολόκληρου του ποσού των οφειλών τους.
·        Δρομολογήσαμε τις διαδικασίες για 3500 προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού με στόχο την ενίσχυση του συστήματος υγείας.
·        Θεσμοθετήσαμε για την ανακούφιση των ΑμεΑ και απλοποιήσαμε τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.).
·        Χορηγήσαμε την ελληνική ιθαγένεια σε παιδιά της δεύτερης γενιάς μεταναστών.
·        Πήραμε μέτρα για την αποσυμφόρηση των κέντρων κράτησης και καταργήσαμε τις φυλακές τύπου Γ.
·        Εξετάσαμε, αναλύσαμε και αξιολογήσαμε εκατοντάδες κρίσιμες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς και ξεκινήσαμε τη συγκριτική ανάλυση των τραπεζικών καταθέσεων άνω των 300.000 Ευρώ σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα της τελευταίας δεκαετίας για τον εντοπισμό της πραγματικής αφορολόγητης ύλης.
·        Καταλογίσαμε τις ανείσπρακτες μέχρι σήμερα, οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών και δώσαμε σε δημόσια διαβούλευση τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, αποδεικνύοντας έμπρακτα την βούλησή μας να συγκρουστούμε με τις δυνάμεις της διαπλοκής.
Ο αγώνας μας όμως δε σταματά εδώ.
Σήμερα καλούμαστε να παλέψουμε όλα εκείνα τα σημεία τα οποία σκοπίμως αφήσαμε ανοιχτά μέσω της σκληρής μας διαπραγμάτευσης και τα οποία αφορούν την απομείωση του χρέους, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τη ρύθμιση και αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και τις αρχές Διεθνούς Ένωσης Εργασίας, την αξιοποίηση και όχι τη λεηλασία των περιουσιακών στοιχείων της χώρας μας, αφού μέσω του ταμείου καταφέραμε και αλλάξαμε την αρχική αμαρτωλή σύλληψη του ΤΑΙΠΕΔ και να μπορούμε μέσω αυτής της ιδέας και αρχής, να φροντίζουμε, να καλλιεργούμε και να αξιοποιούμε τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας μας και όχι απαραίτητα να τα ιδιωτικοποιούμε.
Στα πλαίσια του αγώνα αυτού, θέλουμε να φέρουμε για τη χώρα μας μια στρατηγική που θα ενσωματώνει τον κόσμο της εργασίας, την αναδιανομή του εισοδήματος και που θα βοηθάει τους πιο ανίσχυρους, τους ανθρώπους του μόχθου και τους ανθρώπους που προσπαθούν τίμια.
Ένα σχέδιο που θα επικεντρώνεται στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στην ανοικοδόμηση και την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, στις εναλλακτικές μορφές κοινωνικής οργάνωσης.
Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς περισσότερους οι οποίοι δεν χωράνε χρονικά σε μια παρουσίαση ψηφοδελτίου, ζητάμε από τον ελληνικό λαό, να κλείσει τα αυτιά στις σειρήνες, να αποφύγει τόσο τη Σκύλλα της δεξιάς όσο και τη Χάρυβδη της ανέξοδης αριστεράς, και να δώσει για μια ακόμη φορά την ψήφο του, να δείξει την εμπιστοσύνη του, στις 20 Σεπτέμβρη, στην Αριστερά που και θέλει και ξέρει και μπορεί να μάχεται.
Σας ευχαριστώ.