Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Γιάννης Παπαζαχαρίας | Όταν «μιλάει» ο λαός, οι μηχανισμοί σιωπούν

Είχα την χαρά να παραβρεθώ σε όλες τις επισκέψεις των υποψηφίων προέδρων της Νέας Δημοκρατίας στην Πιερία και θα πάω και στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μου έκαναν πολλά εντύπωση, άλλα θετική και άλλα αρνητική. Πάντως τις τελευταίες ώρες και μετά την μεγαλειώδη συγκέντρωση του Απόστολου Τζιτζικώστα στην ΕΚΑΒΗ της Κατερίνης, διακρίνω μια προσπάθεια αποδόμησης της επίσκεψης και της ίδιας της συγκέντρωσης.
Δε μου κάνει βέβαια ιδιαίτερη εντύπωση, το περίμενα, μιας και η Πιερία δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση στη γενικότερη επίθεση που δέχεται ο Απόστολος Τζιτζικώστας από ΜΜΕ που είχαν, έχουν και επιδιώκουν να έχουν σχέσεις με την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Έτσι λοιπόν γίνεται κι εδώ στην Πιερία. Όλος ο κομματισμός μηχανισμός ζητά την κεφαλή, του Απόστολου, «επί πίνακι». Το ερώτημα που προκύπτει είναι: « Γιατί τα έχουν βάλει με τον νεαρό περιφερειάρχη;».
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας επισκέφθηκε την Πιερία και πήγε παντού. Όπου πρόλαβε. Πάντως είναι ο μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος  που επισκέφθηκε και τους τρεις δήμους, μπήκε μέσα σε μαγαζιά, επιχειρήσεις, δημοτικά καταστήματα. Μπήκε μέσα σε μαγαζιά με νεολαία, ήπιε το ποτό του και έκανε τον χαβαλέ του! Πέρα όμως από αυτά, έκανε μια μεγάλη συγκέντρωση στην Κατερίνη, όπως κάνει και σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών που επισκέπτεται!
Ο Τζιτζικώστας οργώνει όλη τη χώρα. Γυρίζει από χωριό σε χωριό. Περπατάει ασυνόδευτος στις πλατείες. Μπαίνει μόνος του στα καφενεία και τα μαγαζιά. Μιλάει απευθείας με τους πολίτες. Κι εκείνοι τον αγκαλιάζουν. Είναι φυσιολογικό αυτό να ενοχλεί τους συνυποψηφίους του  και όσους τοπικούς κομματάρχες «βιάστηκαν» και δήλωσαν την προτίμηση τους σε άλλους – έναν συγκεκριμένο για να ακριβολογώ – πολιτικούς αρχηγούς.
Αφού είδαν και αποείδαν και κατάλαβαν πως οι ιστορίες για αγρίους που λένε στον κόσμο δεν πιάνουν τόπο άρχισαν το πλιάτσικο. Ήδη έχουν ξεκινήσει παραπολιτικές ασυναρτησίες πως – και καλά – δήμαρχος παρεξηγήθηκε, πως στην Εκάβη εχθές έφεραν λεωφορεία με κόσμο. Το κακό είναι πως δεν καταλαβαίνουν πως αυτές οι πρακτικές κάνουν κακό στην παράταξη και πως ο κόσμος  τους γυρνά και θα τους γυρίσει ακόμα μια φορά την πλάτη.
Δεν έχουν καταλάβει όμως το εξής: Η εκλογή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι – και σωστά δεν είναι – μια εσωκομματική διαδικασία. Είναι μια εκλογική διαδικασία από την κοινωνία. Αυτό λέει το καταστατικό της παράταξης. Εκτός αν κι αυτό πρέπει να το αλλάξουμε επειδή δεν βγαίνουν σε κάποιους τα κουκιά. Θα μπορούσε βέβαια να γίνει και αυτό, να αλλάξουμε τη διαδικασία και μετά να το φράξουμε. Το στενό μυαλό κάποιων δεν αντιλαμβάνεται το γεγονός πως ένα κόμμα κερδίζει ψηφοφόρους και όταν έχει ανοικτές πύλες προς όλη την κοινωνία.
Για να τελειώνουμε…  Η φούσκα του ΣΥΡΙΖΑ θα σκάσει με πάταγο. Αν η Νέα Δημοκρατία δεν αλλάξει τώρα και μείνει σε αυτήν τη μεταβατική κατάσταση που θέλουν κάποιοι – ώστε σε 3-4 χρόνια να διεκδικήσουν την προεδρεία οι γιοι και τα ξαδέρφια των «βαρόνων» της παράταξης – μοιραία θα διαλυθεί κι ο κόσμος δεν θα έχει που να ψηφίσει.
Η ώρα για να αλλάξουμε είναι τώρα, όχι αργότερα -τώρα. Οι μόνοι που δεν το καταλαβαίνουν είναι οι περισσότεροι βουλευτές και αρκετοί κομματάρχες πολιτευτές. Απόδειξη για αυτό αποτελεί η πολύπαθη βάση της παράταξης που συμμετέχει προεκλογικά και θα συμμετέχει και στην εκλογική διαδικασία.
Κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν με την πρώτη, ούτε με τη δεύτερη, ούτε με την πολλοστή. Ας το γράψω και ας μείνει στην ιστορία! Όταν «μιλάει» ο λαός, οι μηχανισμοί σιωπούν και τώρα είναι η ώρα της κοινωνίας.

Το κείμενο θα το στείλω σε όλα τα Πιερικά ΜΜΕ που γνωρίζω. Λες να καρφωθούν κάποιοι και να μην το βάλουν;