Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Διαγράφονται χρέη έως 20.000 ευρώ...

Την ευκαιρία να διαγράψουν τα χρέη τους -εφόσον αυτά δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ- θα έχουν προσεχώς οι πολίτες, βάσει του σχεδιασμού της κυβέρνησης.


Την ευκαιρία να διαγράψουν τα χρέη τους -εφόσον αυτά δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ - θα έχουν προσεχώς οι πολίτεςΣυγκεκριμένα, το μέτρο αφορά στις σχετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, τις οποίες η κυβέρνηση επιθυμεί να ενεργοποιήσει προς όφελος των οικονομικά αδύναμων ομάδων.

Τα χρέη προς το Δημόσιο που μπορούν να διαγραφούν είναι οφειλές προς την εφορία, τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία, ύψους μέχρι 20.000 ευρώ.

Την υλοποίηση της εν λόγω ρύθμισης προανήγγειλε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, χαρακτηρίζοντάς την ως «μέτρο-σεισάχθεια».

Τα κριτήρια για τη διαγραφή των οφειλών είναι τα εξής:

- ο οφειλέτης να μην έχει ακίνητη περιουσία

- να μην έχει κάνει καμία πράξη διάθεσης περιουσίας τα τελευταία τρία χρόνια

- να μην έχει στην κατοχή του άλλα περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις έως 1.000 ευρώ.

- να μην έχει κανένα εισόδημα έναν χρόνο πριν από την αίτηση στο Ειρηνοδικείο για τη διαγραφή του χρέους

- να μην υπάρχει ενυπόθηκο δάνειο στο όνομά του

- το ύψος των χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο να μην ξεπερνάει τα 20.000 ευρώ

- να έχει δείξει καλή πρόθεση για συνεργασία με τις τράπεζες ως προς την αποπληρωμή των χρεών του.

Αμέσως μόλις ο οφειλέτης κάνει την αίτηση στο Ειρηνοδικείο, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις, πετυχαίνει την άρση κάθε δίωξης σε βάρος του και ταυτόχρονα για 18 μήνες έχει προσωρινή απαλλαγή από τα χρέη. Σύμφωνα με το «Έθνος», εάν μετά την παρέλευση του 18μήνου αποδειχθεί ότι η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη εξακολουθεί να μην του επιτρέπει να αποπληρώσει τα χρέη του, τότε απαλλάσσεται πλήρως από τις υποχρεώσεις του, χωρίς να αντιμετωπίζει ποινική δίωξη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως, εάν κατά τη διάρκεια της «περιόδου χάριτος» αλλάξουν τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη ή των μελών της οικογενείας του, τότε υποχρεούται να ενημερώσει τη γραμματεία του Ειρηνοδικείου. Σε περίπτωση που δεν το πράξει και διαπιστωθεί ότι απέκρυψε περιουσιακά στοιχεία, τότε κηρύσσεται έκπτωτος και διώκεται.

Διαβάστε επίσης:



http://www.zougla.gr/