Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν υπάρχει Plan B για την Ελλάδα, τα μνημόνια «προσαρμόζονται»

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για Σχέδιο Β αναφορικά με την ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, αλλά «μόνο σχέδιο Α και αυτό είναι η συμφωνία που
υπεγράφη στις 13 ιουλίου», τόνισε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος χθες (09 Σεπτεμβρίου) στις Βρυξέλλες. Διεμήνυσε, παράλληλα, ότι οι όροι των μνημονίων «αλλάζουν συνεχώς».
«Δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι η ερχόμενη κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει τη συμφωνία», τόνισε εμφατικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων ενόψει του άτυπου Eurogroup το Σάββατο.
Το Eurogroup του Σαββάτου στο Λουξεμβούργο θα είναι σύντομο και δεν θα διαρκέσει «πάνω από 3 ώρες», είπε ο αξιωματούχος.
Αναφορικά με την Ελλάδα, τόνισε ότι είναι σε καλή επικοινωνία με τον Έλληνα υπηρεσιακό ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκη και την ομάδα του και ότι θα υπάρξει μια παρουσίαση της τωρινής κατάστασης στην ελληνική οικονομία, δηλαδή αυτά που έχουν γίνει από την τελευταία συνάντηση του Eurogroup.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι 10 μέρες πριν τις εκλογές δεν μπορούμε να έχουμε προσδοκίες για νομοθετική εφαρμογή του προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά.
«Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα παραδοσιακά σχηματίζονται πολύ γρήγορα επομένως περιμένουμε να σχηματιστεί κυβέρνηση σύντομα», είπε, προσθέτοντας ότι ουδείς πρόκειται να κάνει «συστάσεις».
Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι «στενά συνδεδεμένη με την πρώτη αξιολόγηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Έχουν δεσμευθεί 25 δις ευρώ […] 10δις έχουν δοθεί  και 15 προβλέπονται από το πρόγραμμα που θα δοθούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης όχι αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου του 2015».
Σχετικά με τα capital controls, επεσήμανε ότι η σταδιακή άρση τους έχει γίνει «ιδιαίτερα γρήγορα» συγκριτικά με άλλες χώρες όπως η Κύπρος ή η Ισλανδία
«Δεν είμαι ιδιαίτερα αρνητικός για τα αποτελέσματα των capital controls στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Επαναδιαπραγμάτευση των όρων
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου από τη νέα κυβέρνηση, είπε:
«Το μνημόνιο είναι ένα ζωντανό πράγμα που αλλάζει το περιεχόμενό του συνεχώς, το προσαρμόζεις συνεχώς σύμφωνα με τα εκάστοτε οικονομικά δεδομένα».
«Υπάρχει μια συμφωνία που υπεγράφη από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και θα υλοποιηθεί. Είμαι πεποισμένος ότι θα πάνε καλά με τη νέα κυβέρνηση», κατέληξε.
Σαράντης Μιχαλόπουλος από τις Βρυξέλλες