Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Ψέματα την ώρα που ψηφίζουν τα αντίθετα

16/10/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου.
Την ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία ετοιμάζεται να ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο – και παράλληλα με τους κλαυθμούς περί μη στήριξής της από την αντιπολίτευση – η προπαγάνδα συνεχιζόταν αμείωτη.
Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο κ. Δραγασάκη, δόθηκαν διάφορες κατευθύνσεις σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 
Την ώρα δηλαδή που ψήφιζαν για τα ακριβώς αντίθετα, μας ενημέρωναν πως εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός των Οικονομικών να ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες σύνταξης του σχεδίου νόμου, που θα καθορίζει το ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα ορίζει τις αρχές και τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης, προκειμένου να κατατεθεί έγκαιρα στη Βουλή αφού προηγηθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς. 
Μάλιστα. Δηλαδή ενώ έχει ήδη ψηφιστεί η συμφωνία που τα καθορίζει όλα αυτά,
προσπαθούν τώρα να μας πουν ότι έχουν δοθεί διαφορετικές κατευθύνσεις ως προς τα περίφημα «ανοιχτά ζητήματα».
Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, ότι στόχοι της κυβέρνησης είναι:
Α) Η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και διεθνών χρηματοδοτικών Οργανισμών που τυχόν θα επιδείξουν ενδιαφέρον, με παράλληλη εξασφάλιση της παρουσίας του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα. (Φυσικά, έχουν υπογράψει το ακριβώς αντίθετο: Οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με 25 δις από τα 50 των αποκρατικοποιήσεων και θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα. Επομένως θέμα περί παρουσίας του Δημοσίου δεν τίθεται).
Β) Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να συνδεθεί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», με ειδική πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. (Το μνημόνιο προβλέπει επακριβώς τον τρόπο που θα γίνουν όλα αυτά και μάλιστα με έναν πολύ περίπλοκο τρόπο που συνδέει τα κόκκινα δάνεια με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Και επομένως, ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει βάσει ήδη αποφασισμένου σχεδίου). 
Γ) Η εξασφάλιση ενός νέου τρόπου διακυβέρνησης και λειτουργίας των τραπεζών με στόχο την αποτροπή φαινομένων αδιαφάνειας, διαπλοκής, κακοδιαχείρισης κλπ. (Καμιά δουλειά δεν έχει με όλα αυτά η κυβέρνηση. Έχει υπογράψει οι τράπεζες να τεθούν υπό τον πλήρη έλεγχο του ΤΧΣ, του οποίου ο ρόλος θα είναι αναβαθμισμένος). 
Μιλάμε για το ΤΧΣ, από το οποίο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου μας έλεγαν ότι θα πάρουν από τα ταμεία του 3 δις για να τα μοιράσουν προς δόξαν του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Και μιλάμε για τις τράπεζες που προεκλογικά (του Ιανουαρίου, βέβαια) ο ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγε ότι θα τις θέσει υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά τώρα υπέγραψε να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα, υπό τον έλεγχο ενός ΤΧΣ που ούτε απ’ έξω θα μπορούν να περνούν.
Κατά τα λοιπά, μάθαμε ότι συμφωνήθηκε και η επανεκκίνηση και επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας και ότι δρομολογήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων με στόχο την ομαλή ολοκλήρωση της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 του ΕΣΠΑ. 
Δηλαδή, εδώ δεν ξέρουμε πώς θα κρατήσουμε ζωντανές τις ήδη υπάρχουσες τράπεζες και επιμένουν ότι θα φτιάξουν κι’ άλλη.
Όσο για τα κοινοτικά κονδύλια, ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισαν την απένταξη έργων δείχνει τη λογική με την οποία κινούνται...