Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Oι Ευρωβουλευτές της GUE/NGL χαιρετίζουν την πιθανή θέσπιση ειδικών μέτρων, για βοήθεια προς την Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Στις 17 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) υιοθέτησε την πρόταση ταχείας διαδικασίας στη διάθεση ευρωπαϊκών πόρων προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα.

Τα συγκεκριμένα μέτρα -που εγκρίθηκαν χωρίς τροπολογίες- θα τροποποιήσουν τις διατάξεις τηςΠολιτικής για τη Συνοχή αυξάνοντας τη χρηματοδότηση από μεριάς της ΕΕ στο 100% για την χρηματοδοτική περίοδο 2007-2013 (αντί της συγχρηματοδότησης που εφαρμοζόταν έως τώρα), μεάμεση εκταμίευση του 5% του προϋπολογισμού και βελτίωση της προ-χρηματοδότησης έργων για το 2015 και το 2016.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, γνωρίζοντας αυτή τη στιγμή οδυνηρή έλλειψη ρευστότητας και επενδύσεων, ο πιεστικός χαρακτήρας της κατάστασης απαιτεί τη λήψη επειγόντων μέτρων, υπογραμμίζουν τα μέλη της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE / NGL.

Αν αυτή η ταχεία διαδικασία δεν επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και από το ΕυρωπαϊκόΣυμβούλιο μέχρι το τέλος του 2015, μέρος των κονδυλίων που θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα θα χαθεί, καθώς τότε εκπνέει η περίοδος χρηματοδότησης 2007-2013.

"Είναι απολύτως απαραίτητο να δείξουμε αλληλεγγύη στους Έλληνες φίλους μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», εξηγεί ο Younous Omarjee, Ευρωβουλευτής της Ομάδας GUE/NGL και Α' Αντιπρόεδρος της Επιτροπής REGI.

Η απόφαση της Επιτροπής θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο στην Ολομέλεια του Στρασβούργου τον Οκτώβριο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.


Οι ευρωβουλευτές της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL group) στη Επιτροπή της Περιφερειακής Ανάπτυξης:

Younous Omarjee,Martina Michels
Angela Vallina
Δημήτριος Παπαδημούλης
Martina Anderson
Josu Juaristi Abaunz


2
2.09.2015