Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

"28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Ημέρα δόξας για την Ελλάδα" - του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Ημέρα δόξας για την Ελλάδα

του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

Το έπος του  ’40 είναι η εθνική επέτειος με τη δική της διάσταση στην
ιστορία της Ελλάδας. Ανέδειξε, για μια ακόμη φορά, τη λαμπρότητα της ελληνικής ψυχής. Είναι χρήσιμο στις εθνικές επετείους, και σε κάθε ευκαιρία, να αναλογιζόμαστε το μεγαλείο εκείνων των ανθρώπων που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, έβαλαν το αγαθό της ελευθερίας πιο πάνω από το αγαθό της ζωής παλεύοντας για αξίες και ιδανικά.
Εβδομήντα πέντε χρόνια πέρασαν από το αλησμόνητο πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940, που, με μια φωνή και ενθουσιασμό, ο ελληνικός λαός ζητωκραύγασε το αθάνατο ιστορικό ΟΧΙ. Αυτό το ΟΧΙ ανήκει στα γεγονότα και συμβάντα που χάραξαν την πορεία του ελληνικού έθνους, αναδεικνύοντας την ομοψυχία και ενότητα του λαού μας.
Το χαμόγελο των φαντάρων μας, η ιαχή ΑΕΡΑ και η ανίκητη ψυχή έφεραν τη χιλιοτραγουδισμένη νίκη, έτσι ώστε ο πανεθνικός αυτός αγώνας των Ελλήνων να σφραγίσει την πολυπόθητη λευτεριά.
Ο λαός μας σ’ όλη τη διάρκεια της μαύρης κατοχής έδειξε απαράμιλλη ηρωική έξαρση και αυτοθυσία, δεν το έβαλε κάτω, γιατί πίστευε σε αξίες και ιδανικά. Ήξερε να ζει με ανθρωπιά, να πολεμά και να πεθαίνει για τη λευτεριά του. Αυτό, ακριβώς, εκφράζουν οι μεγάλες πράξεις της ελληνικής ιστορίας, που τις έκανε νόημα ο φαντάρος στις κορυφές της Πίνδου και ο λαός στην Εθνική Αντίσταση.
Κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου αναπολούμε το μεγάλο έπος, όπου ο λαός αντιμετώπισε τους Ιταλούς φασίστες εισβολείς και κατόπιν διατράνωσε τον αγώνα του με την Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών. Οι παρελάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και της μαθητιώσας νεολαίας δίνουν σ’ όλους τους Έλληνες παρακαταθήκη το «Άμμες δε γεσσόμεθα πολλώ κάρρονες».

1940-2015. Στις περίεργες μέρες της παγκοσμιοποίησης και ύποπτες του πολυπολιτισμού, που βιώνουμε ως έθνος, γένος και λαός, έχουν μεγάλη αξία και είναι όσο ποτέ επίκαιρα τα λόγια του ιστορικού της αρχαιότητας: «Η ειρήνη είναι η μεγαλύτερη ευλογία, αν εγγυάται την τιμή και τα δικαιώματά μας. Αν όμως έχει σαν συνέπεια τον χαμό της εθνικής ανεξαρτησίας και την κηλίδωση της ένδοξης ιστορίας μας, τότε δεν υπάρχει άλλο πιο ατιμωτικό και πιο ολέθριο απ’ αυτή». Αιωνία η μνήμη τους.