Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας συμμετείχε στην ημερίδα  του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας  όπου παρουσιάστηκε μελέτη  της Grant Thornton για τις επιπτώσεις της
οικονομίας  διαμοιρασμού στην Ελληνική ξενοδοχεία. 

 Η  Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας συμμετείχε στην παρουσίαση  από το ΞΕΕ μελέτης  για τις επιπτώσεις της οικονομίας του  διαμοιρασμού (sharing economy) στην Ελληνική ξενοδοχεία. Η μελέτη η οποία εκπονήθηκε από την Grant Thornton παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του ΞΕΕ στις 8-10-2015 στην οποία παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης, η αν. υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά και ο γενικός γραμματέας Τουρισμού κ. Γεράσιμος Ζαχαράτος. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει με στοιχεία το μέγεθος των απωλειών που υφίσταται η ελληνική οικονομία από την ονομαζόμενη sharing economy και ειδικότερα από τη λειτουργία των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων. Μια παράνομη οικονομία, που ανθεί σε μία γκρίζα ζώνη, στερώντας σημαντικά έσοδα από το κράτος και δουλειές από τους σκληρά δοκιμαζόμενους από την κρίση Έλληνες. Η φιλοξενία τουριστών σε παράνομα τουριστικά καταλύματα προκαλεί σύμφωνα με την μελέτη την απώλεια τουλάχιστον 12 εκατ. διανυκτερεύσεων από νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις και αυτό συνεπάγεται την απώλεια  εσόδων της τάξεως των 554 εκατ. ευρώ των ξενοδοχειακών καταλυμάτων  ενώ επιπλέον χάνονται 15.000 θέσεις εργασίας ετησίως.  Oπως επισημαίνει η Grant Thornton στην έρευνα της, το μέγεθος της οικονομίας διαμοιρασμού στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας εκτιμάται από 1,38 δισ. ευρώ έως 1,46 δισ. Ευρώ, και η  απώλεια δημοσίων εσόδων κατ’ ελάχιστο τα 260 έως 276 εκατ. ευρώ.  Ο πρόεδρος του  ΞΕΕ κ. Γεώργιος Τσακίρης   τόνισε μεταξύ άλλων την υποχρέωση της πολιτείας να θεσπίσει άμεσα κανόνες που να  εξασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό και επισήμανε ζητήματα τα οποία εγείρονται σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται από τα καταλύματα της οικονομίας διαμοιρασμού, λόγω π.χ. έκθεσης σε συνθήκες διαμονής που δεν διασφαλίζουν την προσωπική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα δύναται να προκύψουν και θέματα δημόσιας ασφάλειας καθόσον δεν καταγράφονται τα στοιχεία των επισκεπτών. Επίσης τόνισε ότι τα παράνομα καταλύματα υποκαθιστούν τουλάχιστον  σε ποσοστό 70% τα νόμιμα καταλύματα καθώς και ότι όχι μόνο δεν συνεισφέρουν στην απασχόληση αλλά αντιθέτως στερούν 15.000 ζωτικές θέσεις εργασίας το χρόνο και συμβάλλουν στην αδήλωτη εργασία και στην εισφοροδιαφυγή, σε μια στιγμή που αναζητούμε ως χώρα, επιτακτικά, ισοδύναμα μέτρα για να μην συμπιέσουμε και άλλο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Η  Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας έχει αναγάγει σε πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση του φαινομένου των παράνομων καταλυμάτων λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που συνεπάγεται για τις νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις. Στην  απόλυτα πετυχημένη και επίκαιρη αυτή πρωτοβουλία του ΞΕΕ  παρέστησαν από την  πλευρά της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας  η Πρόεδρος κα Ευαγγελία Ξυπτερά – Λάμπρου, ο Γεν. Γραμματέας κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης, ο ταμίας κ. Λαλούμης Νικόλαος καθώς και η υπεύθυνη του γραφείου της ΕΞΕΠ κ. Μπαραλιάκου Άννα.  
 
                                            Εκ Μέρους του Δ.Σ.
             Η  Πρόεδρος                                   Ο  Γεν.  Γραμματέας   


Λάμπρου –Ξυπτερά  Ευαγγελία                 Τσιτλακίδης  Ηρακλής