Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ

H πρωτοβουλία «Mayors Adapt» (προσαρμογές Δημάρχων) που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει συσταθεί με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει
τους δήμους ώστε να λάβουν άμεσα μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.




Με γνώμονα την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων για την προστασία του Ολύμπου και των ακτών του Δήμου μας από τη διάβρωση, που παρουσιάζεται κυρίως στον Πλαταμώνα, στη Λεπτοκαρυά και την Πλάκα, ο Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου που διεξήχθη στη αίθουσα Hemicycles της Ευρωβουλής, στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου 2015. Συμμετείχαν επίσης και οι Δήμαρχοι Εδέσσης Δημήτρης Γιάννου, Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης, Συντικής Φώτης  Δομουχτσίδης, Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Ιλίου Χρήστος Παπάς, Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης και Καρύστου Ελευθέριος Ραβιόλος.


Οι σύνεδροι Δήμαρχοι, μετά το πέρας των εργασιών, υπέγραψαν σύμφωνο ανάληψης πρωτοβουλίας προς ικανοποίηση του βασικού στόχου στρατηγικής της Ε.Ε., για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, με την ανάπτυξη ολοκληρωμένου τοπικού σχεδιασμού αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την κλιματική αλλαγή. Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί το Νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020, οι δράσεις του οποίου θα ενεργοποιηθούν το 2ο εξάμηνο του 2016.


Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος, είχε προγραμματισμένη συνάντηση με το Νομικό Σύμβουλο, αρμόδιο σε θέματα Γεωργίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάββα Τσιτουρίδη, που επανήλθε στη θέση αυτή από το 2012.
Η συζήτηση ήταν εγκάρδια και αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα τα προβλήματα της Χώρας μας από τα Μνημόνια, τα πολιτικά λάθη του εγγύς παρελθόντος και τις προοπτικές εξόδου από την Κρίση. 
Επίσης,ο κ. Τσιτουρίδης επεσήμανε την συλλογική προσπάθεια που, καθυστερημένα, καταβάλει η Ελλάδα για να «σωθούν» 800 εκατομμύρια ευρώ από το υπό εξέλιξη πρόγραμμα έργων ανάπτυξης της υπαίθρου, στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος μας με τρία εγκεκριμένα έργα ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ..

Να θυμίσουμε ότι ο Σάββας Τσιτουρίδης ήταν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που ενέταξε τον τότε Δήμου Δίου στην κατηγορία ΟΠΑΑΧ (Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου) ως ορεινό αγροτικό Δήμο, και επωφελήθηκε σημαντικών χρηματοδοτήσεων.


Το Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης